| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: т-в Пирин  (Прочетена 6088 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
Re: т-в Пирин
« Отговор #30 -: 30 Април, 2020, 08:37:42 »
По-скоро нещо около ЕСН81. Обаче, като гледам тази таблица, възможно е видеосигналът да е модулиран с 50Hz смущение от захранването... Изобщо, откъде е тази таблица? Да не си си взел генератор? Или е запис на касета??? Не става със запис на касета, този телевизор няма режим 'VCR'и точно хоризонталната синхронизация няма да е устойчива, особено в горната част на картината.
При условие, че постоянно ровиш нещо в телевизорите, ще трябва да си вземеш осцилоскоп. Иначе работиш на сляпо, а нямаш нужната за целта интуиция. Тя ще дойде, но с натрупването на опит. Опитът идва с натрупването на отстранени повреди, открити чрез измервания, наблюдения на осцилограми и логични разсъждения. Тук ключово значение има наблюдението на осцилограми...
Като казах генератор, имаше едно време няколко руски модела 'ЛАСПИ'. Имаха изход в метровия обхват и 5.5/6.5 звук, градация на яркостта и изобщо всичко необходимо... Ако решиш да си взимаш, покажи какво си намерил и питай тук дали е подходящо.

За Пирина - съмнявам се проблемът да е в лампите. Изобщо, при теб там има повишена консумация на ток от източника, захранващ ВЧ част. Колкото повече се изтощава една лампа, толкова повече токът, който може да протече през нея, намалява. Тоест, ако сложиш нови лампи, най-много токът да стане още по-голям...
Поисках да махнеш някоя лампа и да измериш напреженията във всички клонове на веригата. Така може да стане ясно дали токът тече през лампите или има утечка през някой пасивен елемент, или както ти каза Пичагата, примерно през влошена изолация на самата платка. Аз ще ти кажа още, че освен проводимостите от платката, които ги няма в схемата, но реално съществуват, има ги още и цоклите на лампите! Цоклите най-много се опичат и прогарят, попиват влага и мръсотия, като между краката може да се появят връзки в самия цокъл...Изобщо, цоклите се налагаше да се заменят често при ремонт на лампови телевизори.
Ти измери и показа напреженията върху няколко съпротивления, но не при липса на отоплителен ток и само върху малка част от всички съпротивления във веригата... Изобщо, опитах да ти подскажа метод за изследване, който със сигурност може да покаже точно какво не е наред в тази верига, но май още не си готов да го проумееш... Нищо не пречи да прочетеш пак какво съм ти написал, да помислиш какво искам да направиш и защо.
За АРУ...
АРУ е верига, която регулира усилването на МЧУИ и тунера. Когато няма сигнал, напрежението на веригата е 0 и усилването е максимално, зависи само от настройката на филтрите и способността на лампите да усилват. При подаден сигнал, на изхода на видеодетектора се получава видеосигнал с някаква амплитуда. Ако тази амплитуда е недостатъчна, АРУ няма да задейства и напрежението на веригата ще си остане 0. Ако амплитудата е по-голяма от нужното, във веригата на АРУ ще се получи отрицателно напрежение, което ще запушва лампите, стръмността им ще намалее и така амплитудата на видеосигнала ще се стабилизира. Напрежението на АРУ ще е минус няколко волта. При по-силен сигнал на входа ще е повече, при по-слаб ще е по-малко. Със сигурност 8-10 волта ще запушат лампите напълно, затова няма как да е по-голямо...
Ако се съмняваш в работата на тази верига, просто измерваш напрежението. Ако няма контраст без никакви снежинки в изображението, като амплитудата на видеосигнала е силно намалена, вероятно усилването е намалено от неправилна работа на АРУ. Ако измериш -5В, значи наистина е така. Ако свържеш за проба към маса веригата на АРУ и веднага амплитудата стане голяма, та чак да се запуши видеоусилвателя, тогава вече няма никакво съмнение... А иначе самият управляващ сигнал се изработва само от един триод по проста схема, която се захранва с 200В положителни импулси от ТХО. Повредата в този триод (в самата лампа)е често явление, защото работи в доста неестествен режим.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #31 -: 30 Април, 2020, 11:13:09 »
Да,на касета е наистина,просто нямах с какво друго да подавам сигнал,или трябваше филм,което не става за настройки или да запиша таблица... Но както казвате и това не става...За генератора,намерих Ласпи ТТ-01 ,има няколко таблици и цифров волтметър ...Мисля че ще стане,казвайте и да го вземам  :)

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #32 -: 30 Април, 2020, 13:38:19 »
Перфектно е за теб - има изход за канали 1, 2 и 6 и директно за междинна честота, която може да подаваш на входа на МЧУИ. Недостатък е само това, че няма ПАЛ и няма 5.5 звук. Работи само на СЕКАМ, и на 6.5 звук. Това ще е проблем само ако решиш да правиш цветни телевизори... Ако може, използвай това като довод да свалиш цената...
Има възможност с лека доработка да го ползваш като модулатор, към който да подадеш външен видеосигнал и звук!

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #33 -: 30 Април, 2020, 13:46:28 »
Супер,значи ще взема него.Цветни телевизори не смятам изобщо да вземам,те не са ми интересни,може би защото са много по нови...Повече ме привлича ламповата техника,не че няма и лампови цветни но те са рядкост  :D  Тогава го вземам и ще видя какво ще излезе.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #34 -: 30 Април, 2020, 14:06:26 »
Темп, Електрон- лампови цветни. Ще се забваляваш доста повече...
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #35 -: 30 Април, 2020, 14:12:14 »
Проблема е че даже други сигнал генератори няма...Или са над 200 лева... Този е единственият ...Ако изскочи и нещо друго...Но за момента е само това...Просто не се продават...Всички сайтове прерових :unknown:

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #36 -: 30 Април, 2020, 16:58:20 »
Погледнах и пирина,измерих АРУ напрежението,2 волта е.С подаване на сигнал и заземяването му не се появява нищо,това не е проблема тук така че можем да отпишем АРУ като проблем...Поне за сега...Остава ми само варианта да чакам генератора и с него да подам сигнал в МЧУИ поне да разбера в него ли е проблема или в канания ...
« Последна редакция: 30 Април, 2020, 17:08:15 от kortex »

Неактивен Петко

• Квантов електрон
  • Публикации: 445
  • Населено място: Чирпан
« Отговор #37 -: 01 Май, 2020, 09:47:05 »
Колега за мен ласпито е незаменимо ,хубаво е и да имаш разделителен трансформатор 220-220 така по спокойно се работи.  :hi:

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #38 -: 18 Май, 2020, 13:29:15 »
Айде пак го почвам , мина доста време ...  Специални благодарности още веднъж на колегата пеко който намери и ми прати едно ласпи напълно безплатно  :drinks:  . Сега трябва да разбера коя букса отзад за какво е. надписани са ВЧ , 6,5 Мгц (за звука??) 1 кГц и видео (композитен сигнал?)Сега да попитам всички са изходни нали?Няма  входен сигнал? Кое за каво служи?Може ли да се подава сигнал веднага в 1во стъпало, в детектора?
« Последна редакция: 18 Май, 2020, 13:34:20 от kortex »

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #39 -: 18 Май, 2020, 15:42:43 »
Ето до къде съм , първата снимка сигнал подавам на входа на стъпалата,където се включва каналния. На втората снимка подавам във видеоусилвателя ... Къде ли е проблема ?  :unknown:  :D  Изкривяванията не ги гледайте всичко е разстроено...

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #40 -: 18 Май, 2020, 17:26:00 »
Кръга се стеснява   ;)  Започнах от видеоусилвателя да връщам назад . Пробвах с подаване в EF 80.Там сигнала също преминава,образа се вижда с малко по малък контраст,така че изключваме нея и видеодетекторния диод като проблеми. Сега,подадох сигнал на EF 183 ...Оказа се че там сигнала се губи... Вижда се минимална активност на екрана.Същото важи и за другата.Другото нещо което забелязах е че АРУ схемата се захранва от Б+  през резистор. Та този резистор по схема трябва да е 16 мегаома . В телевизора са два последователни по 2,2 мега ... Та нещото което ме учудва е че тази прецизна АРУ схема със правилните части понякога откава пък какво да говорим за четири пъти по измемени стойности...

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #41 -: 18 Май, 2020, 17:38:51 »
 :good: Там на 183троките ару.то трябва да е минус 2_3 волта също и на птк.то .

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #42 -: 19 Май, 2020, 11:17:02 »
Добре, разбра ли как да подадеш правилно сигнал от Ласпито? Ако е същото като на снимката, тогава двата последни бутона от горния ред трябва да са навън (не натиснати) - в положение 'ПЧ'. Тогава на изхода ВЧ излиза междинна честота и точно нея трябва да подадеш на входа на МЧУ. Така ли правиш?
Ако да, значи вероятно филтърът, включен на анода на втората ЕСС183 нещо не е наред. Защо не покажеш снимка на филтрите?

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #43 -: 19 Май, 2020, 11:52:02 »
Да,точно това правя. Пеко ми обясни много подробно кое и как  :D . Ето филтрите. Снимал съм и този след втората EF 183 ,ТМВ3 . Имах проблем с него не знам дали написах тогава. Снадката която съм оградил не беше запоена ,беше просто осукана заедно и не правеше контакт от окисление... Сега съм  я запоил и е добре.Последния път когато мерих филтрите за прекъсвания нямаха... Мога и пак да ги погледна.Според мен лампите няма как да работят оптимално със 100 волта на вторите решетки... И не мога да си обясня защо е така... Захранващия резистор започва да прегаря от прекалена консумация... Може би платката както казвате е станала индуктивна или някъде е сложена грешна част,понеже са преправяни някои работи...Нямам представа... Това е просто захранване през резистор ... Защо е два пъти по ниско напрежението... Ще пробвам да извадя лампата и тогава да меря ,да не би да е някаква утечка в самата лампа... Преди ми се е случвало окъсяване от Б+ към земя в една лампа... Така че не се учудвам...Също нещо,АРУ може да се регулира от потенциометъра пред видеоусилвателя. Обаче както казах,захранва се от резистор който по схема е 16 мега,а в телевизора отдолу са сложени 2 последователни по 2,2... Това може да увечили напрежението според мен,но не би трябвало толкова драстично... Ару със и без сигнал при мен е 2 волта... Ще опитам да сложа по близка стойност...

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #44 -: 19 Май, 2020, 12:28:25 »
Това си е така, просто презапой споиките вътре във филтрите ,разбира се да не са много въртени ръчкани .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |