При 8Д нещата са много много по-различни. Проблемът е в една хитрост дето навремето са направили в предшественика на Орик - Tangerine, а тя е, че по време на положителния фронт на F2 достъпо до паметта има процесорът, а по време на отрицателния фронт се осъществява 2 пъти достъп до паметта - един път за опресняване, втори път от видеогенератора. Та поради факта, че положителния фронт е 2 пъти по-къс от отрицателния стабилно работят само микропроцесори, които издържат 2 MHz, а досъпът до допълнителната памет трябва да се контролира със специално настроен мултивибратор (Ако някой си спомня схемата на Боби Захариев за достъп до допълнителните 16К).
Това, което се вижда на снимката с правешката кутия не е 3.5" флопи за български контртолер, а оригинален Cumana контролер с 3.5" флопи (приложен на снимката в този пост). Имам няколко, но цената им е такава, че ме е срам да го предложа на когото и да е
С негова помощ съм реализирал и двойното флопи. По принцип съм направил и български контролер, който лично си ме кефи доста повече от Cumana, но за да работи с 3.5" флопи трябва една специална проставка дето я направиха мои приятели, но количествата са на изчерпване. Днес ще гледам да пусна и една тема за моя флопи-контролер.
Yassen не се хаби да правиш схемата от Компютър за Вас 1/89 година, защото ще претърпиш разочарование. Казвам ти го не защото Боби е направил лоша схема, а защото тази в списанието не е много вярна. Ние с него се виждаме през година - две та ми е разказвал доста
Имам доста по-стабилна схема, която работи гарантирано добре. Имам и реализирани няколко контролера, но за тях ще драсна в отделна тема.
TheHungry ако решиш да правиш сд-карта за 8Д драсни - пълен съм с информация. На практика ако си направил сд-емулатор за Apple работата е почти готова. Проблемът е, че от "почти" до "напълно" има много засади и най-вече по шината на 8Д-то. Аз повечето съм ги решил, но сега съм се забол в стейт-машината на чичо Woz и там май се оказва, че няма съвременни чипове в които може да се сложи. А промовете май нямат живи съвременници дето могат да ги записват