| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "Мелодия 22-Т"  (Прочетена 8790 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
Re: "Мелодия 22-Т"
« Отговор #15 -: 08 Септември, 2019, 13:22:03 »
Променливият кондензатор не окъсява, когато го купих го пуснах, свиреше съвсем слабо и пращеше. Свалих захранващият траф и селеновия изправител, и измих шасито с вода. След изсъхването, монтирах обратно трафа и селена, напръсках с ВД40 превключвателите, и радиото вече не работеше. По НЧУ-то смених няколко кондензатора, и сега то работи добре. Това е, да не би да е останала вода в капачките на МЧУ-тата, или напръскването с ВД40 да прави някакъв проблем  :unknown: .

Неактивен argonavt

• Квантов електрон
  • Публикации: 223
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #16 -: 08 Септември, 2019, 15:09:50 »
Много вероятно от миенето да е. Подобно радио Telefunken го измих хубаво и после цяла седмица го суших на проветриво място през деня и чак след тва започна да се съживява !
0889 926 079 / 0723 66 447

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #17 -: 08 Септември, 2019, 16:34:44 »
... и измих шасито с вода. След изсъхването, монтирах обратно трафа и селена, напръсках с ВД40 превключвателите, и радиото вече не работеше
Добре би било тези подробности да бяха известни в началото на темата. Така анализът за причината за неработещотото радио щеше да започне по друг начин.

Просуши с горещ въздух платката (примерно от пистолет за горещ въздух / сешоар), на много места може да се е задържала вода или WD. Особено в МЧ кръговете, особено в текстилната тъкан/коприна на литцендрата. След определено време за сушене, при наличие на достатъчно токопроводима вода и при наличие на електричество, образуването на окиси/прекъсвания от електролизата са напъно възможни.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #18 -: 08 Септември, 2019, 19:38:19 »
В никакъв случай не не го духай с пистолет за горещ въздух.
Ще се стопят макарите на намотките.
Свали капачките на МЧТ и огледай.
Премери намотките за верига.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #19 -: 08 Септември, 2019, 20:37:59 »
Вярно, че трябваше уточнение: духане с въздух (50 градуса или по-малко). Мислех, че се подразбира ::).

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 08 Септември, 2019, 23:05:50 »
Цял ден го бях държал на слънце, но явно не е било достатъчно. С ВД-40 съм напръскал само превключвателите на обхватите и потенциометрите. Иначе радиото взе да се съживява сякаш, на КВ според мен започна да хваща добре, ДВ почти няма, а на СВ хваща само една румънска станция, която е "разтегната", заема почти половината от скалата. УКВ-то засега не се обажда с нищо, няма шум и т. н.
 :blush:
Това е първото транзисторно радио на което измивам шаси, платки, елементи, ламповите които съм измивал, изобщо не съм имал проблем с тях. Иначе, капачките на тези МЧУ-та, отказвам се да ги свалям, запоени са отдолу на платката, и не мърдат  :(  .

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #21 -: 09 Септември, 2019, 00:21:08 »
О, сега виждам, че част от фер. филтри нямат екрани, които да са задържали водата (без тези в металните екрани). Чудесно, лесно ще изсъхне платката с компонентите и би трябвало радиото да заработи ;). Може "профилактично" с омметър да провериш за цялостта на бобините според схемата.

Сигналгенератор с/без АМ имаш ли?

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
  • Населено място: София
« Отговор #22 -: 09 Септември, 2019, 17:11:00 »
 Малко време си го сушил, сигурно от мерак веднага да стане! Аз се научих да бъда търпелив - през зимата измитото радио прекарва близко до климатика поне три дни, а през лятото, на слънце - 4- дни.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 09 Септември, 2019, 17:21:40 »
Така е, бързах  :) , дано се оправи радиото, но и без ремонт няма да мине. Ето например всички електроличета в НЧУ-то бяха ликажни и ги смених. Сега звучи чудно с външен сигнал от грамофонният вход.
Нямам никакъв сигнал-генератор  :-[ .

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 09 Септември, 2019, 21:37:10 »
Колеги, няма вода (влага) в радиото, изсъхнало си е на 100%, а не работи добре  :( , пипано е. Само на КВ работи почти както трябва, на СВ както писах, хваща една станция на почти целия обхват, на ДВ нищо няма. Има ли някой такова радио, искам една снимка отдолу на платката, има доста кабелчета запоени, да не е сбъркано нещо.
Опитва се да ме препъне това радио  ??? .

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #25 -: 09 Септември, 2019, 21:56:04 »
Как "тръгна" хетеродинът?
« Последна редакция: 09 Септември, 2019, 22:10:54 от veso74 »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 09 Септември, 2019, 22:01:12 »
Не знам  :( , както проверявах това-онова, взеха, че се появиха първо късите вълни, може и лоша спойка да е имало някъде. Даже намерих на две-три места скъсани писти на платката около алуминиевите донастройващи кондензатори, ей такива работи. Сега средните вълни ме морят  :-[ .

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #27 -: 09 Септември, 2019, 22:20:42 »
Сглобявай (ако нямаш) диодна детектора сонда (с един германиев диод е) и генераторче на МЧ с АМ (напр 1 kHz). Блок по блок настройваш.
Другия ремонт (свързан с хаотични проби и случайни велчини) не е гаранция за добър краен резултат мисля :).

Примерни уредчета, които са незаменими, изпълнени дори на обемен монтаж (или на неразядена печатна платка като "земя"):

N5FC's Ballpoint RF Probe
https://pe2bz.philpem.me.uk/Comm/-%20-%20RF-Sniffer/-%20Pow/Pow-007-Rf-Pen-to-Vom/rfprobe2.htm

Простой генератор – пробник НЧ/ПЧ 465 кГц
https://us5msq.com.ua/prostoj-generator-probnik-nchpch-465-kgc/

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #28 -: 10 Септември, 2019, 11:47:38 »
Валери, това че чуваш една станция по целия обхват е обяснимо- на Дунава си, нормално е да има мощна румънска станция. Като не ти работи хетеродина, сигнала от антената отива директно на детектора и се чува...
Аз проверявам хетеродина за генерации с показаната сонда- 10-15 навивки върху пръста, поднасям я към осцилаторната бобина и гледам на осцилоскопа, има ли и променя ли се честотата от настройката, след това търся проблема.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #29 -: 10 Септември, 2019, 11:48:30 »
Не вярвам да нямаш осцилоскоп!

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
9989 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
24504 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
6877 Прегледи
Последна публикация 17 Декември, 2016, 11:07:25
от Валери
12 Отговора
10436 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
5915 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |