Колега, я сподели как хващаш Хоризонт вечер в София след 22.00 часа. Успяваш ли да го хванеш на фона на румънците без режекторен филтър? Опитах всякакви приоми, промяна на връзката към антената с променлив кондензатор, промяна на точката на свръзване на детектора към бобината и постигнах много добра селективност за детекторен приемник. Но Хоризонт го хващам дублиран с румънски на "вълни", заглушава се от силна румъска станция, предполагам тази: 630 kHz - Radio România Timişoara. Антената ми е добра - към 30 метра дебел проводник, хващам Италия, няколко Румънски, Радио Русия ,Македония и някакви други, турски ли са... и то всичките много добре. Но българска реч много затруднително. Това е голям резил, в столицата на държавата се хваща по-добре Италианска и Руска станция, но българска не - тази държава направо погина. Защо спряха Драгоман за София, Видин явно не се справя добре с покритието на столицата заради Стара планина. Виждам изхода само в добре конструиран режекторен кръг след антената. През деня Хоризонт го хващам по-добре от суперхетеродин, няма и девиация с часове - просто красота, но вечер...
Пробвах и детектор с Галенит - стомана. Няколко пъти е по-ниско нивото от Шотки диод, BAT42. С него постигнах най-добри резултати. По-добри от германиевите диоди. Ти какъв детектор използваш?
Схемата общо взето е това в атача. Бобината е оригиналната феритна антена на ламповото Мелодия, като съм направил отводи през 15 намотки. След вместо слушалките съм включил фабрично крайно стъпало за да го слушам през колони. Ако ми остане време имам идея да му направя еднотранзисторен усилвател със съгласуващ траф като твоя, като да се захранва изцяло от енергията на предавателя и да се чува през високоговорител. Интересен експеримент, дали енергията в Етера ще е достатъчна за комфортно слушане без допълнителна такава.