| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем при телевизор опера 1  (Прочетена 13385 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
Re: Проблем при телевизор опера 1
« Отговор #75 -: 15 Февруари, 2020, 23:48:55 »
Дори ни да не иска да синхронизира, трябва чрез въртене на керната на синусовата бобина да може да докараш такава хоризонтална честота, при която картината се вижда ясно и се мести бавно наляво или надясно, като вертикалните линии са почти вертикални. Ако не се постига това, значи честотата е извън нужните граници. Ако е така, виж да не си сложил пак неправилен по стойност кондензатор...

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #76 -: 16 Февруари, 2020, 00:03:21 »
И с тия клещи, дето си я стиснал едва ли ще тръгне. Бобината трябва да си е на мястото свързана с максимално къси проводници. Настройва се с отверка от немагнитен материал - примерно текстолит.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
« Отговор #77 -: 16 Февруари, 2020, 02:49:06 »
Или напъхаи вътре в скелета на бобината метална отверка тя ще се загрее много от големите загуби на желязото и можеш да си запалиш цигара с нея. Виждам че пишеш с правописни грешки и пишеш за броене на цокли и др. Виж колко хора са ти прочели темата. Излагацията ти е голяма да знаеш! Тези неща можеш да си ги прочетеш в книгите без да пишеш тук. И това не е еденичка и тройка. Тези телевизори са по Български Държавен Стандарт, имат си точно наименование. Все пак тук четат и хора от младото поколение!
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Активен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #78 -: 16 Февруари, 2020, 13:40:15 »
Така,със модулатора и видеото храща картина,е почти,вижда се че изображението е там,просто не може да синхронизира,сигнала ли ми е слаб?Или трябва да пипна нещо някъде?

Преди много години имахме тв Пирин,така въртеше черги при изтощени лампи на каналният превключвател.
Пусни видеото по ниска честота за да се ориентираш къде е проблема.
Ще трябва да подадеш сигнала след видеодетектора.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #79 -: 16 Февруари, 2020, 20:46:21 »
Или напъхаи вътре в скелета на бобината метална отверка тя ще се загрее много от големите загуби на желязото и можеш да си запалиш цигара с нея...
Не говорим за тази бобина. Нищо няма да се случи на отвертката, само  честотата ще се промени докато отвертката е в тялото. Синусовата бобина е в генератора, направен с ECH81, има означение 'Честота на редовете грубо'. Отвертката евентуално ще загрее в бобината за регулиране на хоризонтален размер, която е свързана последователно на отклонителните бобини.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #80 -: 16 Февруари, 2020, 21:13:17 »
Благодаря! :D
Същото важи и за клещите,просто после като  поставих бубинката на мястото и и се разстрои пак,но нищо сериозно.Сега проблема ми е че изведнъж спря да хваща сигнал напълно,докато си работеше ...Нещо с каналният или в областта на трите EF80,за проба да не е нещо по напред пуснах композтен сигнал на първа решетка на PL 83,знам че сигнала е слаб като за там,но исках да проверя дали сигнала преминава,и се оказа че да,поне се появява статично там,така че проблема е по назад.Явно трябва още работа някъде...Според мен не е от лампа,по скоро е някакъв отворен компонент,ще  ги проверя до колкото мога и ще пиша за резултат  :drinks:

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #81 -: 16 Февруари, 2020, 22:16:45 »
Първото което трябва да провериш е дали осцилаторът работи. Не помня вече, мина много време откак не съм пипал лампов телевизор... Напрежението върху R17 ще ти покаже дали осцилаторът работи. То ще ти покаже всъщност какъв е анодният ток на лампата, а токът е един като осцилира, друг когато не осцилира и изобщо можеш да разбереш дали лампата е в режим. Можеш да пробваш на работещия ПТК какви са напреженията, за да спреш осцилатора трябва да завъртиш врътката на барабана между 2 канала. Достъп до краката на съпротивлението, мисля, че трябва да имаш през проходните кондензатори, отвън на кутията. За да можеш да мериш напрежения, трябва да извадиш от барабана всички бобинни плочки, като оставиш само плочките на един канал, на който приемаш сигнала.
Не пречи да провериш режимите на всичките лампи на МЧУ

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #82 -: 16 Февруари, 2020, 22:22:49 »
Благодаря,
ще го пробвам,приемам на 9ти канал,така че ще махна всички други :good:

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #83 -: 17 Февруари, 2020, 17:40:59 »
Какво направих до тук,напреженията са добре,поне тези които са в схемата.Нещото което ми направи впечатление , не бях го включвал от 24 часа,и когато го пуснах със сигнал пак показа някаква активнот минимална но я имаше,и като позагря след 2-3 минути изчезна постепенно пак,което ме въввежда на мисълта че въпреки всичко е лампа...Ще ги сменям една по една,и ако няма резултат ще си връщам старата да видим дали наистина е от това...

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #84 -: 18 Февруари, 2020, 08:17:37 »
Почни с ламппата за АРУ. Виж и видеоусилвателя...
Това да сменяш лампите една по една е глупаво. Представи си, че не ти свети левият фар - тогава дали е нужно да проверяваш нивото на маслото, антифриза, течността за спирачки и налягането на гумите?

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #85 -: 19 Февруари, 2020, 19:48:49 »
Здравей,
напреженията са добре всички,много близки до схемата.Вие казвате че композитният сигнал е много слаб за първа решетка на видеоусилвателя,е не може ли по някакъв начин да го усиля?Примерно да си направя нещо като приставка с още една PL 83 преди тази в телевизора,която да усили сигнала?
Възможно ли е?Или не става толкова просто?

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #86 -: 19 Февруари, 2020, 20:20:24 »
Здравей,
напреженията са добре всички,много близки до схемата.Вие казвате че композитният сигнал е много слаб за първа решетка на видеоусилвателя,е не може ли по някакъв начин да го усиля?Примерно да си направя нещо като приставка с още една PL 83 преди тази в телевизора,която да усили сигнала?
Възможно ли е?Или не става толкова просто?
Мултивибратор с два транзистора ,  оразмерен на 5-6 килохерца . Освен основния сигнал той генерира  хармоници , които ще излязат на екрана като хоризонтални линии .
Сигнала се подава на антенния вход . Кви са тия композитни сигнали , дето ще усилваш ? Пичагата ти написа колко волта  трябват да разклатиш лампата .
От ПТК , излиза ширмован кабел , който отива на ПЪРВАТА лампа . Откачаш активния край и пипаш с отверката - трябва да има силно пукане и премигване на  изображението .
Ако няма , прави си машината , а не ровичкай в каналния .

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #87 -: 19 Февруари, 2020, 20:23:27 »
ok :D Мен идеята ми беше да ги прескоча  тези неща затова ... Ще го пробвам благодаря  :drinks:

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #88 -: 19 Февруари, 2020, 20:35:47 »
Излиза много  малко статично на екрана,нищо повече,а факта че на PL 83 има,проблем са ми стъпалата,но нареженията им са добре...Ще проверя всичко пак,яно нещо пропускам

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #89 -: 20 Февруари, 2020, 18:37:55 »
Здравейте,
това е друга опера,но със същият проблем,и понеже при тази се вижда поне някакъв образ на екрана реших да  го довърша него, проблема не е от лампите на каналният,  напреженията са добре,от друга лампа е,но коя...И ми прави впечатление че на два канала запушва,екрана става тъмен, и това не знам от какво е,колкото е по силен сигнала,толкова екрана става по тъмен...Казахте ми да сравня напрежения с работещ телевизор,е нямам, и трите са с един и същ проблем,ето такъв,а този от клипа е единственият който поне показва нещо на екрана...Затова съм в малко затруднение...

« Последна редакция: 20 Февруари, 2020, 19:02:28 от kortex »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |