Ами какво да кажа Биляне, темата започна като нещо, което да можем и ние по-възрастните да повторим. Аз си мислех за няколко транзистора и евентуално аналогова микросхема, а то какво стана?
Май ще броя 60$ на китайците!
Стършеле, с няколко транзистора не се прави ГСС. Прави се свирка и точно това ще си чуеш в приемника - оркестър свирки. Китайските генератори имат ужасно много хармоници на изхода, нямат настройваемо ниво и често усилвателите им кривят значително, добавяйки обида към шамара.
Моя дизайн е един минималистичен вариант на читав уред, схемите на модрните ГСС се събират на 3-4 страници А0 и са свързани с програмиране на 2-3 вида специализирани ИС - FPGA, ASIC и др.
В никакъв случай не съм си мислил това да е дизайн за пряко повтаряне от всички! Платките ще поръчам лично за всички. Ако е твърде скъпо да ни дойдат наситени (съмнявам се), собственоръчно ще наситя платки за тези, които не могат да се справят сами. Дори имам план как да ги мина в работата на SMD монтажна машина, но нека проуча по-добре, шефа е добър човек и мисля че няма да има проблем за любителите. Освен това ще поръчам лично компоненти за всички желаещи, защото имам пряка връзка с DigiKey и пазарувам на едни по-човешки цени.
От този генератор може да очаквате чист сигнал с известна амплитуда, вътрешна модулация с точен и известен процент и възможност за външна модулация. Аз разполагам и с апаратура да прототипирам и настроя генератора, да докарам схемата до пълна повторяемост, така че вие да няма нужда да се занимавате с измервания и настройки на уреда си за измерване и настройка.
Ако искате проста схема без претенции нито за точност на честотата, нито за определено ниво на изхода, нито за чистота на сигнала, бил той НЧ или ВЧ -
https://www.instructables.com/id/RF-Signal-Generator/ Не познавам свойствата на компонентите покрай AD9834, лично оставам с идеите до DDS само.
Разбира се, аз ще се оправям нататък.
- очаквай изненади, напр. ниска развръзка на филтрите един спрямо друг при комутация без земя към неактивен извод/контакт
Да! Обърнал съм ключовете в обратната посока без да искам! Утре ще ги оправя и ще заземяват неизползваните филтри, мерси!
- след C102 (преди анода на D2) за да е затворена веригата, е необходим резистор към земя
Не е, товарът е 1М. Схемата е изпробвана и работи идеално.
Опорен ген. за Fmclk: ASFL1-25.000MHZ-EC-T: за тест: да, но добре би било да е друг тип:
- Overall Frequency Stability: -100 ppm ... +100 ppm
- Aging -5.0 ... +5.0 ppm +25°C First year
- Phase Jitter RMS (12 kHz to 20 MHz): 1 ps
Поредна грешка от моя страна, не съм догледал въобще параметрите, нали все блея в цената да е ниска...Ще го сменя.