| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем при телевизор опера 1  (Прочетена 13376 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
Re: Проблем при телевизор опера 1
« Отговор #105 -: 24 Март, 2020, 23:18:41 »
Не е от PCC 88 , размених я с другата  и положението е същото...Не ми се иска да човъркам в МЧ филтрите...Първоначално имаше добър образ,просто проблем беше нестабилноста...Съмнително ми изглежда че в гнездата силен и слаб сигнал изглежда по един и същи начин,а преди като го пусна на силен избелява образа,сега стои същият ...Явно не съм оправил проблема в регулирането на 100%  :unknown:

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #106 -: 25 Март, 2020, 11:38:34 »
Когато АРУ тръгна започна да хваща радиостанции ,сега като се влоши  контраста спря да ги хваща  и отново май е същият проблем ... Отново като доближа щекера до антената приема горе долу нормално,но  като го включа изчезва и екрана става почти тъмен ,пак стана същият проблем ...

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #107 -: 25 Март, 2020, 22:21:54 »
Здравейте,
благодаря за точните и изчерпателни отговори,телевизора  вече работи  :drinks:
Гледах го повече от два часа да не се появят някакви термални проблеми,и даже обратното,в началото имаше леки смущения от модулатора (китайски е...)които след десетина минути изчезнаха напълно .Още веднъж благодаря за помощта.  :drinks:

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #108 -: 27 Април, 2021, 23:52:51 »
Да съживим малко темата :)

Зачопках се пак с операта 1 . Ето до къде съм . Намерих отворил резистор в каналният . След смяната получих блед образ от ласпито . Смених електролита на АРУ , сега и синхронизациите започнаха да съществуват , само че още са доста нестабилни .  Може обаче да задържи образа .

Сега , появи се друго нещо . Образа се подгъна отгоре и се проектира върху себе си (двойно) . Понеже съм сменил кондензаторите , прочетох че в повечето случаи това се дължало на пробил траф за ВО . Нещо не е наред тук ... Оригиналния трансформатор отвори след няколко проби , смених го с този , сега и този заминава ... Не стига това ами и тока през лампата за хоризонтално отклонение е 140 милиампера ... Вече унищожи една за няколко минути , а няма потенциометър за настройка на бостерното също  . Честотата е вярна  защото ако не беше -образа щеше да е объркан .

Не се дава лесно тоя телевизор  :D  Разбрах за какво са бубинките захванати за металната решетка около ТХО , за хоризонтален размер са . Наистина , движейки керната вътре образа се свива доста .
Единствено от звука съм доволен, с него нямам проблеми до сега .След поправката на НЧ усилвателя звучи   страхотно . Само това е единственото работещо както трябва нещо  ???

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #109 -: 28 Април, 2021, 19:47:28 »
Колко е захранващото напрежение след дросела (точка д) и колко е в точка г? Да не би да е голямо захранването и да си свил растера с бобините за които пишеш?
Подгънатия ти образ по нищо не прилича на пробил ТВО. Виж режима на ECL82, може да е изтощена, виж електролита на катода й.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #110 -: 07 Май, 2021, 16:54:20 »
Един резистор беше пробил . След смяната и настройка на потенциометъра линейност горе още веднъж - растера разпъна .

Сега , стана нещо друго . Пробвах да вкарам сигнал от модулатора . Излезе много блед образ , без никакви синхронизации . Явно модулатора има по слаб изходен сигнал от ласпито .

Пак проблем обаче , имам чувството че просто не иска да бъде оправен този телевизор  :D

Така , включих го днес  . Яркостта беше значително по ниска от преди . Контраста не функционира , яркостта също . Опитах смяната на ECF82 - -нямаше промяна . Тока през крайната лампа за ХО се повиши отново на почти 150мА ... Двете с демпферният диод прегряват почти мигновено след включване . Бостерното е в граници  760 волта . 2ра решетка на крайната лампа е 125 волта(по схема 140) . Отрицателното преднапрежение падна на -25 , а анода на ECH81 се покачи на 170 (по схема  135) . Опитах и със друга ECH81 без промяна . Откачих качулката на кинескопа да видя да не е ликажна DY86 и тя да натоварва - без разлика ...

Нямам осцилоскоп или честотомер , но по слух на свистенето на ТХО - звучи че честотата е горе долу нормална .

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #111 -: 07 Май, 2021, 22:37:37 »
Малко повече информация. Мисля че съм го казвал но ще го кажа пак -някой е работил по този телевизор преди мен.Слагани са части с други стойности ... Дори намерих няколко които изобщо не бяха запоени ...

На мястото на резистор 106, който би трябвало да е 39 кило беше сложен 10 кило . Виждаше се как е слаган в последствие. Затова напрежението беше по високо . Смених го със 39 кило . захранването на анода на 13талампа падна до приемливите 140 волта . Така вече става  ;)   Отрицателното се промени на -47 . Това вече е друга история   :good:

Мерейки напреженията на и след потенциометъра за яркост установих че в същност проблем там няма . На макс яркост има 80 волта на самата букса на кинескопа .Минимума е 170 - така е и по схема .

Нещо друго запушва кинескопа . Няма липсващи входящи напрежения. Фокуса също е добре . Забелязах че в растера има черти.Първо си помислих че са от грешната задаваща честота на ТХО , но не е от нея . Както и да въртя бубинката чертите не помръдват .Нямат общо и с вертикалното отклонение .

Последното нещо е че екрана гасне в точка , но интересното е че яркостта на точката се регулира  ???    :help:     :flag_of_truce:   

Обърках се много сериозно  :D

Екрана е на максимална яркост на снимката ... Просто не се дава и не се дава и това е  :D  но няма да се отказвам  , ако трябва ще сменя всяка една част но ще го направя  :hi:
« Последна редакция: 07 Май, 2021, 22:43:04 от kortex »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #112 -: 08 Май, 2021, 08:10:38 »
Както казваш провери веригата за гасене на обратния ход на лъча. Затова ти се появява точка. Там трябва да имаш едно напрежение което гаси лъча докато изтине кинескопа.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #113 -: 08 Май, 2021, 11:56:23 »
Добре , до колкото разбрах от книгата , веригата за гасене  на обратния ход се нарича фазово сравняване . Премерих Тр3 на съпротивление - поне не е прекъснал . Измерих всички резистори - добре са . Опитах с друга лампа ЕАА91 - без резултат . Измерих изходните напрежения , излизащи от ТХО преди разделителните кондензатори - точки Г и Л - напрежение там има... Измерих всички напрежения на кинескопа и няма драстични разлики от тези на работещата ми опера 3 . Да не би крайната лампа за ХО да е проблемна ? Нищо чудно да се е унищожила от прекаления ток ... Ще направя една приставка за да сложа PL36 на мястото на EL 81  за проба ,макар че няма логика . Виждал съм изтощена крайна лампа - размера на хоризонталата е по малък , няма общо с моя проблем ...

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #114 -: 08 Май, 2021, 13:21:21 »
Не може да замениш тези лампи, няма да имаш напрежение за отоплението на PL36. Гледай сериите на лампите, особено при тези с по-голяма отоплителна мощност разликата между P и E серия е огромна!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
  • Населено място: София
« Отговор #115 -: 08 Май, 2021, 13:30:26 »
Грешиш, гасенето на обратния ход по кадри няма общо с фазовото сравняване. Веригата за гасене на обратния ход е от изходния трансформатор на вертикалната развивка - активният край към бобината за вертикално отклонение на кинескопа, през кондензатор С65 - 10 нФ, към първа решетка на кинескопа. На схемата е посочено като връзка А до куплунга на отклонителната бобина, и оттам връзка Е към трансформатора на вертикалното отклонение. Провери този кондензатор да утечка, или направо го смени.
http://www.kn34pc.com/sch/sch_tv/tv_opera/sch_tv_opera_rt_4360e.gif

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #116 -: 08 Май, 2021, 14:59:16 »
................през кондензатор С65 - 10 нФ, към първа решетка на кинескопа. На схемата е посочено като връзка А до куплунга на отклонителната бобина, и оттам връзка Е към трансформатора на вертикалното отклонение. Провери този кондензатор да утечка, или направо го смени...............
http://www.kn34pc.com/sch/sch_tv/tv_opera/sch_tv_opera_rt_4360e.gif
Измери със уреда напрежението на първа решетка. Когато е включен и когато го загасиш там трябва да има едно напрежение за няколко секунди което запушва кинескопа. Ако го няма кондера или потърси как се изработва и защо го няма. Можеш да сравниш с работещия телевизор какво и колко трябва да е.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #117 -: 10 Май, 2021, 08:30:05 »
Има една проста логика: Когато нещо се промени, обикновено причината е действието, което последно си извършил, точно преди промяната...

Причинно-следствени връзки: променил си R106 -> Намалял е коефициентът на запълване на крайната лампа -> намаляло е бостерното напрежение -> намаляло е високото напрежение (може и допълнително, поради намаляването на отоплителния ток на високоволтовия изправител) -> намаляла е яркостта, ти съответно си я вдигнал на мах и кинескопът е излязъл от линеен режим и е стигнал до насищане -> появил се е обратният ход и гасенето на светлото петно не работи...

В този занаят логиката, че 2+2=4 не винаги работи. Ако замениш всички части със здрави, няма гаранция, че всичко ще се оправи. 2+2винаги е 4, но обикновено събираемите са толкова много, че не е по силите на обикновения мозък да ги предвиди всичките...

Логиката би трябвало да е такава: При тази отклонителна система, тази товарна бобина и тази повишаваща, при това захранващо (бостерно) напрежение, би трябвало да има подходяща стойност на резонансните кондензатори, при която хоризонталният размер (отклонителният ток) и високото напрежение да са подходящи за този кинескоп...Тогава размерът, яркостта и консумираният от ХО ток би трябвало да си дойдат на мястото (ако кинескопът не е изтощен). Въпросните стойности може да не са както в схемата, защото кой знае какво е сложено в твоя телевизор и от колко различни телевизори е събрано.  На всичко отгоре, възможно е и някъде да имаш 'малко' късо съединение - я в повишаващата, я в товарната бобина.
За да можеш да разбереш какво не е в норма и в каква посока да се движиш, ти трябва високоволтов делител, за да можеш да измериш високото напрежение. Освен това, трябва ти осцилоскоп, за да видиш дали процесът в ХО е нормален.

Това, дето веригата за гасене на обратния ход се наричала фазово сравнение, буди съмнение че си чел книгата нощем към 4 часа на пияна глава... Изобщо, трябва вече да разбереш кой блок за какво служи и как точно работи.
Принципно би трябвало да може да замениш ЕL81 с ЕL36, която в съветските телевизори се нарича 6П36С. Но няма никакви причини да се съмняваш, че твоята лампа е неизправна.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #118 -: 10 Май, 2021, 15:41:26 »
Не ме разбрахте. Проблема се появи от самосебе си .Нищо не бях пипал , просто го включих онзи ден...Смяната на резистора беше след това , не съм аз причината . Нещо се е повредило .

С65 го смених с друг нов   - без резултат .

А за книгата , гледах няколко неща и съм се объркал , признавам си  :blush:  Не знам всичко  ::)

Виждал съм ситуация със занижено високо напрежение , при усилване на яркостта екрана става ярък за секунда и после потъмнява (или се появява петно в средата) . При мен не е така , самата яркост няма ефект изобщо ...Въртейки потенциометъра не се вижда никаква промяна на екрана . Напрежението на буксата на кинескопа обаче се регулира и е в точните граници дадени на схемата .

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #119 -: 10 Май, 2021, 17:43:19 »
За яркостта...
Тя зависи от напрежението между първата решетка и катода. Тоест, не е важно само колко е напрежението на първа решетка и дали е в норма, а и колко е напрежението на катода. Но за да работи кинескопът, е нужно да има нормално напрежение на втора решетка(ускоряващо напрежение, към 400-500В) и високо напрежение. Ако всички тези напрежения са нормални и при въртене на потенциометъра 'яркост' напрежението между първа решетка и катод се променя в широки граници, но въпреки това яркостта не се променя никак, следва да се приеме, че първата решетка се е откъснала от проводника, който я свързва със съответния пин на цокъла, вътре в самата шийка на кинескопа.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |