Очевидно, че разбирането за апреиодичен усилвател като за широколентов, обикновено RC или пък натоварен с трансформатор или дълга линия, е широкоразпространено. В същия смисъл беше и по-горния ми пост...
Но, нещо взе да ме гложди... Каква е логиката на названието, не виждам никакъв смисъл! Дали няма логичнио обяснение на това название???
Взех да търся информация. Попаднах на една
статия в Уикипдеия, която ме светна!
Ако говорим за еднотранзисторен (или еднолампов) усилвател, той е апериодичен, когато твърдо е в клас А, с други думи е максимално линеен. И обратното - неапериодичен е когато е примерно в клас В, с други думи - силно нелинеен! Излиза, че когато говорим за ВЧПУ, поставен преди смесителя, основният смисъл на думата 'апериодичен' е ЛИНЕЕН!
Има логика! Сещате ли се какво ще стане, ако на входа на МЧУ поставим широколентов нелинеен усилвател? МЧУ, освен честотата F на която е настроен, ще започне да усилва още ред други честоти - F/2, F/3..... А пък ако поставим такъв усилвател на входа на смесителя, тогава, освен това, ще се получат и още ред огледални честоти...
В този смисъл, въпреки, че колегата GRIDLIC не е разбрал какво точно е искал да каже авторът на визираната от него книга, е посочил напълно подходящ момент от нея, за да онагледи какво означава 'апериодичен'. Защото, когато АРУ е задействало дълбоко и имаме запушващо преднапрежение на базите или решетките, лампите или транзисторите излизат от клас А и минават към В, и МЧУ минава в нелинеен (или неапериодичен) режим...