| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: т-в Пирин  (Прочетена 6087 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
Re: т-в Пирин
« Отговор #45 -: 19 Май, 2020, 12:59:45 »
Този телевизор започна много да ме радва ха ха  :D  Снощи нямаше нищо,днес не знам какво направих,че отворих филтъра ли,че разшавах лампите въпреки че съм ги мърдал стотици пъти вече на входа на МЧУИ имам активност...Най сетне...АРУ падна на -2 волта... Обаче има леки смущения както се вижда,образа го получих след като пипнах малко филтрите. Единия беше почти развъртян,завъртях си го пак и се появи...Ето така със сигнал ще ги поразмърдам всички да видя дали ще изчисти картината... Може би във филтъра пак тази снадка и като съм го отворил и си е дала контакт пак..Въпреки че я запоих... Този телевизор е уникален обаче.... Всички филтри са така разместени то се вижда... Явно някой ги е местил в опит да го оправи но е имал друг проблем... Не знам... Още не съм пробвал с каналния ... Изкривяването което се вижда на снимката го оправих . Остават само смущенията ...
« Последна редакция: 19 Май, 2020, 13:11:42 от kortex »

Неактивен Петко

• Квантов електрон
  • Публикации: 445
  • Населено място: Чирпан
« Отговор #46 -: 19 Май, 2020, 13:19:21 »
 :good: 

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #47 -: 19 Май, 2020, 15:46:55 »
И каналният работи,изкарах  картина , доста добра при това,само малко трябва да я настроя че има геометрични изкривявания,отгоре е по разтеглено а отдолу по сбито но като цяло е супер. Ще вържа и китайчето да видя дали и какъв образ ще изкара  :D

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #48 -: 19 Май, 2020, 15:54:24 »
Пусни и снимка.  :bravo:

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #49 -: 19 Май, 2020, 16:28:09 »
Не,този телевизор просто е уникален наистина...Със ласпито работи с китайчето не ... Има вкус   :lol: . Със ласпито образа беше перфектен,но с китайчето ... Пак същото като операта 3 за която писах... Изкарва черти , като извадя едната щека и я държа на около 2 санта образа се появява но без контраст и нестабилен . Пъво ще сменя сгрешената стойност резитор която  някой е сложил отдолу  с правилната и може и да тръгне... Макар че толкова лесно няма да стане... ???

Горната снимка с ласпито на антенния, долната с китайчето .
« Последна редакция: 19 Май, 2020, 16:37:11 от kortex »

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #50 -: 19 Май, 2020, 16:30:33 »
Макар че сега си мисля,щом с ласпито работи,значи проблема е в китайчето...Бяхте ми казвали че на ласпито мога да сложа композитен вход? Как може да стане?По добре ще е ...

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #51 -: 19 Май, 2020, 16:39:02 »
Китайчето работи грозно но, по добре поправи него ,не разбъзиквай Ласпито .   :negative:
А със чука кое поправи ?

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #52 -: 19 Май, 2020, 18:32:11 »
Не знам... Ще си остана с китайчето добре... То си създава някакви хармоници които се виждат... Абе ... Търся по добър модулатор  :D Ето до къде съм, хвана си нормална картина,само че едната щека още е изключена ... Работи само с обвивката на кабела... Шантаво е ,но като видях че с ласпито работи не смятам повече да човъркам телевизора...Или поне МЧУИ филтрите... Сега,свързах говорителите,няма звук,много много слаб бръм,който се регулира от усилването... Не чух звуков съпровод на картината ... Дори и слаб,така че пак разстроени филтри,само че в звуковата област. Едната сърцевина беше на половин оборот да падне отдолу. Някой наистина се е заигравал.Къде му е фокуса на това чудо?Няма отпред,няма и отзад да се подава от капака...Ще е на самата платка ,защо така са го направили?На моделите с по голям кинескоп си минава през капака и може да се регулира,ама пак образ си изкара,не съм вярвал че ще го видя някога така...Почти е готов .Само звука да разбера защо се губи. Остават другата ми опера 3 и операта 1 и съм готов с телевизорите  8)

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #53 -: 19 Май, 2020, 18:54:32 »
Работи с едната щека защото изхода на китаеца и Ласпито е 75 ома а входа на телевизора 330 ома трябва ти съгласуващо устройство.  :D 

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #54 -: 19 Май, 2020, 19:15:00 »
Имам едно от темп,пише вход 300 ома изход 75,не мога ли просто да го свържа на обратно и готово?

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #55 -: 19 Май, 2020, 19:45:57 »
Точно така работи и във двете посоки. :drinks:

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #56 -: 19 Май, 2020, 19:50:55 »
Ама супер си работи телевизорчето  8) За звука, не знам дали ще го правя,много е объркано с друга крайна лампа,преправяни трасета, разстроени филтри... Много ви благодаря на всички ча отделеното време и изчерпателни отговори... Нямаше да го направя без вас да знаете  :drinks: Много ми се опъна обаче...Почвам другата опера,първо да намеря лампи че я ползвах за донор  :D

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #57 -: 19 Май, 2020, 21:03:10 »
Оправих му и фокуса , не можах да намеря потенциометъра...Всичките правят различни неща но не  и фокусиране... Отворих шасито и забелязах че се оправи,трябваше да пипна първия филтър пак... :master2:  Супер образ си прави два часа вече го гледам и няма проблем... Работи по добре от оперката ха ха  :D

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #58 -: 20 Май, 2020, 10:00:05 »
Радвам се за напредъка! Естествено, че работи по-добре от Операта. Този телевизор е няколко идеи по-добра разработка. Сега е момента да спомена, че Операта е по-стар телевизор и прави повече проблеми, някои от които са много трудни за диагностициране, та не позволявай на еуфорията от успешния ремонт на Пирина да те направят по-малко внимателен при ремонта на Операта, бъди подготвен за много трудни ситуации. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #59 -: 20 Май, 2020, 10:01:47 »
До тук добре, ама някои неща трябва да се изкоментират...

Първо, добре е да сложиш резистор 16 МОм, както е по схемата. Такъв едва ли ще намериш, но примерно 3х5.1 може да свържеш последователно. Вероятно заради малката стойност в момента са големи токовете през лампите на МЧУИ без сигнал.

В чернобелите телевизори обикновено няма потенциометър за фокус. Не е нужен. Има в цветните телевизори, където фокусиращото напрежение има силно и отчетливо влияние върху фокусирането на кинескопа. При чернобелите кинескопи не е така. При заводската настройка на повечето телевизори, фокусиращото напрежение се избира от 4-5 възможни стойности, като един кабел се запоява на някоя от точките... С изтощаването на кинескопа е възможно да се позагуби фокуса, но много леко, и при това промяната на фокусиращото напрежение много малко може да повлияе. В Пирин обаче, има потенциометър за фокусиране - Р403, който подава напрежение към 4 крак на кинескопа. Както ти казах, влиянието на положението на потенциометъра върху фокусирането е минимално. Идеята на фокусирането е да се получат възможно най-тънки линии на растера.

Проблемът с липсата на фокус при теб е съвсем различен. И не е в загуба на фокуса, а в 'размазване' на картината в хоризонтално направление... Май ще се наложи да кажа няколко думи за понятията 'сигнал' и 'спектър на сигнала'...
Всеки сигнал (разбирай напрежение, което се променя по някакъв закон във времето), може да бъде разложен (представен матеметически) като  сума от прости синусоиди, всяка от които има своя амплитуда и фаза. И обратно - сумирането на тези прости синусоиди, от които е съставен сигналът, ще доведе до получаването на този сигнал... До тук това е чиста матеметика.  Съвкупността от тези прости синусоиди се нарича спектър на сигнала, а дялът от матеметиката се нарича 'Преобразуване в ред на Фурие'.
Пропускането на сигнала през някакво устройство, което има различно усилване за различните честоти, води до това, че различните честоти от спектъра на сигнала се усилват различно и накрая, на изхода на устройството, спектърът е променен и в резултат от това - формата на сигнала, получен от събирането на синусоидите, също се променя. Ако говорим за звуков усилвател, на който има потенциометри за 'ниски' и 'високи', знаеш какво се получава със звука - става 'глух' или 'остър' и т.н. Звуковите сигнали имат тесен спектър (или честотна лента) - само 15 - 20 килохерца. Обаче, видеосигналът има огромен спектър - от 0 до 5 Мегахерца, като в спектъра на видеосигнала трябва да присъства и втората междинна честота на звука - 6.5 Мегахерца! Ако пропускаме видеосигнала през устройство с неравномерно усилване за различните честоти от спектъра му, това води до промени на сигнала, които могат да бъдат размазване, загуба на детайлност, изобщо ненормално възприятие на изображението. На всичко отгоре, може 2МЧЗ напълно да се изгуби, ако лентата на пропускане на устройството не е достатъчно широка...
Сега, да дойдем до телевизора, и конкретно - до МЧУИ.
Функцията на МЧУИ е да осигури чувствителност и селективност на телевизора от една страна, и от друга - равномерност на пропускането на спектъра на видеосигнала.
Чувствителност означава възможност за добро приемане при слаб сигнал, какъвто обикновено имаме в места с лошо покритие.
Селективност означава, че ако на всички канали имаме предаване, телевизорът трябва да потисне останалите канали (най-вече съседните) така, че да не се виждат като фон на това, което гледаме в момента.
Равномерността на пропускането на спектъра...
Това означава, че АЧХ (амплитудно-честотна характеристика, или графика на амплитудата като функция от честотата)на МЧУИ трябва да бъде П-образна крива, която трябва да потиска всичко между 31 и 39 мегахерца, като от 32,5 до 38 трябва да има равно плато. Виж в някой учебник...
Тези параметри - равномерност, селективност и чувствителност, се получават чрез точна настройка на филтрите на МЧУИ. Това е процедура, която се прави в заводски условия и с помощта на нужното оборудване. Не е по силите на обикновения телевизионен техник. На тях още в началото им се набива в главата, че филтрите не се пипат никога!!! Можеш да си представиш какъв процент от хората, поправящи телевизори, изобщо пипат там, и какъв процент от тези, които са пипали, са успели да постигнат задоволителен резултат. Много малък...
Сега, разбирам, при теб всичко е разбутано и няма какво да губиш. Обаче, да твърдиш, че си го направил...
Това, че картината ти се е сторила разфокусирана, достатъчно говори за състоянието. И това, че звукът не излиза... Освен това, имаш само източници на много силен сигнал, който освен това е един единствен - тоест селективността и чувствителността няма как да провериш, а равномерността ти не е наред!
Аз съм от тези, дето са опитвали всичко, и ще ти кажа, че има прост и достатъчно успешен начин за настройка на филтрите, който помага в случай че няма други повреди и проблемът е само в разсройване на филтрите. Но за целта ще ти е нужен генератор на синусоидален немодулиран сигнал в обхват от 30 до 40 мегахерца. Има схеми на шасито, на които е означена честотата, на която трябва да е настроен всеки кръг от филтрите. На входа на МЧУИ се подава сигнал с честота като за съответния кръг и се върти керната на бобината, докато се получи максимум или минимум на сигнала, измерван като постоянно напрежение на анода на видеоусилвателя. По време на това АРУ се блокира.
Та ако държиш да настроиш телевизора, трябва да помислим откъде може да се намери подходящ генератор. Има такива теми във този форум, където се опитваха да конструират и направят такива устройства, така, че всеки да може да си ги събере сам, но не знам дали стигнаха до някъде...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |