"По този начин си мисля че сумарния максимален капацитет на въздушния кондензатор и последователния на него става по голям."
Точно така е, но това води до падането на честотата на хетеродина. Всъщност това е скъсяващ кондензатор, тъй като е последователно на настройващия. Функцията му е да намали максималната стойност на настройващия, т.е. определя резонанса в долния край на обхвата, заедно с индуктивността разбира се(урежда съотношението на най-високата/най-ниската честота на обхвата).
В горния край на обхвата се регулира с тример - донастройващ с малка стойност паралелно включен на въздушния. И всъщност тримерът определя минималната стойност на капацитета на кръга (като евентуално я увеличава ако е нужно, когато настройващият е отворен докрай и капацитетът му е почти 0 (обикновено 2-3 pF) т.е. най-високата стойност на честотата на хетеродина. Няма разлика с АМ. В схемата обаче нямаш тример, просто "няма място" за такъв защото монтажният, разни паразитни капацитети и минималният на въздушния са достатъчно големи за тази стойност на индуктивността на кръга. Ако се сложи и тример няма да може да достигне 118,7 MHz. Въпрос на аритметика и избор на стойностите на бобината, кондензаторите и много важно-монтажът си казва последната дума.
Може да се опита нещо, но предлагам утре да ти звънна, че е дълго за писане.Пусни ми телефона си на лично, че не помня дали ти го имам. Лека засега!