| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Свързане на говорители  (Прочетена 3350 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
Свързане на говорители
« -: 16 Януари, 2020, 12:47:04 »
Колеги, имам две тонколони "Респром", спасих ги от изхвърляне. С по два говорителя са: "ВКН 0822" 20 вата 4 Ома, и високочестотен "ВВ 108", 2 вата 8 Ома. Фабрично бяха свързано паралелно, нискочестотния с високочестотния, без никакви филтри или кондензатори. Кажете ми, това правилно ли е, или дайте ми някаква схема как да ги свържа!
 :writer:

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
Re: Свързане на говорители
« Отговор #1 -: 16 Януари, 2020, 13:24:52 »
Със сигурност не е правилно да са свързани накъсо. ВЧ говорител трябва да е през кондензатор, мисля около 4 мкф беше. В книгата на Попянев почти със сигурност е дадена стойността му. Тялото се води ОТМ1-03, ако не греша.

ЕДИТ: Проверих в книгата, 2 мкф е.
« Последна редакция: 16 Януари, 2020, 13:31:46 от bxd »
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #2 -: 16 Януари, 2020, 13:50:04 »
Нямат табелка, и не знам модела, отпред са с платнена рамка, не с пластмасовата решетка.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 16 Януари, 2020, 14:39:26 »
Така ли изгледат:
126247-0
99% съм сигурен, че няма други ОТ с ВКН0822 и ВВ108.
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 16 Януари, 2020, 15:13:56 »
Точно  :good: .

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #5 -: 16 Януари, 2020, 17:49:44 »
Точно  :good: .
Имам същите . През 2 мкф. , на пищялката . Връзвал съм и без кондер . Звучи същото .

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 16 Януари, 2020, 17:51:26 »
2 микрофарада, неполярни предполагам, на колко волта да издържат?

Неактивен радиото

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 16 Януари, 2020, 17:52:57 »
2 микрофарада, неполярни предполагам, на колко волта да издържат?
Неполярен , на 50 волта  беше оригиналния .

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 16 Януари, 2020, 18:09:38 »
Бяха за хвърляне, защото и двата високочестотни говорителя бяха хем изгорели, хем мембраните разкъсани, също и единия ВКН0822 беше продънен. Но сякаш не бяха отваряни, самите говорители бяха залепени на дъската с нещо като битум, затова казвам, че фабрично така са свързани, но знае ли човек. Такива кондензатори, подходящи ли са:

Неактивен радиото

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 16 Януари, 2020, 18:12:08 »
Бяха за хвърляне, защото и двата високочестотни говорителя бяха хем изгорели, хем мембраните разкъсани, също и единия ВКН0822 беше продънен. Но сякаш не бяха отваряни, самите говорители бяха залепени на дъската с нещо като битум, затова казвам, че фабрично така са свързани, но знае ли човек. Такива кондензатори, подходящи ли са:
Точно тоя тип , са подходящи .

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 16 Януари, 2020, 18:13:46 »
Ще се разтърся из моите чаркове, дано да намеря два еднакви.

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
« Отговор #11 -: 16 Януари, 2020, 18:32:42 »
Точно това са кондензаторите.Пазят пищялките.На моите има и индуктивност ,но не знам параметри.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 16 Януари, 2020, 18:50:00 »
Специално в тази конфигурация няма нужда от индуктивност за НЧ, защото се разчита на:
1. Собствената индуктивност на басовия говорител
2. Номиналният импеданс на ВЧ че е 2 пъти по-голям от на НЧ.
При честотата на срез (8кхц се получава), импедансът на ВКН-то е над 8 ома и съответно общия импеданс на ОТ -то не пада под 4 ома.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 16 Януари, 2020, 18:52:50 »
Имам същите . През 2 мкф. , на пищялката . Връзвал съм и без кондер . Звучи същото .
Не е добра идея да се маха кондензатора, защото първо импедансът може да падне под 4 ома и да претовари изходното стъпало и второ, ВЧ ще  се повреди скоро. А и със сигурност ще криви повече.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 16 Януари, 2020, 18:56:05 »
Чакам да пристигнат високочестотните, и ще ги свържа през кондензатор само. Иначе, условно нареченият "+" на басовия говорител, с "+" на високочестотния ли трябва да се свърже, а "-" на басовия, да бъде свързан през кондензатора към "-" на високочестотния ли, т. е. плюс със плюс и минус през кондензатор към минус?
 :writer:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |