| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 82  (Прочетена 14615 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен slayer

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 32
  • Населено място: Sofia
Re: Правец 82
« Отговор #90 -: 03 Септември, 2021, 15:32:36 »
Благодаря. Днес ще го измеря. За утре един приятел ми обеща букса. Ще споделя когато имам резултати

Неактивен lz1tka

• Квантов генератор
  • Публикации: 596
  • Населено място: Костинброд
« Отговор #91 -: 03 Септември, 2021, 23:13:12 »
Букса за захранване се намира лесно, въпроса е дали захранването работи коректно. Ако имаш мултицет е добре да замериш напреженията на изхода преди да го включиш към дъното. Те трябва да са четири напрежения спрямо маса => +5в, +12в, -5в, -12в. Чак когато замериш с мултицет, че захранването вади тези напрежение може да го включиш към деното. Виж дали с него има някакъв проблем т.е. след включване в мрежата дали работи коректно.
Същото захранване (модел 225) ми отвори голяма игра. Изхода за 5 волта работи на 5,9v минимално регулиране. Всичко прерових и стигнах до извода че импулсния траф се е бъгнал  :lol:. Под изкуствен товар държи,обаче включено към дъното веднага умира. Включих дъното към ATX.
Както и да е...

Подкаран още един Правец 8м. Проблема се оказа в гръмналия транзистор на изхода за TV OUT (след смесителя на съпротивления).
Дъното е спасено от кофа за боклук и престояло неизвестно колко време в него.
73!

Неактивен slayer

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #92 -: 04 Септември, 2021, 17:00:45 »
Монтирах букса. Напреженията леко се разминаваха, но под товар на дъното са абсолютно в норми. Когато се включат и двете дъна свети диода до буксата. Тонколонката не изписква като за начално стартиране. След това установих, че кварцовия резонатор на едната платка е счупен, а на другата изобщо липсва. Не намирам такъв 14250 във елимекс, комет или фарнел. Ако някой знае къде се продават такива или има излишни 1-2 броя да каже. Ако не намеря скоро ще поръчам от ибей.

Неактивен RETROTRONICS.info

• Квантов електрон
  • Публикации: 335
  • Населено място: София
« Отговор #93 -: 04 Септември, 2021, 17:39:00 »
На второто дъно липсват и епрома/епромите и доколкото виждам една 74LS138/К555ИД7 (ако не бъркам схемата, над епромите), така че и с кварц няма да тръгне.

Дъното от 82 също е било монтирано в кутия от 8М - преходните модели.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
« Отговор #94 -: 04 Септември, 2021, 18:13:31 »
Монтирах букса. Напреженията леко се разминаваха, но под товар на дъното са абсолютно в норми. Когато се включат и двете дъна свети диода до буксата. Тонколонката не изписква като за начално стартиране. След това установих, че кварцовия резонатор на едната платка е счупен, а на другата изобщо липсва. Не намирам такъв 14250 във елимекс, комет или фарнел. Ако някой знае къде се продават такива или има излишни 1-2 броя да каже. Ако не намеря скоро ще поръчам от ибей.

Този кварц можеш съвсем спокойно да си го запоиш или да сложиш 14.318 MHz. Запоената жичка може да е много по-тънка, няма да се отрази на работата му.

Неактивен slayer

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #95 -: 11 Септември, 2021, 09:28:31 »
Запоих кварца, но картина все още няма. Говорителчето също не изписква при стартиране. Диодите до захранването и клавиатурата светят. С осцилоскоп ще се разбере ли къде е проблема?

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #96 -: 11 Септември, 2021, 09:59:45 »
Колега, тази тема гледал ли си?

ТЕМА: И ОЩЕ ЕДИН ПРАВЕЦ 8М С ПРОБЛЕМИ

По снимките в нея виждам че ти липсва един ПРОМ, както колегата по-горе спомена.

Неактивен slayer

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #97 -: 11 Септември, 2021, 14:30:03 »
Благодаря, ще сложа ПРОМ и ще пиша пак.

Неактивен nova600

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 40
« Отговор #98 -: 12 Септември, 2021, 12:04:35 »
8М може да работи и с един ЕПРОМ-27128, но джъмпера над чипа трябва де е на позиция 2-3. Чипа трябва де е монтиран на F1, както е на снимката. Ако се използват 2 чипа 2764, джъмпера трябва да е на позиция 1-2.

Неактивен slayer

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #99 -: 15 Септември, 2021, 22:03:22 »
ЕПРОМ-а е 27128 и джъмпера над чипа трябва е на позиция 2-3

Неактивен nova600

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 40
« Отговор #100 -: 15 Септември, 2021, 22:48:43 »
Това означава, че около този ЕПРОМ хардуерно всичко е наред. Освен ако не си е загубил данните разбира се, но това е софтуерен проблем, с който аз не мога да помогна. Мога да Ви помогна с хардуерното решение за оживяването на компютъра.

Неактивен slayer

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #101 -: 22 Септември, 2021, 14:14:34 »
Колегата провери компютъра и с неговия ЕПРОМ и работи, а с моя не. Ако има някой който може да запише ЕПРОМ да ми пише.

Неактивен slayer

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #102 -: 22 Септември, 2021, 18:03:03 »
Всъщност намерих кой да го запише. Само ако някой има файла много ще ме улесни.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #103 -: 22 Септември, 2021, 19:04:30 »
Има го в сорса на AppleWin в ГитХъб:

https://github.com/AppleWin/AppleWin/tree/master/resource

Неактивен simeon_ivanov

• Квантов електрон
  • Публикации: 140
« Отговор #104 -: 22 Септември, 2021, 21:45:43 »
Аз имам този, но не помня от къде съм го свалял и не съм го пробвал.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |