| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Имитация на индикаторна лампа  (Прочетена 16432 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
Re: Имитация на индикаторна лампа
« Отговор #30 -: 11 Април, 2013, 09:43:20 »
Може ли някой да начертае схемата с транзистор за усилване. Горе-долу както си я представям трябва сигнала да постъпва на базата, а светодиода да е към колектора.   

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #31 -: 11 Април, 2013, 09:58:25 »
Не, на базата няма да стане, защото ти трябва прибор управляван по напрежение а не по ток, биполярния транзистор се управлява по ток. Освен това диода се управлява по ток а не по напрежение както е писал пичагата, така че е добре да се управлява с генератор на ток. Относно цените, и на мен не ми харесва на къде отиват нещата, но това е реалността, вече и у нас трудно се намират лампи на нормални цени. Истината е там че 15 лв е идеална цена за такъв индикатор, имайки предвид че си решаваш проблема на радиото, а тия светодиоди и работи повече изобщо няма да ги коментирам, защото според мен са тотална дивотия. Не си струва да ги мислиш тия 15 лв при положение че ще си решиш проблема на апарата. Разработката на схема за управление на светодиода + цената на неработещия индикатор няма да бъде по-малко от 6-7лв, еми дай два пъти повече и си оправи радиото. Колекционерството и реставрацията не са евтина работа, другото е просто събиране на боклуци.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #32 -: 11 Април, 2013, 10:05:10 »
За 15 лв съм купувал уж нова лампа, която всъщност едва светеше. Освен това на тези 15лв платих и доставка по Еконт, та да не ти казвам колко излиза. В крайна сметка даваш 20 кинта и шанса ти е 50 на 50. И като дадеш 3-4 пъти по 20 кинта и попаднеш все в лошите 50% смятай колко ти излиза една лампа. Да не говорим, че днес ти трябва една, утре друга и все така по 20 кинта си летяяят. На мен лично ми писна да плащам за стъкла и вече си ги правя с удвоител на напрежението. Ще кажете, че много бързо ще умрат тотално, но те така или иначе са умрели вече, а и аз не ги слушам постоянно всичките тези апарати. Те все пак са за колекцията и най-много да пусна на някой приятел, който ми е дошъл на гости за 5 минути и това е.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #33 -: 11 Април, 2013, 10:09:07 »
Съгласен съм  и с двете горни мнения. Мано, кое нарежение удвояваш, анодното или отоплителното?

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
« Отговор #34 -: 11 Април, 2013, 12:18:55 »
Това е схемата на удвоителя http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/Mag_Augen/Regener/Regener.htm
mano- Колко време трябваше да работи с удвоителя? За ем34 нали се свързват 3-ти крак с 1 Мом резистор и 5-ти крак на удвоителя, а катода на маса
« Последна редакция: 11 Април, 2013, 12:32:23 от simo_ »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #35 -: 11 Април, 2013, 12:52:41 »
Да, благодаря за схемата, трябва да се захрани с променливо напрежение. Имам и аз изтощени индикаторни, ще пробвам на някоя, мисля, че е по-добре отколкото с диоди. Пък лампата докъдето издържи, така де  8)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #36 -: 11 Април, 2013, 17:25:44 »
Ще ви направя видео на варианта със светодиода- добре се получава и ако го отразяваш отпред  и после в огледалото още по добре ...

Ама следващия месец, че сега няма време за тез работи.

За цената е ясно че ще е около 2-3 най-много лева...  :mad:

Ама ще трябва да разкостите индикаторната лампа и да го монтирате вътре пред огледалото.

Който има  регенератор на кинескопи му е лесно в случая. както бенгата показа - резултата е чудесен.

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #37 -: 11 Април, 2013, 21:35:15 »
Така е защото купувате от български мошеници лампите по 15 лева и естествено те са нови ама в кавички и не светят. В ибей не че няма и там мошеници, но там предимно се продават чисто нови лампи директно от кашони от руско производство, така че шанса да попаднеш на не работеща е много по-малък, и като поръчаш на веднъш 10тина и си оправяш проблема.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен deniz5612

• Квантов електрон
  • Публикации: 305
« Отговор #38 -: 11 Април, 2013, 21:42:20 »
Ще ви направя видео на варианта със светодиода- добре се получава и ако го отразяваш отпред  и после в огледалото още по добре ...

Ама следващия месец, че сега няма време за тез работи.

За цената е ясно че ще е около 2-3 най-много лева...  :mad:

Ама ще трябва да разкостите индикаторната лампа и да го монтирате вътре пред огледалото.

Който има  регенератор на кинескопи му е лесно в случая. както бенгата показа - резултата е чудесен.
Ще чакам този вариант ! Всеки си има мнение ! Спирам се на диодите  :dance:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #39 -: 14 Април, 2013, 11:35:38 »
Също CV1352 е аналог на EM80 и нея може да търсите.

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
« Отговор #40 -: 14 Април, 2013, 15:27:40 »
Миналия месец "пробвах" руския пазар.
Колега ми донесе 6Е1П на цена 250 рубли или около 12лв.-разбира се нова.
При това ценово равнище аз твърдо съм за заместител със светодиод,при положение ,че апарата се пуска 1-2 пъти в годината.
Затова твърдо подкрепям Дениз за решаване на проблема в тази насока.
« Последна редакция: 14 Април, 2013, 18:26:53 от rkounev »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #41 -: 14 Април, 2013, 16:21:27 »
Ми то може да изхвърлиш апарата и да си купиш един китайски от магазина за 5 лева щото е най-евтино.... ама нали идеята тук е да реставрираме и пазим старите екземпляри. Ние сме хора които защитават ИДЕЯ! И идеята не е просто да работи и да бъде евтино, а да бъде автентичен с оригиналните технически решения и принципи на работа. Значи вие не сте готови да дадете 12 лева за любимия си радиоприемник та той да бъде в добро здраве и вид, ами сте готови да го изкормите и да натъпчете вътре полупроводници и не знам още какви работи, които освен всичко и изглеждат зле, за да спестите в най-добрия случай 5 лева... наистина не ви разбирам! Май реставрацията ви убягва като концепция. Реставрацията е скъпа, при това МНОГО скъпа дейност. Като включим и времето на реставратора става ЗЛАТНА.

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
« Отговор #42 -: 14 Април, 2013, 18:37:17 »
Може би не съм се изразил ясно.Моята концепция е следната-за "скъпите "апарати
или първи,втори клас-Симфония,Концерт ,Саба и т.н. търся 100% автентичност .Но за
низкия клас радиоапарати /които са и масови/на този етап не мога да си го позволя.
Затова във високия клас си играя да вкарвам новите кондензатори в старите тела и т.н.А каквото и да правя,го правя така ,че този след мен да може веднага да го приведе в оригинален вид.Това е моята концепция.

Неактивен deniz5612

• Квантов електрон
  • Публикации: 305
« Отговор #43 -: 14 Април, 2013, 19:05:10 »
Ми то може да изхвърлиш апарата и да си купиш един китайски от магазина за 5 лева щото е най-евтино.... ама нали идеята тук е да реставрираме и пазим старите екземпляри. Ние сме хора които защитават ИДЕЯ! И идеята не е просто да работи и да бъде евтино, а да бъде автентичен с оригиналните технически решения и принципи на работа. Значи вие не сте готови да дадете 12 лева за любимия си радиоприемник та той да бъде в добро здраве и вид, ами сте готови да го изкормите и да натъпчете вътре полупроводници и не знам още какви работи, които освен всичко и изглеждат зле, за да спестите в най-добрия случай 5 лева... наистина не ви разбирам! Май реставрацията ви убягва като концепция. Реставрацията е скъпа, при това МНОГО скъпа дейност. Като включим и времето на реставратора става ЗЛАТНА.

Origo , ама ти четеш ли кво пишеш  :unknown:
Кви са тия яки словобълвания за изкормени приемници та 5лв та 12 лв ? Къде ги виждаш тия неща  ???

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #44 -: 14 Април, 2013, 22:27:30 »
Еми колега вие това правите.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |