Здравейте колеги! Закъсах я, не съм готов.
Значи, времето се затопли и го почнах. Първо реших да рискувам. За пръв път ми се случва, но си викам, нали е харизан, да става каквото ще и го включих. И той тръгна, превъртва, спира и даже свирна! Но докато се ориентирам в командите му нещо рече прас и изпуши в зоната на мрежовия бутон. Както се сещате-кондензатор 50 нф/500в. Както и да е, после чистене, къпане, разглобяване, смазване на механиката и тя заспа (но, общо взето сложен за работа),даже не се наложи да сменя ремъците! По всичко личеше, че откакто е излязъл от завода (IX.81) не е пипан за ремонти, а само е ползван и то, не много. Огледах електрониката, освен гръмналия кондензатор, който смених, друго не се виждаше и понеже бях добил кураж от първата проба си го включвах за тестване без особено притеснение. Но, се оказа, че единият канал мълчи?! И двата "усилители мощности" са топ, но по мое мнение някъде в "универсальнЫе усилители" има проблем. Разбирате че схеми намерих, разни издания, но платките никъде не намирам!? Само в една обява видях, но вече продадена "инсрукция по ремонту". А "братушките" такава мацаница са направили по платките, че не мога да се ориентирам. Означенията на елементите на места опадали с времето, а най-лошото е че са под елемента и не се виждат. Трябва да го отпоя (кондензатор или резистор) за да го прочета. Ами ако ги карам наред, то по-добре направо да купя поне всички електролитни кондензатори и направо да ги сменям? То накрая и това може да стане, но нали гъдела е да видим "къде е заровено кучето", а не на сляпо. А и топографията на универсалния усилител някак не е логична, донякъде двата канала имат някаква симетрия, после почват едни преплитания и с многото превключватели бъркотията става пълна (поне за мен). Впрочем, спойките са правени или от стажанти или около празници?...
Та с две думи: дали някой от вас може да намери платките? Ще почерпя!