| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: знаете ли как да определя дали едни кондензатори са X7R или NP0 ?  (Прочетена 2238 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
  • Населено място: Варна
Здравейте ,  знае ли някой  как да определя дали едни кондензатори са X7R или NP0 ?

освен да ги нагрявам и да ги меря ... ?

Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Ако са с малък капацитет - по качествения фактор на ВЧ. NP0/C0G ще имат Q~1000-3000 на 5-10МХц, X7R - дори не съм пробвал, но ще е смешно малко. Защо ти се налага?
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен help40

• Квантов електрон
събирам тук едни тунери за антена , при работа с тунера ще стане ясно сигурно  ... с прилична мощност , но аз нямам такава за сега 

и се чудя как да разбера дали са ми продали това което трябва :))

ето тук един другар прави опити с кондензатори ...

/>
аз съм си поръчал уж NP0, но ще видим ....

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
Не знам защо си се хванал да правиш това "нещо" ....

Неактивен help40

• Квантов електрон
за какво мога да правя антенен тунер ...  аз го правя за да си настройвам антената, а защо според теб няма смисъл да го правя ?
Честно не ти разбирам въпроса.  :morning1:

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
Сега разбирам. Тия "сините" са страхотни кондери, ама ако са истински. Обаче не смятам че стават за АСУ. Кондензаторите в АСУ ги напъват напрежения до над 2000В пик и токове до над 4-5А при разстроени антени и 100 вата входна мощност. Ако си сигурен, че са истинските, слагай поне по 3-4 в група. Аз по принцип не съм фен на тия "тунер"ч-т-а , бая са недомислени в повечето случай и то от към детектори и софтуер най-много, като оставим на страна крайно неподходящи релета, лошо опроводяване и разположение по платките и силно кльощав дизайн за целите, но пък защо да не пробваш!
Ако ме питаш мен си вземи SMD VJ1111 размер на Vishay Vitramon 1кV - те са по-скъпи, ама един деяни 12-15А и зверски напрежения, пробвал съм ги с 3кV@14МХц в резонансни вериги.
Ето тук има, например, да видиш цени - https://www.digikey.com/products/en/capacitors/ceramic-capacitors/60?k=1111+1kV&k=&pkeyword=1111+1kV&sv=0&v=712&v=399&v=1761&v=1608&v=720&pv7=2&pv1989=0&pv14=68384&pv17=324183&pv17=324184&sf=0&FV=-8%7C60&quantity=&ColumnSort=0&page=1&pageSize=25
В същност излизат по-евтино заради високите си параметри.

Ако ти се прави нещо по-сериозно -
https://pa0fri.home.xs4all.nl/ATU/Smatch/smatcheng.htm

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
за какво мога да правя антенен тунер ...  аз го правя за да си настройвам антената, а защо според теб няма смисъл да го правя ?
Честно не ти разбирам въпроса.  :morning1:

Билян отговори вече , споделям същото мнение . Не съм изобщо привърженик на тунерите , не правят нищо друго освен да ти лъжат радиото че имаш антена да ама не . Правиш си антена за съответния банд или няколко банда и работиш . Не си мисли че ако направиш дипол за примерно 21mhz  с тунера ще работиш на всякъде .

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
Билян отговори вече , споделям същото мнение . Не съм изобщо привърженик на тунерите , не правят нищо друго освен да ти лъжат радиото че имаш антена да ама не ...
Работата на тунера е да преобразува комплексния импеданс на една антена, неговата реална и рекактивни части, в 50 ома реални. Разбира се, че при предаване на енергия през настроения тунер към антената част от нея ще се губи в компонентите на тунера, но това не означава че цялата ще се изгуби, напротив. Един адекватен тунер, например предложения от мен горе s-match, ако се направи с трансформатор не 1:1 а 1:0.75, не с тия карбонилни тороиди а с читав дебел ВЧ ферит (напр. FT290-43, 2 броя) и вместо с тия жички се навие със 25-омова линия от сдвоени 50-омови коаксиали, ще се превърне в едно много добро АСУ с малки загуби. Човек не може да работи мултибанд без АСУ.

Неактивен help40

• Квантов електрон
radio-hobi, живея в блок със злобни съседи и за мен е проблем дори един кабел да опъна за антена  :---

може би тези които живеят в на село или пък в къщи , вили ... имения или като Карлсон на покрива нямат проблем с място и избор на антена. Но аз се опитвам след като не мога да изменя обстоятелствата да се настроя под тях ...  :)

ти ми кажи как да си проверя кондензаторите  по добре  :)))

като бонус ето видеото на автора на този тунер (малката версия 5х5) 

/>
Биляне , мерси за линковете , но аз кондензатори съм си поръчал , ще ходя по познати да ги "мъчим"  тоест да ги тестираме   :)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
Сините не стават за тунер, дори да са истинските на MURATA, освен ако няма да работиш с 5-10W! Стават за 50 омовоа среда добре, например филтри, и то ако не са от Кауеров тип, където участват в трептящи кръгове. Ето ти близка снимка на истински такъв, надписа е еизрязан с лазер и си личи:
126181-0

Я ми пусни схемата със стойностите да не ровя из нета. Между другото на видеото горе на замяната има две ментета... по-тъмни са и с неправилна форма. Снимката е голям, огледай я внимателно за надписа, цвета (има шарени частички в отригинални топ-материал) и т.н., за да ги разпознаеш. Правят ги MURATA, но са PANASONIC по принцип и понякога се намират старите, но се съмнявам, освен ако не са ти ги дали по 75ст./бр.

Неактивен help40

• Квантов електрон
Сини никой няма да слага , купил съм си  СМД   "SMD ceramic capacitor 1812  2KV   2000V NPO COG 5% High Frequency High Pressure MLCC"

въпросът ми беше знае ли някой ...умен начин да разбера дали са наистина такива

ето я схемата  https://easyeda.com/rolin791/atu-100-7x7

сини няма да слагам , просто показах видео на което някакъв човек пробва и сини и се вижда че не стават

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
Ааааааа, добре!
1812 са добър избор! Ами ще разбереш веднага, след като ги напоиш и пуснеш мощност. :)
Можеш да разбереш, ако имаш ВЧ Q-метър. На един такъв Q на 1МХц трябва да му е огромна цифра, например 2000-3000, ако е такава керамика. Тъмни ли са или светли? Трябва да са светла керамика.
Между другото, имай пред вид, че в този дизайн няма истински байпас. Реализира се чрез даване на всички индуктори на късо и разкачане на всички кондензатори. Това може да се води някакъв къц байпас на 1.8, но нагоре - има си собствена индуктивност значителна. Радиото ти ще трябва да се справя с нея.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
Във фабричните има слюдени.  https://www.qsl.net/yo3dan/Pictures/FC-20%20inside.jpg

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 66
  • Населено място: Чужбина
radio-hobi, живея в блок със злобни съседи и за мен е проблем дори един кабел да опъна за антена  :---

може би тези които живеят в на село или пък в къщи , вили ... имения или като Карлсон на покрива нямат проблем с място и избор на антена. Но аз се опитвам след като не мога да изменя обстоятелствата да се настроя под тях ...  :)

Здравей,
Тунер е хубаво нещо, но наблегни както ти казаха колегите на антената. Направи нещо мултибандово, пък било и end-fed. Има неща от рода на G5RV, "мистерий" разни, OCF и т.н, които биха били за предпочитане пред някава жица + тунер при радиото. Ако само последното е вариант, съветвам те да сложиш ремот тунер, че да има по-голям ефект.
Не знам дали може да слагаш вертикални антени на блока, аз лично винаги бих предпочел вертикал пред не висока хоризонтална антена за обхвата, който те интересува. Мултибандовите антени не са толкова сложни за направа, особено ако освен КСВ метър имаш и поне Антена анализатор.

Поздрави,
lz3sf

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |