| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем при телевизор опера 1  (Прочетена 13383 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
Re: Проблем при телевизор опера 1
« Отговор #45 -: 06 Февруари, 2020, 20:38:46 »
Ще ги прочета ,да,благодаря,и не,не съм запознат толкова с тези телевизори,не съм бил тогава когато са се произвеждали,и да,и на мен ми се струва невъзможно да е от лампа но реших да го вметна ... И да,май без осциоскоп няма да мина...

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #46 -: 06 Февруари, 2020, 20:42:17 »
Четеш първо първото после второто за да вденеш за какво става дума.

За лампите и как работят
https://www.sandacite.com/biblio/items/show/34

За ламповите телевизори и как работят
https://www.sandacite.com/biblio/items/show/38

То да беше техниката само. Както си забелязал вече има разлики между схемите и реалните връзки на елемнтите в телевизора. Това е защото има 1 куп грешни схеми в нета, както и майсторите през годините са правили преработки при ремонтите. Аз имах късмет тогава да ми дадат хартиени заводски схеми, където всичко беше точно , но отдавна си заминаха със телевизорите към следващия желаещ да чопли.

Не бих ти препоръчал да го даваш телевизора да ти го ремонтират, Доста е рядък  и много хора дето разправят, че могат  просто ще го окепазят.

ПРепоръчвам ти да седнеш и да се научиш. НЕ на него. Остави си го за след 6-12 месеца.

ХВани първо да научиш лампите като технология, най- простия начин са аудио стъпалата, направи си един лампов усилвател за музика , вкарай му стъпалата в режим, така ще научиш и краката и сериите и начина на работа. И като седнеш после по телевизора да ровиш, да го кажеме така доста по малко вреда ще нанесеш на схемата след като я разбираш, та даже мопже и да я докараш в ред.

Най- лесния вариант в момента да изкараш картина е : на първа решетка на видеоусилвателя EL83  през някакъв  неполярен кондензатор(въпроса е с кава стойност) да подадеш Композитен видео сигнал от някое DVD.  А пък за звука от същото DVD да подадеш звука на 1ВА Решетка на триодната част на Ecl82 -Аудио усилвателя. Така дефакто прескачаш целия  телевизор, ама То няма отдаван ефирна телевизия, та мисля че достъчно.

Сигурен съм че горните 3 реда няма да ги разбереш, кое къде да вържеш и това не им е целта, ПРочети 2 те книжки и след това, ще можеш да се изкефиш на картина и звук. Пък реставрацията после. ;)
« Последна редакция: 06 Февруари, 2020, 20:56:36 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #47 -: 08 Февруари, 2020, 14:37:37 »
Безкрайни благодарности!!!! Оправиха се нещата,вече си е с точни импулси,значи какво научих аз,някои неща са ги правили по схема на 3ка,която е по различна,а аз гледам схемата на 1чката,на нея ми показва 220 нано, а по схемата на 3ката,по която са правили точно това е 22 нано,смених 220 с 22 и сега работи перфектно.Със 220те по мако от 10 кадъра,със 22ката в норми....Каква голяма разлика ...  Ама и аз никожа нямаше да се сетя да погледна в схема на 3ка...Сега остава да вържа сигнал да видим какво ще изкара :D

Е добре бе, как да се сети някой, че може да смениш кондензатор и да не сложиш какъвто е бил, а 10 пъти по-голям. И то точно честотоопределящия в блокинггенератора! То е близко до ума, че като не ти е правилна честотата, трябва да погледнеш елементите, които я задават, ама нали си казал че всичко си гледал... Не ги гледай схемите с пълно доверие, в тях има печатни грешки. Гледай какво има в телевизора...
Сега, важно е да се знае какво точно е това шаси! Нямам опит с Опера, но като гледах схемите, Опера1 е съвсем различен и своеобразен телевизор - с трансформатор, лампи Е серия, нестандартна междинна честота на изображението и квазипаралелен канал на звука. При теб така ли е??? Дано не е така, че няма лесно да се получи да използваш друг тунер, поне за проба как работи МЧУ и всичко останало.

Нали помниш, че и аз те пратих първо да четеш книги! Трябва да разбереш как работи всяко стъпало поотделно и всички стъпала заедно. Трябва да разбереш какво представлява видеосигналът, как се образува и каква информация носи всяка негова съставна.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #48 -: 08 Февруари, 2020, 15:42:19 »
Чета ги в момета,а за часта,обърках я защото старите кондензатори бяха със изтрити надписи,и не се вижда какви са,и си ги сменям по схема,от къде да знам че е грешна....И да,такова е шасито е серия и трансформатор,същото като при опера 2

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #49 -: 08 Февруари, 2020, 23:19:58 »
Междувременно защо не направиш снимки на телевизора от всички страни, включително капаците и надписите върху тях. За тая модификация
"ОПЕРА РТ43-60Е" (ОПЕРА 1) няма почти никакви фотоси.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #50 -: 09 Февруари, 2020, 01:05:18 »
Ще направя да,ама като го реставрирам напълно

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #51 -: 09 Февруари, 2020, 01:16:15 »
Да, наистина няма никакви снимки на тоя модел, Хубаво е докато още си го отворил да насмимаш шасито и кутията, ще е много интересно за колегите даже и в незавършен вид.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #52 -: 09 Февруари, 2020, 01:18:14 »
Ще  се опитам :D

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #53 -: 09 Февруари, 2020, 01:18:53 »
Щом си докарал растер, надявам се и видео сигнал, ПТК-то не го пипай, даже не го върти ако имаш картина и се вижда на екрана видеото което си пуснал, толкова му е максимума и както каза колегата там ако разбуташ елемнтите става изключително сложно.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #54 -: 09 Февруари, 2020, 01:26:32 »
Има и още нещо. Прегледай си анодните напраежения по схемата дали са в норма понеже селеновите изправители деградират с времето. Не е проблем да се заменят със силициеви диоди 1n4007 , Но селеновите имат пад в напрежението, който трябва да го докараш с мощни гасящи съпротивления след диодите.

Това горното само в случай че анодните напрежения от схемата са с голямо отклонение от реалните.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #55 -: 09 Февруари, 2020, 09:05:35 »
Ами селена все още си е в норми,от четири телевизора само в един трябваше да го сменя,със същият 1N4004 и четири резистора 15 ватови по 10 ома,да се разпределя температурата понеще при мен нямат по мощни...

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #56 -: 11 Февруари, 2020, 16:44:17 »
Здравейте,
1чката смятам да я оставя докато не намеря  осцилоскоп да я настроя,да не взема да я разваля...През това време се захванах с една 3ка,която купих наскоро.След смяната на почти всички кондензатори успях да докарам пълен растер,но проблема е че е много тъмен,едва се вижда дори и в тъмното.Позамислих се да не е кинескопа изтощен,затова го смених с друг,същата работа,размърдах и магнитите,губи се нацяло картината,значи са си настроени и не е и от тях,буустовото напрежение е 750,в норми... Смених селена със 50 ома 25 вата резистор и диод,и В+ вече е 220 като загрее,и това е в норми...Потенциометрите ги проверих и всички са добре,не е и от тях,съвет?

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #57 -: 11 Февруари, 2020, 16:58:57 »
Здравейте,
1чката смятам да я оставя докато не намеря  осцилоскоп да я настроя,да не взема да я разваля...През това време се захванах с една 3ка,която купих наскоро.След смяната на почти всички кондензатори успях да докарам пълен растер,но проблема е че е много тъмен,едва се вижда дори и в тъмното.Позамислих се да не е кинескопа изтощен,затова го смених с друг,същата работа,размърдах и магнитите,губи се нацяло картината,значи са си настроени и не е и от тях,буустовото напрежение е 750,в норми... Смених селена със 50 ома 25 вата резистор и диод,и В+ вече е 220 като загрее,и това е в норми...Потенциометрите ги проверих и всички са добре,не е и от тях,съвет?
Бостерно напрежение **ускоряващото напрежение виж . И видеоусилвателя .

Неактивен rosen_36a

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
  • Населено място: Кюстендил
« Отговор #58 -: 11 Февруари, 2020, 17:00:43 »
Повишаваща бобина на тхо,проверка след 10-15 минути работа дали загрява.Проверка при изключен приемник и разредено от напрежение тхо.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #59 -: 11 Февруари, 2020, 17:02:41 »
Значи да го оставя да видя дали ще тръгне,или дали загрява като температура бубината?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |