| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Нов живот за Телевизор Знамя 58 М  (Прочетена 9355 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
Нов живот за Телевизор Знамя 58 М
« -: 13 Април, 2013, 23:36:41 »
Ето и снимка на кутията на този телевизор.

Давам я отделно защото конструктивно кинескопа е закрепен на шасито . Това е за да добиете представа за апарата.
D
Атази снимка я направих днес след успешна адаптация към ДВД . Така трябва да работи апарата на цифрова телевизия

Конструкция от горе долу Сталинова епоха. Телевизора мога да кажа че определено го измъкнах от гроба. При мен го донесе  човек решил да ме уплаши с него . Но след като му обясних че с този апарат съм се срещал няколко пъти през 60 те години престана да се съмнява в крайния резултат.Първото нещо което видях по точно чух след включването беше адския шум на трансформатора. Извадих го и видях че братушките са спестили около 10 пластинки от пакета. Навих му допълнително една навивказа 15в и го събрах като запълних с дървено клинче 8 мм процеп. Беше правен неуспешен опит за замяна на кинескопа с такъв от Опера 3 . Тъй като оргиналното ТХО не работи Оперското е голямо пренавих товарната бобина на едно ТХО от Пирин като направих и специална платка със съответната автоматика. Кинескопа светна излезе растер но изображение няма. Пуснах от ласпито сигнал на видеоусилвателя и шаха излезе. МЧУ беше в изправност но каналния превключвател реглетите му бяха направо черни . Изчистих ги хубаво с една гумичка и ги пръснах със спрей. Но въпреки всичко пак изображение не излезе . Смених двете лампи и картинката дойде. Схемното решение е доста простичко няма АРУ в радиоканала. Направих нова платка на захранването смених старите диоди германиеви Д7ж с нови . Допълних две стабилизирани напрежения -9в и +12 .Първото служи за управление на контраста . С 12в му изпълних една платчица с ТВА120 и така телевизора стана автоматично двустандартен.Тъй като руснака е направил крайно стъпало за звука на една лампа 6П9 и мощноста е слаба изхвърлих я и направих един НЧУ с PCL82 неговия МЧУ звук тръгна но при всичките ми опити да го накарам с малката платчица не ще.Освен това братята руснаци са сложили в МЧУ своите любими резисторни сборки в общия канал ги изчистих и ги направих на дискретни елементи  . Така че звуковия съпровод нова схема. С тия доработки може да се каже че почти приключих. Остана  да включа утре и приставката за ДМ  обхват. И като идея да се разровя из моите архиви да видя нямам ли някое модулаторче да го направя и с AV режим за да може човека да си го ползва и с цифрова телевизия.

« Последна редакция: 22 Април, 2013, 10:44:15 от Pichaga933 »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Нов живот за Телевизор Знамя 58 М
« Отговор #1 -: 13 Април, 2013, 23:57:09 »
Забележително 

:bravo:  :bravo:  :bravo:  :bravo:  :bravo:
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
« Отговор #2 -: 14 Април, 2013, 07:42:24 »
Който си разбира не пита. Добра работа! :good:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #3 -: 14 Април, 2013, 10:17:06 »
Телевизора е трансформаторен, не може ли да се изведе видеовход директно от входа на ВУ като се направи и съответно някаква схема за изключване на сигнала от МЧУ защо трябва да се слага модулатор?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 14 Април, 2013, 13:14:31 »
Ами там е работата че е трансформаторен но по скоро автотрансформеторен. Само отопленията  на лампите са вързани на вторичните . От първичната на автотрансформатора са извели извод за 120в .Това напрежение го удвояват и става 240. Около 40вт е само отоплението на лампите. Днес мерих колко е консумацията на анодната част 600 ма променлив ток.Навили са две отоплителни навивки на трансформатора. Тази идея според мен е по хубаво да се направи цял радиоканал с тунера .Така ще отпаднат още някои лампи .Телевизора ще стане на бутонна настройка .По мои изчисления около 40вт ще отпаднат а консумацията на анодната намотка е около 65вт. Мисля че трансформатора ще поеме тази мощност. Освен това вече няма да трябва модулатор а директно ще се изведат входовете.Няма да трябва и приставката за ДМ диапазон защото ще си има хубав тунер.Освен това ще се освободи толкова място че може да се сложи един трансформатор отоплителен отделно и така със сигурност мрежовия ще поеме мощноста. Нашата Опера 3 има много по галантно решение .Инерционна синхронизация с една лампа ЕСН81 и другата за отделител. Двете лампи за отопление харчат точно колкото една тяхна 6Н1П . Трябва да имам из избата някъде един трансформатор от Рубин 102 ако го открия къде е всичко е решено.

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 14 Април, 2013, 21:03:31 »
Да след тази проба  имам вход на 75 ома от ДВД  . И пътя кам реализацията след като и звука ми е на ТВА120 е чист . Ще го облекча от още някоя друга лампа това Знаме

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 15 Април, 2013, 10:22:40 »
Eee, то така какво ще остане от телевизора? Все пак е важно и какво има вътре, иначе всеки може да сложи една платка от електрон с двата тунера и МЧУ-то, ама каква е файдата?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 15 Април, 2013, 15:13:55 »
Ами ползата е голяма . В качеството на получената картина Неговия няма и АРУдори .Сега не само ще има АРУ ами и АПЧ. Да не говорим за възможностите да има перспектива да гледа цифровата телевизия която чука вече на вратата .Аз видях една Опера я баха направили цветна с дистанционно дори. Разликата в приеманата картина и тази от  ДВД е от тук до космоса. Според мен ремонта е на мен да ми хареса .Тези платки които ги изброи изобщо няма да ме ги слагам . Аз ще му правя платката тя не е бог знае какво .На нея ще бъдат и малко тунерче хипер банд ще стане заедно с аналоговите ключове и куплунгчетата съвсем малка даже ще ползвам и SMD монтаж за пестене на място .Лампите всичко ще си стои вътре за спомен от Сталиновата епоха

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 15 Април, 2013, 23:08:39 »
Е, ок но не разбирам така реставрацията. Ако ще се използва, нека си купят нормален телевизор. Този е експонат за мен.

Неактивен deniz5612

• Квантов електрон
  • Публикации: 305
« Отговор #9 -: 15 Април, 2013, 23:13:15 »
Еееее това вече друга бира  8)

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 16 Април, 2013, 16:40:57 »
Това е схемата на телевизора Чувствителност  200мкв Операта  е с по малка от 100 . Разгдайте я не не виждате например  амплитудния отделител на синхроимпулси. Цялата синхронизираща смес се подава  на мултивибраторите. Нашите телевизори са 3 тристъпални по МЧ тук са  икономисали едното.Телевизора  не е мой но ако човека си го гледа за експонат тогава  за какво да го правя. Наскоро гледах едно момче фен на Москвич беше го ноправил западен автомобил.
« Последна редакция: 16 Април, 2013, 16:53:01 от pana »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 16 Април, 2013, 17:57:44 »
Направил е западен автомобил на баба си фърчилото, гледах го съсипал е колата. И аз ако искам мога в моя москвич да набутам всякакви възможни системи за навигация, фарове електроники компютри и т.н. но идеята не е в това, ако толкова много искам модерно возило ще си купя на старо няква бракма за 5-6 хиляди и това е. Москвича се стремя да го поддържам в максимално автентичен вид, иначе смисъла се губи. Същото е и с този телевизор, но както и да е, не ти се меся нито на собственика му, но аз лично не бих дал и пукната пара за такъв телевизор.

Дори и да не си съгласен,да обиждаш труда положен от друг съфорумник не е начина да изразяваш несъгласието си.Освен това не ти е за пръв път.Получаваш предупреждение от модератор.Какви са тия на баба си фърчилото и тем подобни,не обичам да трия постове :diablo:
« Последна редакция: 16 Април, 2013, 22:28:57 от lz2xl »

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 16 Април, 2013, 21:43:48 »
Съжалявам че съм те засегнал толкова много на темата москвич. Не знаех че си фен на такава кола.Просто ми хрумна че скоро го гледах по телевизията. .Но се съгласи с мен че света е шарен и хората в него са различни и мислят различно. Аз очаквах да те убедя и затова ти пуснах схемата да я разгледаш и ако разбираш да видиш колко зле са я измислили .Така е било по ония времена . Мислех че ще имаш някакъв коментар по същество да коментираме .С тези нововъведения коитосъм намислил аз изобщо не пипам автентичноста на апарата. Нима е лошо да отделиш фазата от шасито и то само като пренавиеш трансформатора . А аз дори открих и трансформатора на Рубина 102   .Въпреки че смяната на кинескоп с друг макар и със същия размер вече отдавна са я нарушили. А телевизора при мен така дойде. Всичките допълнения ще  са събрани в една малка кутийка от кабелен модем. Поставена дискретно в телевизора . Всичко ще си стои вътре . Връщането към автентичния вид е въпрос на половин час време .  Струва ли си да се лишиш от приемането с високо качество при това положение. Аз пък изпитвам удоволствие да направя нещо старо да работи по хубаво от деня в който се е родило .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 16 Април, 2013, 22:29:50 »
Не ме разбирай погрешно. Осъзнавам колко лоша е схемата, и колко недобре работи. Нито пък омаловажавам твоя труд, определено си свършил внушителна работа, за което поздравления. Но за това просто си отписал телевизора, това не е както когато се е родил, а е някакъв друг живот за него, нещо алтернативно с присадени от извънземно органи... иначе и аз си падам по такива работи, но в случая апарата е въстановен с неоригинални средства, както казах ако присадиш изцяло друга електроника и кинескоп и оставиш кутията ще е горе-долу подобно.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 16 Април, 2013, 22:31:58 »
Дори и да не си съгласен,да обиждаш труда положен от друг съфорумник не е начина да изразяваш несъгласието си.Освен това не ти е за пръв път.Получаваш предупреждение от модератор.Какви са тия на баба си фърчилото и тем подобни,не обичам да трия постове :diablo:
[/quote]
Не виждам къде съм обидил някого от форума? И от кога на баба ти фърчилото е нецензурно изказване?

Мисля че написах достатъчно,не е нужно повече
« Последна редакция: 16 Април, 2013, 22:38:34 от lz2xl »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |