Здравей, аз също правих тази схема като бях по-млад и зелен, но достигнах до заключението, че не е с добри параметри. Действително е възможно да запали някоя по-издухана пура, защото по спомен даваше около 1000 волта на празен ход. Проблема е както са ти споменали колегите в това, че пурата работи с постоянен ток, и освен това, че ограничението на тока през пурата се осъществява от кондензатор. Това е неоптимално, защото в началото на всеки полупериод е необходимо достигане на по-висок напрежение за възникване на разряд, а след това напрежението върху пурата рязко спада. В този момент, за този рязък спад импеданса на кондензаторите е нисък, и през тръбата се формира доста силен токов импулс. За неговото ограничение са предвидени трите паралелно свързани мощни резистора, но въпреки това не са достатъчни. Резултатът е още по-ускорено износване на активния материал на катодите, и съвсем скоро започва нестабилна работа на пурата - забелязва се с просто око като трептене на светлината и то доста дразнещо. Като цяло съм пробвал схемата с доста различни стари пури и в заключение мога да кажа, че не си заслужава занимавката с нея, освен ако не е просто от любов към експеримента. Колеги и тогава ми казваха, че при тях схемата е работила дългогодично и безпроблемно - напълно е възможно, но причината за това са били старите български пури с голям диаметър, които очевидно са били доста по-яки и са издържали повече на неоптималния режим.
Сега на въпроса, кажи каква е идеята ти за използване на тази схема - мога да предложа някои интересни алтернативи.
- Ако е въпроса за пура с прекъснал катод - спокойно може да се шунтира прекъсналия катод и да се постави пурата в стандартната схема с дросел и стартер - може да изкара още. Ако просто пурата вече поддържа по-високо напрежение и пали стартера и ефекта е постоянно премигване - може да се направи експеримент с електронен стартер или стартов бутон вместо стартер, но вероятно щом е достигнала до този момент вече е време да бъде изхвърлена - една пура в момента струва толкова малко, че не си заслужава толкова да се пести.
- Електронни баласти - там трябва МНОГО да се внимава. Продават се и ГОЛЕМИ боклуци! Например мога да дам пример с лаборатория в технически университет, с нови осветителни тела със електронни баласти без специфична марка. За няма и 3 години отидоха 4 от 6. Като цяло много кофти качество на производство. Ако ще се купува електронен баласт той трябва да бъде марков, например OSRAM и да струва от 30 лв. нагоре. Е, аз предпочитам дросел и стартер, резултатите са доста по-добри от към надеждност.
Мога да предложа и схеми за захранване на такива пури от ниско постоянно напрежение, но май в случая не се търси такова нещо.
Успех!