| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Затруднителен проблем с Панасоник  (Прочетена 1445 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
Затруднителен проблем с Панасоник
« -: 22 Декември, 2019, 13:37:34 »
PANASONIC TX-L26C20E-шаси QLP25;панел T260XW05 V 1.Други подробности по състава не са нужни мисля,защото са изправни. Купих телевизора с дефект описан от продавача като "двоен образ".Цената му беше добра и тъй като съмненията ми бяха за дефект на Ткон борда много не мислих и освен проверка за входове и тунери не направих.Оказа се че Ткона е на планката на матрицата и не може да се прави проба с друг блок. Тъй като дефекта е рядък го помествам за да се види от повече народ и евентуално ако някой е имал подобен проблем да даде идея за някакви действия.Никакви външни белези за претоварване на елементи от въпросния блок няма.Може би е софтуерен проблем ,но препрограмирането става с SD карта-телевизора има вход за такава.Проверил съм настройките в сервизния режим, всичко е ОК.
Ето две снимки за онагледяване:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Затруднителен проблем с Панасоник
« Отговор #1 -: 22 Декември, 2019, 19:36:05 »
Такъв ефект съм наблюдавал на много стар CRT монитор пуснат на по-висока хоризонтална честота, само дето двата образа не са огледални, а направо два еднакви един до друг. Там е ясно, синхронизацията пропуска през импулс и така изписва два реда от входящият сигнал на един, но тук си е направо чудо какво става. За съжаление опитът и познанията ми по LCD монитори клонят към 0, та не мога да дам никакъв смислен съвет. Интересно ми е обаче развитието на темата, ще е супер ако телевизора се въне към живота.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 22 Декември, 2019, 20:42:56 »
100% първо прошивка.Factory reset пробва ли?Не можах да го намеря това шаси като картинка,мултито му какво?

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #3 -: 23 Декември, 2019, 20:24:52 »
Понеже малко ми втръснаха заниманията с този реших да го отложа за новата година-тогава може да имам късмет. Сложих следващия на масата-той е малък 20 инчов телевизор с ДВД, чиято оптична глава си е изпяла песента, но това не е основен проблем.Захранването му е външно , 12 волта 5 ампера и е липсващо. Опитах с няколко налични захранващи блокове с които разполагам, в т.ч. и мрежово захранване от подобен телевизор с дефектна матрица-не им достига сила.Спрях се на вариант компютърно захранване което ми осигурява 12 волта/15ампера.Опитах едно изглеждащо солидно модел ISO450 PP. То е свалено от работещ компютър и на масата с дадени накъсо зелен и черен тръгва и работи. След като го натоварих с телевизора обаче тръгва и спира.Не ми беше трудно да се сетя че се задейства защита от спад само на един от изходите . Открих схемата и от утре ще правя опити за преодоляване на защитата. Ще сложа схемата и както се казва повече глави по-добре ще се реши. Дано да са трезви че тези дни само се " навпаваме" и дано не се получи ефект "много баби..." 

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #4 -: 23 Декември, 2019, 20:36:26 »
Най-тъпият вариант е да натовариш 5-те волта. Поне при мен е работило безотказно досега.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 23 Декември, 2019, 21:01:13 »
Да, други модификации не бих препоръчал, товариш 5 волта с 0.5 ампера например и трябва да заспи. Освен това обикновено си подбирам захранвания които не гаснат при асиметричен товар на линиите. Някои от по-безмарковите от миналото не гаснеха никак лесно, и дори без товар на 5 волта си държаха до 10 ампера на 12 волта, но просто клякаха до 11.3 или нещо подобно. Разбира се, ако се прави сериозно е най-добре да се модифицира схемата да следи само 12 волта а другите да се заменят с делител който просто да лъже защитата, че всичко е наред.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 23 Декември, 2019, 22:25:25 »
Телевизора работи със захранване по-ниско от 12 волта, има си собствено вътрешно формиращо стъпало .От 12-те волта се изработват 9,5 и 3 волта .Изпробвал съм го с 10 волта работи стабилно, така че не му е нужно допълнително стабилизиране, освен това което осигурява PSU-to. Половин ампер на 5 волта значи 10 ома, това е допълнително натоварване в изхода. Мислех за някакъв делител във веригата на 12 волта към схемата за следене, но ще опитам утре това което ми предлагате. Да се откачи обратната връзка от 12 волта и се закачи към 5 волта примерно е моята идея.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #7 -: 25 Декември, 2019, 23:45:09 »
Мониторът на изходните напрежения спира захранването чрез изхода си /FPO (3ти пин). Просто го свържи към маса, той е с отворен дрейн. Така захранването няма да спира при излизане от норма на някой изход.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |