| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 16 es  (Прочетена 10356 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
Re: Правец 16 es
« Отговор #120 -: 14 Август, 2019, 21:39:11 »
А ако го развъртя така нямали опасно да надера диска... Някаде из форума четох че някой го замразяване не знам  дава ли резултат?

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #121 -: 14 Август, 2019, 22:32:38 »
Цитат
Format е след fdisk, ако нямаш нищо напреки де...

Колега, така написано, FAMICOM едва ли има нещо напреки, аз също нямам, на принципно да попитам - ти правиш ли разлика между командата format от DOS и форматиране на хард диск на ниско ниво (low level format)??
Защото от това което пишеш става ясно, че изобщо не си на ясно!

Моля не го приемай като заяждане, просто съм копирал твоите думи с малки разлики  :drinks:

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
« Отговор #122 -: 14 Август, 2019, 22:40:36 »
От това, което си написал, става ясно, че командата - fdisk изобщо не ти е ясна!

Format е след fdisk, ако нямаш нищо напреки де...

Low-level format -> Fdisk -> Format
така следват стъпките

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #123 -: 14 Август, 2019, 22:49:21 »
totti2016, това със замръзяването май важи за дисковете, който ползват по-модерната система за движение на главине, а не тая със стъпковият мотор. Понеже там е на магнит механизъмат , аз лично не бих рискувал с това замръзяване

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #124 -: 14 Август, 2019, 22:55:52 »
И аз няма да рискувам щом е така... А дали мога да го надраскам ако го развъртя... Тоя диск от какъв матерял е и това залепва е върху него ли става или...

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #125 -: 14 Август, 2019, 23:03:44 »
Цитат
А ако го развъртя така нямали опасно да надера диска...

totti2016, да има такава опасност и не е препоръчително да се прави, защото главите директно се плъзгат върху дисковете, но в предвид сегашното състояние, едва ли ще влошиш нещата ;) Но ако толкова държиш направи следното - напръскай директно между оста на стъпковия двигател и лагера (внимавай за оптрона, както ти писах по-горе), изчакай малко да подейства, включи захранването на диска, без интерфейсните кабели, изчакай няколко секунди докато диска развърти на максималните си обороти и тогава пробвай МНОГО ВНИМАТЕЛНО да размърдаш оста на стъпковия двигател.
Като предупреждавам, това трябва да го правиш без да местиш и въртиш целия хард, защото може да влошиш нещата. Идеята на това да е развъртян шпиндела е че след достигане на нормални обороти, главите "летят" над повърхността на магнитните дискове и няма опасност да се надерат.
Видях, че си писал току що - дисковете са от алуминий с много фин магнитен слой отгоре и изключително гладки, заради тази гладкост се получава и залепването. Но при теб не е това проблема, след като шпиндела се развърта (ако беше със залепнали глави, нямаше и да развърта). При твоя случай проблема е в стъпковия мотор - най-вероятно лагерите са заяли.
« Последна редакция: 14 Август, 2019, 23:12:51 от NKK »

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #126 -: 14 Август, 2019, 23:08:10 »
Сега като се замисля диска де върти знчи главите не с залепнали за него а са блокирали и това стъпково моторчр е блокирал което би трябвало ако се раздвижи нежно до колкото може  да не се на дере?

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #127 -: 15 Август, 2019, 00:21:05 »
Добре де не знам дали е напредък но стигнахме до тук...
https://drive.google.com/file/d/1-ApTg9-sl2bBcYVVFKvIoHSfT69f9VvA/view?usp=drivesdk

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #128 -: 15 Август, 2019, 00:32:43 »
Добре де не знам дали е напредък но стигнахме до тук...
https://drive.google.com/file/d/1-ApTg9-sl2bBcYVVFKvIoHSfT69f9VvA/view?usp=drivesdk

Браво, братле определено е напредък, може и да го бъде! Айде сега направи нужните стъпки, който прави до сега , пробвай формата на ниско ниво отново и после Fdisk-a и накрая ако късмета е на наша страна стандартният формат :)  :reader: :flag_of_truce:

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #129 -: 15 Август, 2019, 00:35:26 »
Да току що ги пробвах но отново дава сущото... Тоя маховик се завърта само в началото и до там...  :(

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #130 -: 15 Август, 2019, 00:38:20 »
Да току що ги пробвах но отново дава сущото... Тоя маховик се завърта само в началото и до там...  :(

пак ли дава онази грешка 80 ?
NKK, ти имаш ли идея за въвеждането на параметрите как става ръчно? Да не би контролетът да не поддържа този модел по подразбиране и да трябва да му посочиш сектори глави и прочие?

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #131 -: 15 Август, 2019, 00:46:27 »
Да пак същото....  ???

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 260
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
« Отговор #132 -: 15 Август, 2019, 07:36:19 »
Колега, така написано, FAMICOM едва ли има нещо напреки, аз също нямам, на принципно да попитам - ти правиш ли разлика между командата format от DOS и форматиране на хард диск на ниско ниво (low level format)??
Защото от това което пишеш става ясно, че изобщо не си на ясно!

Моля не го приемай като заяждане, просто съм копирал твоите думи с малки разлики  :drinks:
:D Аз съм наясно /не със всичко, вярно/, но не ме интересуваше твоят отговор...

Не съм от обидчивите..., а щом си "копирал", значи не би трябвало да има разлики, а щом има "разлики", значи не си копирал?!?  :flag_of_truce:

.
Timeo Danaos et dona ferentes...

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #133 -: 15 Август, 2019, 10:04:38 »
Решението трябва да е тука...
Ако за сега сметне че контролера и кабелите са добре какво означава (А) правилния избор на задвижване?

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #134 -: 15 Август, 2019, 10:47:42 »
Не знам защо темата стана 9 страници, след като още в третата стана ясно, че твърдият диск е повреден/умрял/заминал
Няма как контролера и кабелите да са причината, при положение, че така си го взел. Никой не би си правил труда да менка различни модели хардове и контролери по онова време.
Приеми фактите - хардуера старее и дефектира с годините.
Направи си 2-3 дискети, качи си някоя игра, порадвай му се малко, почисти го и го мушни в архива.
Още 101 мнения от знаещи и незнаещи да се изпишат, промяна няма да настъпи само щото се появява поредния 'професор', дето MFM диск не е виждал и на картинка и по презумпция го сравнява с SSH.
 :drinks:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |