| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с усилвател акай  (Прочетена 6371 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Проблем с усилвател акай
« -: 12 Февруари, 2020, 16:48:48 »
Схема: https://dox.abv.bg/download?id=fc19f4b6da
Здравейте. Усилвателят е акай ам-73. Не мога да настроя ток на покой, както и офсета. При въртене на тримерите VR201/201b нямам никакво коригиране, стойноста постоянно е 0.0mV (по схема 30mV за всеки канал). Относно офсета, при поставяне на червената щека на P101 (ляв канал) спрямо маса имам 10 волта, същите стойности имам и за десен канал (по схема 0 волта и за двата канала). При въртене на тример VR101/101b също нямам коригиране на стойностите. И четирите тримера са здрави, всички платки са разглобени и измерени за късо, липсва. Сравнявал съм стойности на ляв и десен канал на транзистори, диоди, резистори, еднакви са. Грец D1 е здрав. Лошите спойки са коригирани. От регулаторите имам всички напрежения +55в/-55в, +15в/-15в, +7в/-7в, +12в.
Друго нещо ми направи силно впечатление. При включване на усилвателят (вързан през лампа) релета затварят контакти, но напреженията излизащи от грец D1 не са както на схемата +52в/-52в, а са +43в/-43в (стабилни). При изключване на усилвателя отрицателното напрежение -43в остава непокътнато на големия електролит C2, както и на крайните транзистори, но положителното пропада на 0 волта след около 1 минута. Може ли да ме посъветвате как да продължа. Благодаря.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Проблем с усилвател акай
« Отговор #1 -: 12 Февруари, 2020, 18:47:26 »
Както казваш, може да е утечка в големия кондензатор. Провери ги тези 10 000Мф за утечки или да не са изсъхнали. Ако можеш провери с осцилоскоп за пулсации. Ако имаш хубави смени ги за проба да видиш дали ще се покачи напрежението. Измери колко ти е променливото от трафа при работещ-свирещ усилвател.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 12 Февруари, 2020, 22:26:07 »
Здравейте. Опитах с нови електролитни кондензатори, същото е положението. Измерих и старитес какво еср са, уреда показа, че са по-добри и от новите. Ще помоля един човек, дали би се съгласил да измери за пулсации с осцилоскоп утре.
Опитах се да прочета подобна тема от немски език, но не можах да разбера при човека как се е получило. Той също не е могъл, след ремонт да настрои стойностите. После е успял на един канал, а на другия не и накрая всичко е било отлично. Усилвателите са идентични.
http://www.hifi-forum.de/viewthread-185-14419.html
JVC AX-1100 I love u

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #3 -: 13 Февруари, 2020, 12:01:47 »
Aпровери ли какво напрежение идва от трафа. Накрая показва някакъв превключвател разглобен. Там е било окислено и нещо не е контачило. Провери при тебе също за лоши контакти. Не видях да се споменават стойности на напрежението. Може би това напрежение да е нормално при тебе. Идва директно от намотка на трафа и няма къде да се понижи, освен дефектен изправител и филтриращи кондензатори.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #4 -: 13 Февруари, 2020, 12:03:08 »
 провери TONE CONTROL ic1 M5128P Това са активни коректори
 от там може да имаш проблем

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 13 Февруари, 2020, 13:59:41 »
66.8v ac излизат от трансформатора. На IC1 HA12002 имам следните напрежение:
1 - 0.96v
2 - 0v
3 - 0v
4 - 0v
5 - 1.2v
6 - 84mV (на схемата не мога да го разчета, мисля че виждам 800mV (0.8v).
7 - 6.3v
8 - 4.1v (на схемата не мога добре да го разчета, но мисля, че е 0v)

Ще се опитам да измеря напреженията и на M5128P, защото е на много неудобно място
JVC AX-1100 I love u

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #6 -: 17 Февруари, 2020, 11:22:24 »
Ех, какви усилватели си избираш, все не стават за ремонт от хора, дето не могат да мислят.
Гледай само крайните стъпала, избери примерно лявото и започвай. Измери напреженията на всеки от изводите на всички транзистори, като започнеш от гейта на TR1 и така до колектора на TR16, напреженията на всички крака на IC1 M5238, напреженията на краката на ТR905 и на краката на всички крайни транзистори. Напиши ги в една голяма таблица и ги дай тука...
Какво те интересува за колко време след изключването спада някакво напрежение? Нали ги има захранванията и са близки до зададените? Не бой се, няма как да има пулсации ако кондензаторите са добри и няма голям ток... 

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 17 Февруари, 2020, 16:48:27 »
Здравей. На V amp (tr1-tr16) платката не мога да измеря напрежение на нито един от транзисторите, защото платката е вертикална и е между други платки, които ми пречат, няма как да бъде и изведена встрани по време на измерване за напрежения. Иначе съм я изкарал 4 пъти и съм измерил абсолютно всичко, като освен по схемата, съм сравнявал всеки един компонент спрямо единия и другия канал. Всичко беше нормално.

Напреженията на M5238:
1. 6.78V ( на схемата аз го виждам 2.3v)
2. 0V
3. 0V
4. -14.4V
5. 0V
6. 0V
7 - 1V (на схемата лично аз го виждам 0.4v)
8. 14.10v

Напрежения на крайните транзистори ляв канал:
TR901 BCE 0.2V 43V 0V
TR902 BCE 0.3V 43V 0V
TR903 BCE -0.3V -43V -0V
TR904 BCE -0.3V -43V -0V

Напрежения на крайните транзистори десенканал:
TR901 BCE 0.05V 43V 0V
TR902 BCE 0.05V 43V 0V
TR903 BCE -0.05V -43V -0V
TR904 BCE -0.05V -43V -0V

Напрежения на TR905:
TR905 ECB 1.5V 0.744V 0.844V
TR905B ECB 0.983V 0.967V 0.350V

Добавка:
На единия канал R7/R8/R9 на платката всеки един от тях е по 18.5ком, а R10 е 55ком.
На другия канал R7/R8/R9 на платката всеки един от тях е по 28.5ком, а R10 е 27.8ком.
Изкарани от платката всички резистори са с еднакви стойности и на двата канала, както са по схема, всеки един от тях е по 56ком
« Последна редакция: 17 Февруари, 2020, 16:54:59 от Петър Драганов »
JVC AX-1100 I love u

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
« Отговор #8 -: 17 Февруари, 2020, 17:37:31 »
Опитай да си направиш изводи от измерванията са на крайните транзистори.
Направи логическа връзка между тока на покой и напрежението на базите.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #9 -: 17 Февруари, 2020, 21:08:33 »
Привет, с две думи, за да можеш да настоиш тока на покой трябва да има товар на изхода. По принцип се включват товарни резистори със стойност 4 ома или 8 ома за проба. Релетата Rl101 и RL102 трябва да са включени. Без това условие, да няма товар на изхода, няма ток на покой. Другата част, има два начина за намиране на проблема, труден и по лесен. Трудния е да се почне едно ровене по елементи да ги изваждаш, измерваш с мултицета и ги поставяш пак на местата. В момента това правиш! Лесния или логичния на мислене, без трудоемка работа и хамалогия. Използваш сигнал генератор, осцилоскоп, и мултицет. Подаването на сигнал от генератора, можеш да го преместваш по стъпала, като се съобразяваш с каква амплитуда да бъде на изхода му. Проследяваш формата на сигнала, като го сравняваш на двата канала. Използвай 1KHz синусуидален и правоъгълен, също и 10Kkz. Вижда се много добре къде има завал или изменение във формата на сигнала. Само с анализ на напрежения и съпротивления не става.
Между другото, използването на звуковата карта и някаква програма на генератор, не е за предпочитане.
След като установиш, че всички напрежения излизат и сигнала го виждаш на изхода, без изкривявания или самовъзбуждане, тогава можеш да свържеш тонколоните. Ако не можеш да намериш мощни резистори, можеш да изполваш и по маломощни но трябва да ги потопиш в съд с вода.
Въпросът ми е, разполагаш ли с резистори 4-8 ома минимум 50W, сигнал генератор, осцилоскоп?

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 17 Февруари, 2020, 23:09:55 »
Здравей. Осцилоскоп и мощни резистори, мога да намеря, но сигнал генератор не мога.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
« Отговор #11 -: 17 Февруари, 2020, 23:13:13 »
Цитат
Привет, с две думи, за да можеш да настоиш тока на покой трябва да има товар на изхода. По принцип се включват товарни резистори със стойност 4 ома или 8 ома за проба. Релетата Rl101 и RL102 трябва да са включени. Без това условие, да няма товар на изхода, няма ток на покой.
Това не е вярно

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 17 Февруари, 2020, 23:21:58 »
Относно, пропадащото положително напрежение след изключване на усилвателя го споменах, защото преди две години се опитвах да ремонтирам един стар усилвател Саба. Там също пропадаше едното напрежение, след изключване и не можеше да се коригира тока. Накрая намерих пропукана писта, с разликата, че тук няма такава и след поправянето на пистата тогава, високите напрежения на големите електролите, стояха без да пропадат, даже след 14 дни без да е бил включен захранването.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #13 -: 17 Февруари, 2020, 23:59:02 »
Това не е вярно
Бавно и спокойно разгледай сервизното.
Кое ще накара резисторите R5 и R6, R5b и R6b да "затоплят" за да можем да измерим напрежение върху тях?
Съответно схемата М5238Р взема точно от тази обща точка на R5 и R6, R5b и R6b напрежение , за да коригира тока на покой. Сигнал NFB R и NFB L.
« Последна редакция: 18 Февруари, 2020, 00:19:43 от didov »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #14 -: 18 Февруари, 2020, 08:43:04 »
Виж сега, следил съм постовете ти и смятам, че имаш много опит, но вероятно никога не си ремонтирал усилватели. Токът на покой не тече през товара. Схемата М5238 не се занимава с тока на покой, а регулира офсета (напрежението на изхода в покой) Мисълта за използване на сигналгенератор и осцилоскоп за проследяване на сигнал в крайно стъпало е малко наивна, защото сигналът не преминава от входа към изхода без да си променя формата. На всичко отгоре сигналът преминава не през всичките 20 транзистора, но всеки от тях може да предизвика неправилна работа... Крайното стъпало е постояннотоков усилвател на напрежение и при ремонт понякога е по-удобно да се разглежда като аналогов стабилизатор на напрежение. Значи, че на входа може да се подава през потенциометър постоянно напрежение като референтно и да се проверява какво излиза на изхода при товар, като при неправилна реакция се проверява по пътя от входа към изхода кой елемент е виновен...
Та, опитай да следиш без да даваш съвети, сигурен съм, че много бързо ще схванеш и ще влезеш в час.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |