| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: потенциометър проблем  (Прочетена 2968 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
потенциометър проблем
« -: 09 Април, 2020, 11:22:08 »
Колеги , попадна ми един интересен усилвател Thomson PA 428 T - усилвателя  бе е с допадаща ми ретро визия , но  с проблем.След известно търсене на схема установих, че Томсъна е копие на  Wzmacniacz Unitra PA 428, популярен полски усилвател /взмачняч/ от  70-те години, нещо кат нашия Студио хайфай 2х35.
Проблема се  оказа дефектен потенциометър на усилването стерео 2х50к/2 по 47кОм/....привидно лесно решим .
Потенциометъра се оказа 2х50к с извод на 5к , тоест   всяка секция с  4 извода 0-5-50к плюс подвижния извод.
Оказа се че 5кОм извод  е вързан към  тонкорекциите и е мн.важен за правилната работа на взмачнячя.
Такъв потенциометър обаче не намирам.
Моля за съвет как да се стравя с проблема или някой ако има за продажба подобен  потенциометър да се обади.
Прилагам снимки. :hi:

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1950
  • Населено място: Пловдив
Re: потенциометър проблем
« Отговор #1 -: 09 Април, 2020, 12:15:42 »
Офф,
Имам 10 килоиграма потенциометри.
Как да рабера кой да ти препоръчам
Ми снимай го да го видим.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #2 -: 09 Април, 2020, 12:37:11 »
Само да поправя колегата- оригиналът е ТОМПСЪН-а, а копието е полското изчадие, което даже не дава да му изговориш и името!  ??? За потенциометъра- като няма такъв с междинен извод се слага обикновен. Ся ако колегата чува разни неща, това е отделен въпрос. Но мисля, че няма да се промени кардинално звука. Другото- вместо да показва схемата, колегата да беше пуснал една снимчица на пустия потенциометър. все някой може и да има такъв из боклуците си. А опит за ремонт на потенциометъра правен ли е? Щото понякога и тове се оказва възможно.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #3 -: 09 Април, 2020, 12:40:35 »
ditronix ме изпревари със секунда по въпроса за кокошката и яйцето, а и по втората част съм съгласен с него.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #4 -: 09 Април, 2020, 13:45:33 »
Този ако ти харесва, ще ти го пратя. Има 3 допълнителни извада през равни интервали, а иначе е 2Х47к.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #5 -: 09 Април, 2020, 15:43:55 »
Този май е линеен, а ще трябва да е логаритмичен. Ако пък е логаритмичен направо ще заспи! Начини да се постави много, ще се подбере допълнителния извод измежду трите налични и готово!
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #6 -: 09 Април, 2020, 20:23:28 »
Поздрав на отзовалите се, потенциометъра го мъкнах да го показвам на едно моми продавачки в Елимекс, послего разглобих в опит даго поправям,сега  някъде го забутах и не ми е под ръка да го снимам,но утре ще опитам.А на вид е като  стършеловия , но не е линеен а логаритмичен,извода  на 5 кОм е точно по геометричната среда на дъгата на потенциометъра.Демек като го врътна до средата подвижния край се изравнява с извода на 5 кОм.
Благодаря на Стършела, при липса на нещо по добри  като краен   вариант ще стане,засега опитвам да открия логаритмичен с повече от три извода на секция.
Относно офертата на rolling_heads -визията  като потенциометъра та Стършела,стерео,оста около 6мм да стърчи поне 2 см, но с поне 3 плюс 1 доп извод,като  доп.извод да е в зоната  около  5-6 кОма.
Относно името - усъмних се това да  е оригинала щото усилвателя е Томсон, не е Томпсън...което ми звучи като полска измишльотина за износ.  Иначе го има и като CONTINENTAL EDISON PA-428,което чини ми се по  бива да е оригинал. :hi:

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
« Отговор #7 -: 27 Април, 2020, 11:19:11 »
Много красиво изделие. Точно това си е оригинала. Каква е тази марка '' Томпсън''? Точно '' Томсън'' си е истинското. Даже не рядко освен във Франция ги има и производство Япония. Вашия made in Poland ли е? Континентала би трябвало да е Полски.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен mark b

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Асеновград
« Отговор #8 -: 29 Април, 2020, 18:48:08 »
Fisher, потенциометъра който ти предлага "styrshel"-ла е точният за това място. Ако оста е малко дълга, може да се отреже внимателно и не е вярно, че трябва да е логаритмичен. Изводът, се използва за корекция на звука при малка мощност, тъй наречения "Loudness".

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
« Отговор #9 -: 02 Ноември, 2021, 16:55:42 »
Може ли да качите схемата на усилвателя?
JVC AX-1100 I love u

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
« Отговор #10 -: 02 Ноември, 2021, 19:47:54 »
Иска ми се да ви предложа едно много старо "лекарство" за потенциометри, превключватели и всякякви метални и графитни контакти, която съм научил от по-стар от мен техник: в екстакционен бензин се разтваря медицински вазелин до консистенция "боза", ама не много гъста. Със спринцовка може да се обработва без разглобяване. Едновременно и смазва. Аз съм ползвал успешно и боров вазелин. След "терапията" потенциометри, ключове "заспиват" и работят много дълго (години) без хъркане и пукане. Голям ефект има при дългите многопинови превключватели за запис при магнетофони и касетофони. След дълго съхранение се долива бензин, иначе се сгъстява. Със спирт не става - много кратък ефект.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |