| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 17731 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #30 -: 13 Август, 2013, 00:53:09 »
Колега, я сподели как хващаш Хоризонт вечер в София след 22.00 часа. Успяваш ли да го хванеш на фона на румънците без режекторен филтър? Опитах всякакви приоми, промяна на връзката към антената с променлив кондензатор, промяна на точката на свръзване на детектора към бобината и постигнах много добра селективност за детекторен приемник. Но Хоризонт го хващам дублиран с румънски на "вълни", заглушава се от силна румъска станция, предполагам тази: 630 kHz - Radio România Timişoara. Антената ми е добра - към 30 метра дебел проводник, хващам Италия, няколко Румънски, Радио Русия ,Македония и някакви други, турски ли са... и то всичките много добре. Но българска реч много затруднително. Това е голям резил, в столицата на държавата се хваща по-добре Италианска и Руска станция, но българска не - тази държава направо погина. Защо спряха Драгоман за София, Видин явно не се справя добре с покритието на столицата заради Стара планина. Виждам изхода само в добре конструиран режекторен кръг след антената. През деня Хоризонт го хващам по-добре от суперхетеродин, няма и девиация с часове - просто красота, но вечер...

Пробвах и детектор с Галенит - стомана. Няколко пъти е по-ниско нивото от Шотки диод, BAT42. С него постигнах най-добри резултати. По-добри от германиевите диоди. Ти какъв детектор използваш?

Схемата общо взето е това в атача. Бобината е оригиналната феритна антена на ламповото Мелодия, като съм направил отводи през 15 намотки. След вместо слушалките съм включил фабрично крайно стъпало за да го слушам през колони. Ако ми остане време имам идея да му направя еднотранзисторен усилвател със съгласуващ траф като твоя, като да се захранва изцяло от енергията на предавателя и да се чува през високоговорител. Интересен експеримент, дали енергията в Етера ще е достатъчна за комфортно слушане без допълнителна такава.
« Последна редакция: 13 Август, 2013, 01:23:43 от Yassen »
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #31 -: 13 Август, 2013, 00:56:08 »
delete
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #32 -: 13 Август, 2013, 07:49:07 »
"Днес пробвах да го включа през кондензатор, първо с 51 пФ звука намаля доста после пробвах с 100 ,150 пФ и резултата беше като и без тях."
Да, по тихо е, но не е ли по-селективен? Не разделя ли станциите по-добре? Като добавиш кондензатора, намаляваш връзката между кръга и антената, от което се повишава качествения му фактор.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #34 -: 13 Август, 2013, 10:31:32 »
Радвам се че и вие проявихте интерес , в момента съм захванал разни други работи и спрях експериментите .

1- Използвам диод Д20 за детектор - пробвах какви ли не .
2- Бобина тип "паяжина" с 5 отвода , с ферит е пълна мизерия .....
3-
"Днес пробвах да го включа през кондензатор, първо с 51 пФ звука намаля доста после пробвах с 100 ,150 пФ и резултата беше като и без тях."
Да, по тихо е, но не е ли по-селективен? Не разделя ли станциите по-добре? Като добавиш кондензатора, намаляваш връзката между кръга и антената, от което се повишава качествения му фактор.
   Нищо не подобрява даже влошава , селективността си е супер и без него.
4- Вечер става ужас от станции ,хваща повече от "Христо Ботев"  :)
5- последно съм го докарал до тук - http://vbox7.com/play:05cdcf2081

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |