| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Пренастройка на УКВ блокове на Селена  (Прочетена 95218 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
Re: Пренастройка на УКВ блокове на Селена
« Отговор #60 -: 26 Май, 2015, 18:51:30 »
Смених елементите в блока за които се споменава по-горе. Тъй като нямам сигнал-генератор и други екстри, вкарах обхвата 88-108 като проследявах станциите от един тунер. Чрез въртене сърцевината на бобината Л4 се вкарва в обхвата, силата на сигнала се коригира със сърцевините на Л5 и Л7, другите две бобини Л1 и Л3 почти не оказват влияние. Съпротивлението Р12 се шунтира с едно мостче, намира се под кондензатора С6. Не успях да намеря за С12 4.3 пикофарада и сложих колкото е С17, 4.7 пико, не е кой знае каква разликата. Ами това е, на видеото не се чува много добре от микрофона на камерата, в действителност е по-добре, използвах за антена само едно парче кабел около 2 метра.
http://www.kn34pc.com/construct/v_terziev_selena_ukw.html

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #61 -: 26 Май, 2015, 18:51:46 »
И аз може да споделя малко опит по въпроса, само трябва да го систематизирам и напиша за дву и тритранзисторния блок със съответния снимков материал. R12 - 12 ома не винаги трябва да се шунтира, имах случай на УКВ блок на който започна да се самовъзбужда ВЧУ след заменяне на тоя резистор с мост. Относно C13 той определя коефициента на обратна връзка на хетеродина и от неговата стойност зависи амплитудата на хетероднинното напрежение. Подбира се по стойност така че хетеродина да не гасне в ниските части на обхвата, ако гасне стойността му се увеличава но не се прекалява със стойността му защото при големи амплитуди самоосцилиращият смесител започва да бълва боклуци освен желаните продукти на смесването така че 4.7 пико е добре. Относно настройката - първо както е писал Валери се сменят всички кондензатори и резистори както е по табличката дадена в схемата, после се пуска блока и се гледа какъв обхват покрива хетеродина, лично аз го следя с честотомер (не забравяйте да свържете извод 6 - АДЧ към маса ако свързвате блока извън селената, ако го оставите висящ ще имате проблеми със случайно гаснене на хетеродина). Ако обхвата е твърде широк може да се намали стойността на C16 но обикновено не се налага. За двутранзисторния блок само със смяна на кондензаторите в табличката обикновено не може да се вкара хетеродина в обхват, малко ниско идва, затова отдалечавам една навивка от долния край на L4 не я развивам, само я отдалечавам от другите това вече заедно с донастройка със сърцевината на L4 вкарва честотата в нужния диапазон, преди това да стане нищо друго не се пипа. Ако не може да се покрие желания обхват и хетеродина гасне в ниската част трябва да се увеличи стойността на C13. После лично аз свързвам УКВ блока към МЧУ с пиезокерамичен междинночестотен филтър на входа, изтръгнат от някакъв стар радиокасетофон. МЧУ чипа има изход за напрежение пропорционално на силата на сигнала, него ползвам в по-нататъшната настройка. Първо с къс проводник вместо антена хващам някоя относително слаба радиостанция в средата на обхвата и въртя сърцевината на L3 в повечето случаи само със въртене на сърцевината не става, и вероятно затова заедно с отсъствието на сигнал пропорционален на силата Валери не е забелязал особено влияние от там но влиянието е сериозно, чувствителността се влияе сериозно, това е основното спрягане между осцилатора и колекторния кръг на ВЧУ. Та ако се забележи че при въртене на сърцевината в едната посока сигнала все се увеличава и не може да се хване максимум след който с въртене в същата посока сигнала да започне да спада значи трябва да се развие една намотка от L3 или сърцевината да се смени с месингова какъвто е замисълът в завода. Но тъй като нямам от къде да взема месингова сърцевина (освен от социлаторната бобина на друг УКВ блок) предпочитам да развия една навивка от долния край на L3. След това вече с въртене на сърцевината ясно се хваща максимум на сигнала. След като съм спрегнал кръговете по максимум в средата на обхвата проверявам дали спрягането е добро и в началото и края на обхвата, обикновено е добро и го оставям така. След това пак в средата на обхвата настройвам L1 за максимум на сигнала, там обикновено вече наистина много малко си личи настройката, но следейки напрежението от МЧУ настройката става. След това гледам пак обхвата с честотомера дали не се е изместил, и ако трябва коригирам леко с L4 и отново спрягам в средата на обхвата с L3. С това в общи линии пренастройката завършва. L5 и L6 теоретично може и да не се пипат защото те са междинночестотни филтри, а междинната честота си е същата, а влиянието на настройката на осцилаторния кръг върху тези кръгове е малка поради силно отдалечените една от друга честоти. Все пак след годините престой е желателна донастройка на кръговете, но не препоръчвам да се пипат ако тунера е към оригиналното МЧУ на селената, защото тези кръгове се настройват на практика по входната характеристика на МЧУ и ако МЧУ само по себе си е разстроено и тези  филтри ще бъдат настроени за междинна различна от 10.7 мегахерца. Затова ги настройвам на интегралния МЧУ с пиезокерамичен МЧФ. Процедурата е проста първо настройвам L5 по максимум на сигнала, после L6 по максимум и после се връщам на L5 така след няколко итерации се стига до точна настройка. Проверява се отново дали е точен обхвата и спрягането и ако трябва се правят леки корекции с което като цяло настройката на УКВ блока е приключена и може последният да се монтира обратно в Селена-та.
« Последна редакция: 26 Май, 2015, 19:21:19 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #62 -: 26 Май, 2015, 18:54:19 »
Никакви навивки не съм махал от бобините, общо-взето според мен пренастройката на селените е лесно.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #63 -: 26 Май, 2015, 20:30:56 »
Някой пробвал ли е да монтира допълнително усилвателно стъпало по МЧ с ПКФ 10.7 MHz към МЧУ на Селена В-211 с пренастроен УКВ блок за 88-108 MHz ?

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #64 -: 26 Май, 2015, 20:51:45 »
Някой пробвал ли е да монтира допълнително усилвателно стъпало по МЧ с ПКФ 10.7 MHz към МЧУ на Селена В-211 с пренастроен УКВ блок за 88-108 MHz ?
“… Освен описаната преработка на УКВ блока, аз съм направил и други подобрения в моята "Селена В216" с цел увеличаване на входната чувствителност. Например, добавил съм едно апериодично усилвателно стъпало по междинна честота като за товар съм заложил пиезокерамичен филтър на междинна честота 10,7 MHz. Причината да добавя още едно усилвателно стъпало е, че по заводски технически параметри входната чувствителност на приемника на УКВ е 35 µV, което е твърде незадоволително, докато аз съм постигнал 8 µV, което ми позволява да имам уверено приемане и на по-маломощни радиопредаватели.”
http://www.kn34pc.com/construct/v_terziev_selena_ukw_2.html

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #65 -: 26 Май, 2015, 20:57:24 »
Правил съм го цялото на една TA2003P на платка на мястото на укв блока.Укв тунер,междинно честотен и детектор в един чип.Получава се горе долу,не особено добра чувствителност и селективност.
« Последна редакция: 26 Май, 2015, 21:59:38 от lz2xl »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #66 -: 27 Май, 2015, 14:10:34 »
Сърцевината на бобината Л3, при селените "Б-211" с два транзистора в УКВ-блока, не съм забелязал да оказва влияние. Същата бобина при блоковете за "Б-216", оказва влияние при спрягането и то голямо, но пак казвам, не съм специалист. Описаното по-горе от колегите, е много полезна информация  :drinks: . Иска ми се малко по-подробно и достъпно да се обясни как да се повиши чувстителността на УКВ-блоковете. Нещо схемка и т.н.   :writer: .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #67 -: 27 Май, 2015, 14:28:46 »
Сърцевината на L3 при двутранзисторните блокове ще повторя отново оказва същото влияние върху спрягането както и при тритранзисторния блок. Това че не си забелязал е по причините които вече ти споменах - че най-вероятно си бил далеч от резонанс и не си могъл да хванеш пика освен това ти трябва обективно измерване на силата на сигнала а не на слух, защото при ЧМ над едно определено ниво на сигнала вече нищо не се променя, т.е. няма как на слух да хванеш кога е спрегнато правилно. Предполагам и заради това ти се струва ниска чевствителността. И до сега от два двутранзисторни блока и на двата трябваше да се развие една навивка от L3. Не казвам че е система, но при мен са 2/2 при друг приятел който пренастройва стана без развиване, всичко зависи много от конкретния блок. Чувствителността на тунера няма как да повишиш а и тя не е лоша, ако си свързвал такъв тунер към друго МЧУ ще установиш че се получава много добра чувствителност, проблема е в МЧУ на Селена-та там усилването е сравнително малко, но смея да твърдя че в много чести случаи когато приемането е незадоволително проблема е в разстроено от престоя МЧУ, при добре настроен тунер и МЧУ приемника се представя повече от прилично. Иначе са писали колегите че слагат допълнително усилвателно стъпало в МЧУ с ПКФ ама това за мен не си заслужава, все пак тези приемници са си експонати, а и както казах не работят зле в оригиналния си вид когато са добре настроени.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #68 -: 27 Май, 2015, 15:57:44 »
Да ориго, със сигурност си прав за бобината Л3, но аз наистина не долавявам никаква разлика в приемането при въртенето на сърцевината и. Както и да е, в интерес на истината тази селена която пренастроих, работи изключително добре. Има много добра селективност и хваща доста станции които са характерни за нашият регион. Не мога да изброя всичките честоти, но хваща "Хоризонт" на 100.9 връх "Ботев", на 103 от Русе, в началото на обхвата макар и по-слабо около 90 МХц или Плевен или Никопол, радио "Фокус" на 100 МХц от Свищов, "Дарик"-радио на две места, около началото и в края на обхвата, "Христо Ботев" от връх "Ботев"  на 92 и нещо, и 5-6 румънски в много добро качество. Това е в моята работилница на повърхността на земята с телескопичната антена, когато имам време, ще пробвам обхвата от втория етаж, появяват се и други радиа, ще видя и ще пиша.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #69 -: 28 Май, 2015, 10:33:15 »
Да, точно затова ти казвам да си намериш платка от някой стар радиокасетофон и да използваш от нея МЧУ с пиезо керамичния междинночестотен филтър при настройка на тунерите. Много по-лесно е че не се мотаеш в Селената по време на настройката, а освен това имаш от интегралната схема изходно напрежение пропорционално на силата на сигнала, с негова помощ ясно ще виждаш промяната в силата когато въртиш L3 и ще постигнеш точно спрягане. То затова на слух трудно става пренастройката, трябват си обективни измервания, без тях никога няма да извлечеш максималното от тунера.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #70 -: 28 Май, 2015, 14:56:21 »
Иска ми се малко по-подробно и достъпно да се обясни как да се повиши чувстителността на УКВ-блоковете. Нещо схемка и т.н.   :writer: .

За повишаване на чувствителността Валери Терзиев е монтирал допълнително стъпало на МЧУ на Селена В-216.
Ще включа подобно усилвателно стъпало с ПКФ на Селена В-211, защото когато съм в Пазарджик, радиостанциите с по-малка мощност от Пловдив не се чуват добре. В Пловдив сигналът на радиостанциите е силен и Селената няма нужда от допълнително усилване по МЧ.
Всичко зависи от силата на сигнала и от желанието да се слушат качествено повече радиостанции.
Предполагам, че един опит Селената да стане още по-добър приемник, няма да е излишен ! :)

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #71 -: 19 Юли, 2015, 17:26:02 »
Модернизация на Селена (Океан):
http://vozhatim.org.ua/showthread.php?t=920

Неактивен bradi

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 75
  • Населено място: гр.София
Re: Селена Б216
« Отговор #72 -: 26 Юли, 2015, 13:35:48 »
Бързам да се поваля на какво бижу попаднах днес на Малашевци.Мургавия брат му искаше 5лв. и естесвено е работила до вчера.
Моят аргумент че няма захр.кабел и че не може да се пробва набързо свали цената до 3лв.Безкрайно ми бе учудването в къщи когато му дадох ток.Светна и проработи и в едно затапено помещение даже без антена на УКВ някъде по средата на скалата хвана Дарик,а уж е по източния обхват...ето го и него.Поздрави

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #73 -: 26 Юли, 2015, 14:44:37 »
Е, да хванала е Дарик по огледална честота. Ако се пренастрои блока ще хваща в същото задънено помещение без антена всички станции.

Неактивен bradi

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 75
  • Населено място: гр.София
« Отговор #74 -: 27 Юли, 2015, 08:17:19 »
Отворих я,почистих с гумичка клемите и смазах мех.части.Имало е някаква интервенция по УКВ-блока но каква не му разбирам чак толкова.Дадох на жената да помага с пластмасите и докато видя изтъркала прозореца на скалата с обратното на гъбата... 8)
Сега трябва като в казармата,вълна и поморин ???

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |