| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 17732 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rovalentino

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 27
  • Населено място: Pleven
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #15 -: 08 Май, 2013, 23:59:56 »
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia158_spisak.htm.Ето тук има доста информация мисля че ще ти е от полза,замислям се дали да не си направя и аз един?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 09 Май, 2013, 10:16:26 »
Имайте предвид че както във всяко нещо, и в детекторния приемник не може И к*** у п****** и душата у рая. Прави се компромис между сила на звука в слушалките и селективност, защото увеличавайки едното другото намалява. За целта се разработват специални свръх чувствителни слушалки със съответните високоомни съгласуващи трансформатори, за да може хем да чувеш сигнала хем да не разваляш селективността. За отсяване на слаби станции между други по-силни също се използват така наречените wave traps, това са режекторни филтри с които се избират честотите на силните станции и се затихват, и по този начин става възможно слушането на по-слабите. Както казах детекторния приемник е свръх занимавка и краста.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #17 -: 15 Май, 2013, 11:15:13 »
Така е само ще добавя, че нещото което ме запали да се занимавам с радиотехника беше точно направата на детектора. И голямото ми учудване тогава, как от свързване към водопроводната тъба и и корниза за пердетата успях да чуя радио Варна в слушалките. Моята схема правих по една немска книга и беше съвсем автентична. Бобината беше 100 навивки от 0,25мм. но не помня диаметъра на бобината. Правеше се цилиндър от прешпан. А за детектор използвах кристалче от желязна руда и със заострен връх от пружина от химикал. Бях застопорил кристала в една женска букса за банан-штекер и  натикал в една спринцовка. В другия край пружината застопорена върхо един болт с навита гайка. И търся в какво положение ще се чува най силно и после въртя станциите с кондензатора. Слушалките ми бяха от един руски радиоконструктор 1500 ома. Това си е наистина краста само дето за жалост в Бг. се спират предавателите на средни вълни.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен васил

• Квантов електрон
  • Публикации: 217
  • Населено място: софия
« Отговор #18 -: 15 Май, 2013, 18:12:53 »
Да но за сметка на това руските и другите дънят по цяла нощ и това си е факт аз с един Веф хванх към 10 15 на средни и къси общо са към 20 споко има станции за нашите сандъци .  :D

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #19 -: 15 Май, 2013, 18:16:43 »
След последната промяна вече хващам доста станции ,сега трябва да му измисля някаква интересна кутийка .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 15 Май, 2013, 22:52:43 »
Би ли споделил каква е последната промяна?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
« Отговор #21 -: 15 Май, 2013, 22:59:14 »
Би ли споделил каква е последната промяна?

Направих по-голяма бобина паяжина с която хващам всякакви далечни станции + една навита на  тръба с която хващам само Хоризонт ,но изключително силно .Мисля да го оставя така за сега ,ако някой не даде още някаква идея  :D

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 03 Юли, 2013, 12:23:43 »
Понеже не обичам да слушам на слушалки реших да му направя един елементарен НЧУ . Разрових се в "боклуците" си свалих от някоя платка кондензаторче от друга интегралка и то пък взе ,че заработи .   :)
За захранване на НЧУ-то пригодих една соларна лампичка  , и така стана детекторен приемник захранван от соларна енергия  :-X . Е звукът не е Hi-fi , но е прилично силен .  :good:

http://vbox7.com/play:05cdcf2081

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
« Отговор #23 -: 03 Юли, 2013, 22:02:16 »
Поздравления, работи си доста добре. Късметлия е този който е решил да прави детекторен приемник и има на разположение (наблизо) средновълнов предавател. Това доста улеснява нещата. Другото което улеснява нещата е голямата антена и доброто заземяване, но това за градски условия не е много удобно за изпълнение. Като прибавим и разни смущаващи фактори като тролейбуси, трамваи, импулсни захранвания, рутери, мобилни телефони...
Още веднъж поздравления. Аз в случая бих си направил една непрекъснато работеща, захранвана от слънцето радиоточка.  :)

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 03 Юли, 2013, 23:01:33 »
Поздравления, работи си доста добре. Късметлия е този който е решил да прави детекторен приемник и има на разположение (наблизо) средновълнов предавател. Това доста улеснява нещата. Другото което улеснява нещата е голямата антена и доброто заземяване, но това за градски условия не е много удобно за изпълнение. Като прибавим и разни смущаващи фактори като тролейбуси, трамваи, импулсни захранвания, рутери, мобилни телефони...
Още веднъж поздравления. Аз в случая бих си направил една непрекъснато работеща, захранвана от слънцето радиоточка.  :)

Аз не съм кой знае колко близо до СВ предавател ,но антената и заземяването са ми добри .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #25 -: 04 Юли, 2013, 17:05:52 »
Слава богу в София Вакарелския предавател все още работи на дълги вълни на 261kHz и се приема ОТЛИЧНО! Дано някой безмозъчен не реши да спре този предавател! Та хоризонт дето хващаш около София много силно 100% е на дълги вълни от Вакарел, и аз го хващам много силно с детекторен приемник. В София извън Вакарел и Видинския предавател няма от къде другаде да хванеш Хоризонт, пък видинския с активен приемник се хваща незадоволително, а камоли с детекторен и то силно.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
« Отговор #26 -: 04 Юли, 2013, 17:39:03 »
Няма ли предавател на средни вълни който да излъчва в близост до София?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 05 Юли, 2013, 11:49:11 »
Не, вече не. След пускането на Видинския спряха Хоризонт на СВ за София. А преди ехее и Хоризонт, и Христо ботев, а с голяма антена на село и Горна Оряховица, Пловдив, Благоевград само радио Варна не съм хващал, може би при изключителни условия и добра антена е било възможно и него да хвана  :D ама няма вече  :o :-[ просто нямам думи.

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 05 Юли, 2013, 11:54:39 »
И аз се моля да не спират ДВ от Вакарел ,а радио Варна съм хващал само един-единствен път .

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #29 -: 05 Юли, 2013, 20:00:39 »
Антената ми е около 30 метра

ето и схемата - елементарна е

Схемата е възможно най-елемнтарната.

Даже е филмирана от холивуд в Terminator Salvation  :D :D :D

Поздравления за успешните опити.

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |