| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Леко смутен  (Прочетена 1919 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
Леко смутен
« -: 16 Ноември, 2019, 19:22:57 »
Днес получих "Ворошилов 504С"-не подарък естествено,от превозвача.Доста запазен на вид, без липси, но нетръгна след включване на кабела (без щепсел) в мрежата.За да улесня някои потенциални притежатели на това апаратче-резисторите са наши родни или унгарски и доста ронливи.Беше прекъснал 200 омов във веригата на фиксираното преднапрежение.След смяната му тръгна Н.Ч. част, от антената нямаше никой.Свалих схема от силистренци и открих втория пострадал-50 килоома захранващ решетките на 6А8. Тръгна и то доста гръмогласно, но въпреки това не съм напълно удовлетворен.Моля разгледайте снимките които ще сложа и ми обяснете как се получава отрицателното преднапрежение и филтрирането на анодното-използван е двоен електролит,може да се види на снимките.Има ли грешка в схемата или се заблуждавам?

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
Re: Леко смутен
« Отговор #1 -: 16 Ноември, 2019, 19:29:08 »
Днес получих "Ворошилов 504С"-не подарък естествено,от превозвача.Доста запазен на вид, без липси, но нетръгна след включване на кабела (без щепсел) в мрежата.За да улесня някои потенциални притежатели на това апаратче-резисторите са наши родни или унгарски и доста ронливи.Беше прекъснал 200 омов във веригата на фиксираното преднапрежение.След смяната му тръгна Н.Ч. част, от антената нямаше никой.Свалих схема от силистренци и открих втория пострадал-50 килоома захранващ решетките на 6А8. Тръгна и то доста гръмогласно, но въпреки това не съм напълно удовлетворен.Моля разгледайте снимките които ще сложа и ми обяснете как се получава отрицателното преднапрежение и филтрирането на анодното-използван е двоен електролит,може да се види на снимките.Има ли грешка в схемата или се заблуждавам?
Повдигната маса . Лампата изправя "- " .
По руски маниер

Активен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #2 -: 16 Ноември, 2019, 20:42:43 »
Показаната схема е на 524 (който за съжаление не съм виждал), а не на 504. В силистрнския сайт е тук : https://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/rx_voroshilov_504.html, а извадената от мен схема е тук: https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6286.0

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #3 -: 16 Ноември, 2019, 21:11:10 »
ОК,схемата която съм показал е тази на радиото,кажи може ли един двоен електролит да бъде с един замасен и един повдигнат минус? НЯМА други електролити, а всичко е оригинално,само потенциометъра е сменян.

Неактивен argonavt

• Квантов електрон
  • Публикации: 223
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #4 -: 16 Ноември, 2019, 21:44:21 »
Според мен схемата от снимката е на друго радио , която предполага два физически отделни електролита . А електролита от снимката е 32 + 32 мкф. с общ минус , който е изолиран от шасито с изолационна подложка и от там нещата са ясни . Общият ток тече през минуса и от делителя с двата последователни резистора се вади преднапрежение за крайната лампа .
0889 926 079 / 0723 66 447

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 16 Ноември, 2019, 21:58:37 »
Това е схема с полуавтоматично преднапрежение. В книгата "Радиопоправки" е обяснен най подробно принципа на работа.
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Активен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #6 -: 16 Ноември, 2019, 23:20:50 »
ОК,схемата която съм показал е тази на радиото,кажи може ли един двоен електролит да бъде с един замасен и един повдигнат минус? НЯМА други електролити, а всичко е оригинално,само потенциометъра е сменян.
   До колкото знам няма 504С (със съветски лампи), който да е с единични електролитни кондензатори, по простата причина, че на мястото на единия от електролитните кондензатори е монтирана крайната лампа 6П6С (Варианта с руски лампи е с 5бр. радиолампи, а при варианта с европейски радиолампи - броят им е 4.). Дори допълнителният кондензатор от 8μF към осцилаторната част на бобинния блок е монтиран на единственото свободно място до променливия кондензатор.
   Затова и вашият приемник е с двоен електролитен кондензатор с "общ минус". А схемата на захранването може да си я извадите и сами, елементарна е.

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 17 Ноември, 2019, 13:01:26 »
Радиото е 504С,токоизправителя е направен по схемата, която съм показал. Пак казвам,няма други електролитни кондензатори.Радиото работи без брум.Това за което повдигам въпроса е че и втория филтриращ кондензатор е замасен през двата резистора-200ома плюс30 ома.Както съм писал проблем беше прекъснатия 200 омов резистор, вероятно поради по-силния ток през него.За Любо Божков -да схемата е елементарна даже за хора с малък опит.Аз съм правил подобно радио на приемен изпит-от голо шаси-в Институт за учители специалисти в София,след това за авторитет съм взел диплома и от ВМЕИ,имам и почти 50 годишен стаж като преподавател в техникум. Това значи че съм работил и преподавал лампи и лампова техника. От финансова гледна точка това може да не е пример за подражание-много настоящи КМЕТОВЕ и министри завършиха ЮЗУ и са ОК.
PS.Завършил съм и втори випуск на ТЕ " Г.С. Раковски"-Стара Загора специалност "Радио и Телевизия"
Това ако не е пълен фейсбук, здраве му кажи.
Любо Божков ако иска може да си направи експеримент със схемата. 

Неактивен Nic 59

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 70
  • Населено място: В Търново
« Отговор #8 -: 17 Ноември, 2019, 15:52:55 »
Предполагам че схемата е грешно нарисувана, не трябва да има връзка между маса и корпус на долния електролит.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #9 -: 17 Ноември, 2019, 16:52:48 »
Колега, всеки може да се обърка. На снимката се вижда че електролита е с изолиран корпус, както е в схемата на Любо. Погледнете внимателно, защото хем  радиото работи (но до колко  добре), хем според Вашата  схема резисторите 200+30 ома ще са дадени накъсо от общата маса! Колегата Любо Божков, заслужава уважение и не приемайте толкова лично критиката му.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
« Отговор #10 -: 17 Ноември, 2019, 20:00:40 »
Ето и схемата на Бориславъ и Гошо която обсъждат.
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #11 -: 18 Ноември, 2019, 23:09:19 »
 Като се махне 200 ома резистор , и радиото не работи . Ако е закачен катода на крайната лампа към средната точка между двата резистора , така ще стане . Но не виждаме схемата ( цялата ) .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |