| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Консумирана мощност към светлинен поток?  (Прочетена 2030 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Козлодуй, Враца, София
За един прибор ми трябва да заменя лампа с нанежаема жичка със захранващо напрежение 6V и мощност 6W, пълна с ксенон, със светодиод в червения спектър.

Ориентирочъвно с какъв светлинен интензитет трябва да е светодиодът, за да се приеме, че замяната е адекватна. Нямам как да сравня визуално, защото старата лампа е изгоряла, а нова струва от 80 долара и нагоре. Не, не мислете, че в лампата има някаква магия, като се подвеждате по цената й. В медицинската апаратура всичко е така с цените.

За конкретния случай лампата се продава вградена в корпус. При старание корпусът подлежи на връщане в предзаводско състояние и вграждане на друг източник на светлина.

За сведение давам снимка на лампата в оригинал. Може и на друг след време да му е полезна темата и да има за какво да се захване. Ще кача и други снимки от процеса на преработка, стига работата да стане.

П.П. Апаратът е безконтактен тонометър на Keeler.
73 de LZ2VL

Неактивен liebnitz

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
  • Населено място: Bulgaria,Sofia
Re: Консумирана мощност към светлинен поток?
« Отговор #1 -: 12 Април, 2020, 19:00:15 »
Здравейте,
Доколкото знам ксеноновата лампа има спектър на излъчване възможно най-близо до слънчевата светлина един вид наподобява най-много естественото осветление.Горното се отнася обаче за ксенонова лампа с дъгов разряд , а не за такава с нажежаема жичка. Мисля че трябва да проверите първо спектъра на излъчването на лампата която искате да смените. "Замяната" първо трябва да отговаря на спектъра.
Какъв е спектъра на тази лампа с нажежаема жичка ? 
P.S.
Това е медицински уред и аз смятам че е най-добре да се обърнете към производителя/дистрибутора и да искате същата лампичка.
« Последна редакция: 12 Април, 2020, 19:06:09 от liebnitz »

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 12 Април, 2020, 19:18:53 »
Направо към Господ с молба да ми даде прозрение ще се обърна.

След лампата има червен филтър. Поръчал съм си разни светодиоди с различна светосила. Знам за широкия спектър на лампата. Ще се експериментира. Уредът е стар. Да се обръщам към производителя няма смисъл. Ще ми каже да си купя лампа. Аз и без него го зная това. И лампа няма смисъл да си купувам. Изобщо не се знае дали машината няма и други проблеми, а разумният подход е да не се дава всичко от себе си, само и само, за да стане работата.

Да уточня, за да не се генерира чувство за вина, ако някой реши да помогне с някакви сметки. Всички уреди при мен, които са медицински, и като количество са повече от тези в една напреднала поликлиника, се ползват само за biofeedback от мен и от много ограничен кръг от хора. Чрез тях всеки взима лично решение, без ангажимент за вярност или коректност. Не е фатално да са верни и калибрирани, защото се следят тенденции, а не конкретни стойноси.

Като ми пристигнат светодиодите ще пробвам и ще докладвам. Със снимки...
73 de LZ2VL

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #3 -: 12 Април, 2020, 21:23:51 »
Поне кажи каква роля изпълнява тази лампа. Дай модела на уреда. Сега искаш да гадаеме, е па не сме офталмолози.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 12 Април, 2020, 21:45:16 »
Keeler pulsair 3000
Лампата служи, за да осигурти светлинен поток, който да премине през цветен филтър  с определена форма на прозорците, след което да се отрази от очната ябълка. В момента в който апаратът определи, че има отражение и успее да се фокусира, пуска импулсно въздушен поток срещу очната ябълка. Очната ябълка, в зависимост от вътреочното налягане, се деформира до определена степен. Оптичната система на уреда отчита тази деформация и чрез (сложни) изчислителни действия си измисля някакво число в милиметри живачен стълб. Подчертавам думата измисля!

Важно е също да се подчертае, че разхвърлянето на получените стойности, при различни апарати с такава технология на измерване, е огромно! Смисъл има само ако се мери с един апарат и се следи промяната на стойностите в някакъв период от време, след провеждане на някаква терапия и т.н.

Не стана ясно какво общо имаше цялата тази лекция с въпроса един ват волфрамова лампа колко светлинен поток дава и дали може да се счита, че потокът се разпределя пропорционално в спектъра, но поне ще знаете как работят безконтактните тонометри.
73 de LZ2VL

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #5 -: 12 Април, 2020, 23:05:29 »
Не стана ясно какво общо имаше цялата тази лекция с въпроса един ват волфрамова лампа колко светлинен поток дава и дали може да се счита, че потокът се разпределя пропорционално в спектъра, но поне ще знаете как работят безконтактните тонометри**
цитат **

Като е толкова   лесно , що не си го сметнеш ?   Купи си една крушка за фенерче на кондуктор, завинтваш и всичко е на "6 ".

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #6 -: 12 Април, 2020, 23:31:03 »
Keeler pulsair 3000
Лампата служи, за да осигурти светлинен поток, който да премине през цветен филтър  с определена форма на прозорците, след което да се отрази от очната ябълка. В момента в който апаратът определи, че има отражение и успее да се фокусира, пуска импулсно въздушен поток срещу очната ябълка. Очната ябълка, в зависимост от вътреочното налягане, се деформира до определена степен. Оптичната система на уреда отчита тази деформация и чрез (сложни) изчислителни действия си измисля някакво число в милиметри живачен стълб. Подчертавам думата измисля!

Важно е също да се подчертае, че разхвърлянето на получените стойности, при различни апарати с такава технология на измерване, е огромно! Смисъл има само ако се мери с един апарат и се следи промяната на стойностите в някакъв период от време, след провеждане на някаква терапия и т.н.

Не стана ясно какво общо имаше цялата тази лекция с въпроса един ват волфрамова лампа колко светлинен поток дава и дали може да се счита, че потокът се разпределя пропорционално в спектъра, но поне ще знаете как работят безконтактните тонометри.
Понеже я караш с краката напред, и после написа за каква апаратура и модел става дума, така се получава.
Има документация за апаратурата ето да се види. Във втория pdf, е написано за другия модел с какво са земенили тази лампа. 1W led, 720 nm. За спектограмата се казва от 680 nm до 720 nm.

« Последна редакция: 12 Април, 2020, 23:57:07 от didov »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #7 -: 12 Април, 2020, 23:56:12 »
Те точно за това попитах за модела. Веднага ми светна, че трябва с някакъв бял светодиод. Мислех да препоръчам от подсветка на ЛСД, но колегата е написал точно каква светлина трябва. За да помогнем трябва да знаем принципа на работа на нещото. Явно не случайно е червена светлината.

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 13 Април, 2020, 10:04:02 »
Аз тази документация съм я чел. Заменили са със светодиод, но там вече няма филтър. И апаратурата е съвсем друга като изпълнение. 720 нанометра диоди почти няма на пазара, особено пък 1 ват такъв. Ако има откъде да се купи, то ще е с цена като за 5 оригинални крушки, Предполагам, няма да издирвам. Ще се види как ще се държи с червен светодиод с висока яркост от 50 сдтотинки, а после ще се мисли. След като не стане или стане...

Принципно чета всяка достъпна в мрежата документация, преди да попитам каквото и да е. Питах за идеи, но няма значение.

Да добавя, "червеният рефлекс" при 640 нанометра е съвсем приемлив по отношение на поглъщането на енергия. Всички ръчни оптични прибори работят в този спектър. Ще се надявам качеството на филтъра, който е ползван в апарата, да е с леки отклонения от правоъгълната характеристика и номерът да мине.

Ще си покаже в идните дни.
« Последна редакция: 13 Април, 2020, 10:13:44 от Vaklin »
73 de LZ2VL

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 13 Април, 2020, 10:46:44 »
Купи си една крушка за фенерче на кондуктор, завинтваш и всичко е на "6 ".

Това ще е план B. Винаги трябва да има втори, по-лесен вариант, но е важно да се пробват сложните.

Крушка, 6 мм диаметър, 6 волта, 6 вата, за запояване, откъде се купува?
73 de LZ2VL

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #10 -: 13 Април, 2020, 10:56:57 »
Абе то има ама чак 6 Вата.... Тези за подсветка на автомобилните касетофони са мънички. Можеш да си поиграеш с тока през лампата като не е на 6 волта. То без ТНТМ няма да стане твоята работа.

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 13 Април, 2020, 11:04:56 »
Така пише в документа, който са представили пред FDА. Малко много ми се вижда да е била 6 вета, като се отчете каква пластмаса е всичко около нея, но нали се предполага да не лъжат когато си подават заявления за одобрение.

Ще се работи по научното творчество. Благодаря на отзовалите се. То не е ясно дали само крушката е проблем на този апарат. Съмнително евтино го купих, много малко е ползван, но това може да се разглежда и като плюс и като минус.

Ако не стане, то ще отива за учебна цел.

Хубав ден на всички и да сте здрави!
73 de LZ2VL

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 13 Април, 2020, 11:54:43 »
Появи се блуждаеща мисъл. Подсветките на охранителните камери с какви светодиоди се изпълняват.
73 de LZ2VL

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #13 -: 13 Април, 2020, 12:25:08 »
Подсветката е инфрачервена за камерите.
Можеш да пробваш от тези светодиоди, размера го дават 8мм в горната част;
http://sdaelectric-bg.com/cat_podrobno.php?id=433
http://sdaelectric-bg.com/cat_podrobno.php?id=432
Тези са по малки като размер;
https://vikiwat.com/product/18733/svetodiod-moshten-1-w-cherven-50-60-lm.html
https://vikiwat.com/led-diod-zelen-10lm-762x762mm-2-bg.html
Спектъра е малко по нисък.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #14 -: 13 Април, 2020, 12:38:27 »
Диода трябва да е бял не червен. Филтъра ще изработи необходимия спектър. За да стане точно измерването светлината трябва да е с точно определен спектър, а не просто червена. Както се вижда от графиката трябва ти 670-680нм. Един бял от ледподсветка. Проблема е, че трябва да се охлажда. Иначе бързо ще изгори. Намерих сайта с оригиналните части. Прав си искат 75 долара мамка им. Но забелязах диодите са в метален корпус. Явно са мощни-1 ват. и си иска охлаждане. Ако стане ще трябва да се стругова алуминиев кожух за охлаждане.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |