| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Паметна дата  (Прочетена 5198 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Radist

• Квантов електрон
  • Публикации: 155
  • Населено място: Монтана
Паметна дата
« -: 06 Април, 2020, 09:30:06 »
Днес 6.04.2020г се навършват 10 години от както 11 българските средновълнови предаватели бяха изключени завинаги в 9,00.Това беше истински шок не само за нас радиолюбителите които ремонтираме радиоприемници,но и на много хора из населените места.За едно огромно съжаление някой хора за забравили съществуването вече на тези предаватели,но ние радиолюбителите трябва да помним тази дата защото за нас това беше истинска катастрофа.От радиоскалите изчезнаха следните предаватели.
Плевен 594 и 1296,Кресна 702 и 963,Варна 1143,Стара Загора 1161,Суворово 1485.Добрич 1584,София и Шумен 828 Хасково 1485,Пловдив 648
2012г бяха спрени Петрич 747,Видин 1224,Кърджали 1296 както и комплекс Пъдарско край Пловдов
2013г спират Варна 774,Шумен 963
2014 спират Благоевград 864,Салманово 747,Самуил 864,Драгоман 963,Кърджали 963,Малко Търново 963,Дулово 1161,Търговище1161 както и първият предавател построен в България Вакарел 261.
Тази дата 6 април е паметна,защото тя даде началото на унищожението на цялата средновълнова радиопредавателна мрежа в България.

От мен ще покажа две снимки на предавателя край Плевен от 2003г

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Паметна дата
« Отговор #1 -: 06 Април, 2020, 17:06:30 »
Тъжен ден. Лиспва ми богатството от регионални програми и радио България на КВ. Дано доживеем да видим как се късат конците, на които висим...

Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #2 -: 07 Април, 2020, 10:20:47 »
Само за уточнение, мисля че Вакарелския средновълнов беше спрян доста по-рано. Участвах в изграждането на мобилната мрежа Виваком и монтирах съоръженията им в подножието на самата антена, на която бяха монтирани антените на мобилната мрежа (не на върха, а доста по ниско - може би 20 - 30м от основата). Влизахме в помещенията на самия предавател - големите лампи вече ги нямаше, но набиха ми се в очите два приемника =Рига 103" за контрол. Всичко това беше доста преди 2014г. Но тогава още работеше съседния дълговълнов предавател

Неактивен Radist

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 07 Април, 2020, 16:07:14 »
За средновълновите предаватели във Вакарел нямам спомени до кога са работили,но преди 2000г са спрени и помня че честотите им се дублираха с други наши предаватели и се получаваше едно преплитане на сигнала.И във Видин имаше един,но той е спрян защо много проблеми е правил и накрая от чудо са го спрели.Направих една радиокарта какво радиоразпръскване имаше на средни вълни.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #4 -: 07 Април, 2020, 17:20:21 »
Вакарел на дълги вълни на 261 kHz беше спрян на 01.01.2015. За него съжалявам изключително много, както и за предавателя на програма Христо Ботев на СВ в Столник. И двата предавателя излъчваха сигнал който покриваше София с много добро качество дори в условията на локални смущения. И за всички останали предаватели съжалявам! Жалко е, че се стигна до там.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #5 -: 07 Април, 2020, 19:02:15 »
Имам много мил спомен от детството. И на мен ми липсват софийските предаватели, както и на Митко, празно е без тях. Но имаше един сигнал, който много обичах и който винаги търсех, когато се прибирахме към София от път - ненасочения радиофар, който се намираше на кръстовището на Стамболийски и Константин Величков пред блоковете - SF на 529кХц. Когато го чуех, знаех, че съм близо до дома. Знаех и че ми работят детекторните приемници. Той спря много отдавна.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #6 -: 09 Юни, 2020, 14:06:18 »
От Радио Свободна Европа:
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30634796.html

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 09 Юни, 2020, 21:17:47 »
Имам много мил спомен от детството. И на мен ми липсват софийските предаватели, както и на Митко, празно е без тях. Но имаше един сигнал, който много обичах и който винаги търсех, когато се прибирахме към София от път - ненасочения радиофар, който се намираше на кръстовището на Стамболийски и Константин Величков пред блоковете - SF на 529кХц. Когато го чуех, знаех, че съм близо до дома. Знаех и че ми работят детекторните приемници. Той спря много отдавна.
Интересно, може ли малко повече подробности за този радиофар? Засичал съм го годините, а допреди 2-3 години съм засичал и друг такъв на ДВ, някъде към горния край - 350 kHz.
ЕДИТ: @RAdio208, да, това коментирахме в темата за Вакарелския предавател, дето Габо заключи. Лошиото е, че явно няма какво да се направи. Въпреки че гледам има някакъв интерес оттук оттам, включително и от архитектите от страницата "Българкси Архитектурен модернизъм" (https://www.facebook.com/BGarch203040/).
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #8 -: 10 Юни, 2020, 08:17:31 »
Ненасочен Радиофар "SF" по глисадата на старата писта на летище София, далечна насочваща. Антена Маркони - вертикал с капацитивна шапка с три проводника. Мощност неизвестна, но смятам около 100 вата. Преди два дни минахме от там с малката, останали са само двата кола и бетонната основа от бунгалото.

134361-0134363-1
134365-2134367-3

Близката станция, най-вероятно "F", е премахната много отдвна, имам груба идея къде е била - http://old.wikimapia.org/#lat=42.6969308&lon=23.3768646&z=19&l=0&m=b някъде тук е била инсталирана.

Неактивен HAL2000

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Плевен
« Отговор #9 -: 10 Юни, 2020, 10:05:09 »
От плевенските антени, няма и помен само основите заобиколени от лозя на собственика на имота (скоро и те ще изчезнат). Сградата е там и е реформитрана на шато :).

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #10 -: 10 Юни, 2020, 12:35:40 »
В момента се хващат два ненасочени радиофара в София.
Единия е BOZ на 312 kHz: https://ourairports.com/navaids/BOZ/Bozhourishte_NDB_BG/
а другия WAK на 490 kHz: https://ourairports.com/navaids/WAK/Vakarel_NDB_BG/
Втория е извън обхвата на концертните радиоприемници, и го открих чак когато си направих честотен конвертор към SDR приемника.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #11 -: 10 Юни, 2020, 13:15:40 »
134379-0

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 10 Юни, 2020, 19:50:46 »
Да, точно така, БОЗ си се хваща. Интересното е, по-новите приемници стигат до 288kHz на ДВ и не го ловят.

Сега се сетих и за SF дето Билян спомена - помня съвсем ясно как се чуваше фа фа фа   фа фа фааа фа. Т.е. някак с обли ръбове беше сигнала ако мога така да се изразя. И се чуваше един паразитен ВЧ шум, леле колко спомени наглуха :)
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #13 -: 10 Юни, 2020, 21:19:24 »
Да!!! Верно! Което ми подсказваше, че това е запис на луплента. :)

Неактивен Radist

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 11 Юни, 2020, 19:00:09 »
(Връзка към прикаченият файл)
Много благодаря за хубавата радиокарта.На днешна дата всички антени са заличени дори и на предавателя на 1017kHz във Видин.Сега работи антената тип "квадрат" която е сметната за по висока честота 1224kHz и незнам в действителност колко е ефективността.Дали България е загубила всички останали честоти и плаща само за 576kHz да излъчват програмите на БНР

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |