| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "Мелодия 22-Т"  (Прочетена 8789 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
Re: "Мелодия 22-Т"
« Отговор #30 -: 10 Септември, 2019, 12:54:06 »
Имам осцилоскоп "С1-94", даже снощи "пропадна лъча", дефектират едни транзистори отзад КТ940Б - 4 бр. Един беше пробил, и сложих КТ940А, заработи пак, не знам колко ще издържи. Иначе, възможно ли е да работи хетеродина само на КВ, а на ДВ и СВ не? Ще пробвам с такава "бобина"  :) .

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
  • Населено място: София
« Отговор #31 -: 10 Септември, 2019, 13:12:15 »
Имам съмнение, че хетеродинът работи и на средни вълни, но не се променя честотата му при въртене на променливия кондензатор - прекъсната намотка на трептящия кръг на хетеродина, или прекъсване в превключвателите на обхватите, по-специално на веригата от секцията на променливия кондензатор на хетеродина към трептящия кръг на хетеродина за средни вълни.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #32 -: 10 Септември, 2019, 13:31:34 »
Снощи разпоих С88, никаква промяна не се забеляза в работата на СВ, отново хващаше една станция в почти целия обхват  :unknown: .

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
« Отговор #33 -: 10 Септември, 2019, 15:33:29 »
Провери при включено на обхват СВ, с омметъра, дали има верига от хетеродинната секция на променливия кондензатор до единия извод на С88, също така пробвай със замяна самия С88 дали не е прекъснал. Провери дали няма окъсяване на С84 - 10 pF или на тримера С85. Провери и дали няма прекъсване на L61 - бобинката на трептящия кръг.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #34 -: 10 Септември, 2019, 21:27:28 »
Така, има верига от хетеродинната секция на кондензатора, С88 е добре, С84 също. Интересното е, че когато разпоих С84, радиото на СВ взе да приема и други станции, при запояването му, пак старата ситуация. Тогава завъртях сърцевините на хетеродинните и антенните бобини, и се появиха и други станции. Работи, но нещо не ми харесва, макар, че хваща и Видинският предавател. ДВ продължава да ги няма, УКВ-то въобще не шуми, още ще ме тормози това радио (то мен, и аз него  :)???

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #35 -: 10 Септември, 2019, 21:52:31 »
Два параметъра ако си изясниш какви са: честотата на хетеродинния сигнал (примерно на СВ) и амплитуда му към смесителя,
си мисля, че "магиите" (и неясната реакция на приемника към тях) ще намалеят ;).

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #36 -: 10 Септември, 2019, 22:03:25 »
С наличните ми прибори, мисля, че няма как да установя това  :( .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #37 -: 11 Септември, 2019, 15:16:03 »
Има, има, предложиха ти самоделна индуктивна сонда за осцилоскопа, както и вариант да го свържеш капацитивно към някоя точка. От там нататък, макар и да не е точен измервателен уред, с осцилоскопа можеш да определиш приблизително честотата и амплитудата. Освен ако не е разкалибриран.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #38 -: 12 Септември, 2019, 13:16:41 »
Не ми остава време напоследък, но ще пробвам с осцилоскопа и навита бобинка какво се вижда на екрана. Иначе, най-вероятно хетеродина работи, защото само при доближаването на отверка към осцилаторната бобина, се чува шум. Явно, радиото е разстроено (макар, че плобмите от восък стояха върху сърцевините), защото като завъртях съцевините на антенните и осцилаторните бобини на ДВ и СВ, вече хваща каквото трябва. Но както и писах по-горе, качеството не е добро, т. е. има едно шумене и виене, което не е от външни смущения, а при включен бутон ФА, приемането изчезва. Ей такива работи  :-[ , но борбата продължава  ??? .

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #39 -: 13 Септември, 2019, 21:49:50 »
Голям напредък  :) , радиото заработи сякаш нормално на ДВ, СВ и КВ. Значи колеги, радиото беше някакси преправяно, имаше допълнителни кабелчета запоявани към прекъсвачите, и скъсани две писти на ВЧ платка към тример-кондензатор. Усещах, че нещо не е наред, затова започнах да проследявам всички връзки по схемата, открих несъответствията, и възстанових фабричната схема. На феритната антена изместих малко навън бобината за СВ, и приема добре, Видинският предавател се чува отлично. Това е досега, утре ще започна да се занимавам с УКВ-то, няма шум, не се чува нищо при поставяне и махане на антената, с две думи умряла работа. И тук сигурно ще има тормоз, но няма да се предавам, или както се изразяваше един колега - "няма да си оставям магарето в калта"  :D .   

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #40 -: 14 Септември, 2019, 21:19:42 »
Много трудно ми е с това радио, УКВ-то се инати прекалено.
 ???

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #41 -: 14 Септември, 2019, 23:50:51 »
Намери някой български тунер ИТК1 от някой нашенски телевизор. Мисля там транзисторите бяха същите. Смени ги за проба в УКВ блока. Може да са си променили параметрите с времето. Другото е мерене с апаратура. Трябва да видиш хетеродина какво пуска, синусоида или боза. Смеситела как работи, МЧУ-то да се настрои. Трябва си апаратура.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #42 -: 15 Септември, 2019, 09:16:14 »
МЧУ-тата на УКВ-тракта, мисля да ги настроя като ползвам сигнал от Селена. През един кондензатор от няколко пикофарада, ще подавам сигнала от колектора на Т7 (или Т10) на Селената, на базите (или колекторите) на транзисторите Т6, Т5 и Т4 отзад напред на Мелодията. Съответно ще настройвам последователно МЧУ-тата по сигнала от Селената, правилно ли е така?

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #43 -: 15 Септември, 2019, 12:28:34 »
Виж в УКВ блока какви транзистори са сложили. Ако са българските T357 както е по схема, те имат ниска гранична честота и ако пренастроиш блока на съвременния обхват (доста по-високочестотен е) е възможно да спре осцилатора.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #44 -: 15 Септември, 2019, 20:34:18 »
Транзисторите в УКВ-блока са AF 124, не ми остана време днес да се помъча с радиото. Иначе, не знам дали блока е изправен, защото с него и без него няма никакъв шум  :( , т. е. радиото не реагира.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
9989 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
24504 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
6877 Прегледи
Последна публикация 17 Декември, 2016, 11:07:25
от Валери
12 Отговора
10436 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
5915 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |