| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Аудио уредба на 100 волта->200волта  (Прочетена 1349 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Аудио уредба на 100 волта->200волта
« -: 13 Януари, 2020, 22:31:23 »
Здравейте. За много години. Попадна ми японска малка уредбичка на сони, и се изкуших да я купя, въпреки, че видях, че работи само на 100 волта. Въпросът ми е, може ли без конвертор за преобразуване на напрежение да подкарам уредбата на 220 волта. Преди бях чел в руските форуми, че усилвателите Сансуй на 100 волта руснаците ги подкарвали, тъй като сансуй оставяли някаква опция за работа и на 220 волта. Уредбата няма схема никъде TA-P99X  ( https://www.jdbbs.com/thread-2272878-1-1.html  ) . Вътре е с основен траф и малко трафче. Предполагам, че ако има възможност за големия траф да се подкара, то трябва отделно и малкия да се модифицира. Philips FR-980 е изграден почти както тази уредбичка, от към трафчета, като на гърба има корекции за напреженията на трафовете поотделно.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Аудио уредба на 100 волта->200волта
« Отговор #1 -: 13 Януари, 2020, 22:45:59 »
на трафа или тафовете вътре им липсват 50% от навивките на първичната , необходими за да тръгне на 220в.  Иначе обратното, от 220 волтови трафове на 110 да ги подкараш може лесно , щото матраиала е двоно повече вътре.  :D

Едно външно трафчене е 20лв:

https://elektronikabg.com/product/72/konvertor-220v-110v-220v-100w.html

В общ илинии виб какво е първична вътре и ако случайно имаш късмет и са запаралелелни 2 еднако дълги намотки на първичната може да ги пуснеш последователно и да си докараш първична с двойно по високо съпротивление. Ама много ме съмнява баш сони да разхищават толкоз мног мед без причина.
« Последна редакция: 13 Януари, 2020, 22:51:19 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Niakoi

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 29
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #2 -: 14 Януари, 2020, 08:27:06 »
Едно външно трафчене е 20лв:

https://elektronikabg.com/product/72/konvertor-220v-110v-220v-100w.html
И внимавай да не те изплющи - това е автотрансформатор!  :D

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #3 -: 14 Януари, 2020, 09:10:17 »

Niakoi, как я разбираш тази декларация от производителя на трансформатора! И от къде научи, че е автотрансформатор?

Неактивен Niakoi

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 29
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #4 -: 14 Януари, 2020, 11:40:06 »
Повечето такива "трансформатори", продаващи се по магазините са автортансформатори или поне тези, които аз съм виждал. На сайта пише: "Конвертор 220V - 110V - 220V - 100W"??? А тази декларация не я виждам на сайта на електроника.бг - поне не и на страницата на този трансформатор. И ако отида да си купувам такова нещо в магазин, дали ще ми покажат такава декларация?

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #5 -: 14 Януари, 2020, 12:14:24 »
Често на японските трансформатори първичната намотка е навита с 2 проводника и всщност се състои от две еднакви половини, които са свързани паралелно една на друга. Ако е така, трябва да се свържат последователно и готово... Това, дето 'половината материал го няма' никак не е сериозно.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #6 -: 14 Януари, 2020, 14:01:11 »
Цитат

Да повечето са автотрансформатори, но как ще го "изплющи" като уредбата си има нормален траф?

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #7 -: 14 Януари, 2020, 14:08:05 »
на трафа или тафовете вътре им липсват 50% от навивките на първичната , необходими за да тръгне на 220в.  Иначе обратното, от 220 волтови трафове на 110 да ги подкараш може лесно , щото матраиала е двоно повече вътре.

Ама вЕрно ли? :)
Къде има двойно повече /или двойно по-малко/?
Я пак да ПОМИСЛИМ
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #8 -: 15 Януари, 2020, 14:45:50 »
Мдаа, при 110 волта за получаване на същата вторична мощност е необходим два пъти по-голям ток и респективно е необходимо първичната да е с два пъти по-голямо сечение. Т.е. количеството съдържана мед в първичната на един трансформатор с дадена мощност е константа и за 110 и за 220 волта. Именно по тази причина, има случаи в които се навиват две намотки по 110 волта. За 110 волта работят в паралел, а за 220 последователно. Но не винаги е така, някои производители може да са навили само една с по-голямо сечение. Освен това японците на 110 ли им е стандарта или на 100 волта, че ми се върти в главата, че имаха някакъв такъв стандарт (даже според заглавието на темата е така). В този случай, дори да са две половинки, ще стане първично напрежение 200 волта, което при настоящия стандарт у нас 230 волта е отново неприемливо. Та май ще трябва автотрансформатор. Лошото е, че и той няма да дава 100 а 110 волта. Абе пренавиване на трафа му е майката според мен, не е голяма работа, вероятно първична и вторична ще са на отделни сегменти на макарата. А може и нови трафове. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |