| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 16 es  (Прочетена 10371 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: Правец 16 es
« Отговор #45 -: 07 Август, 2019, 21:15:54 »
странно, начи неще да бултне, имиджа го пробвах и със сигурност бултва, значи или дискетата, или по-скоро флопито ти е скапано

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
« Отговор #46 -: 07 Август, 2019, 21:21:16 »
Днеска ми дадоха 15 дискети обаче ползвани нова не можах да намеря в Търговище. Моите даваха мн лоши сектори и не щеше да качи файла обаче тази стана перфектна без нито един лош сектор и се записа добре. Обаче флопито работи перфектно на новия форматира чете но не ще да бутва. Мога да си набавя още три четири но най рано в понеделник.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #47 -: 07 Август, 2019, 21:44:47 »
е трябва да го накараш да бултва, иначе до никъде не стигаме :)
Ето ти и имидж за голяма дискета 360К с DOS 3.3, ако толкоз държиш и с тях да си блъскаш главата.  Но въре предполагам ги няма нужните програми за формат на диска, не съм го правил аз и нямам представа с какво разполага

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #48 -: 07 Август, 2019, 21:56:04 »
Нз дали да пробвам с голямото... Ако трябва ще изчакам до понеделник да взема другите флопита малките и с тях да пробвам.

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #49 -: 07 Август, 2019, 22:21:14 »
А възможно ли е да има някакъв проблем и заради тов петно тук май е разлято нещо?

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #50 -: 07 Август, 2019, 22:46:03 »
това е няква мрасотия, надявам се, че не е съсипано, ако беше ,нямаше да пали изопщо, иначе нали уж го беше измил? земи с врела вода под душа и с яко перилен препарат и стара четка за зъби го изпери и после нека съхне на жежко слънце ден два :)
Тия машини нямат от ония батерийки дето се появяват от АТ нагоре, протичащите и съсипващи писти , така че спокойно, не мисля че има нещо разядено

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #51 -: 07 Август, 2019, 22:59:55 »
Аз го забърсах това е стара снимка просто вече си мисля какво що

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #52 -: 08 Август, 2019, 01:05:45 »
Флопито ти не е съвместимо има доста флопита за 1,44 които не бачкат за 720к, поне по спомени от когато се занимавах с XT. А като се опитваш да правиш дискетата бутваща през Уин 10 нещата отиват в съвсем различна посока.  Трябва да си запишеш директно имиджа който колегата ти дава , но преди това трава да форматираш дискетата на 720к плътност което, поне си мисля по новите флопита не го могат.  Поне за оригиналния  IBM PC който по спомени беше MXM както е предполагам тоя правец, флопито е съвсем различна работа, на друг конектор е от към фолопито, не че нямаше и едни стари кабели до към 1992 г с преходен конектор от единия стандарт към другия. Може пълни глупости да пиша с 16ки не съм се занимавал.

Може би най-добрия вариант е колегата да те съпортне на живо преди да приключи курса това дъно, че правешките платки са много нежни. Иначе мисля, че е изправно и работи коректно според това което казваш. И харда може да се подкара, Блокирал е стъпковия мотор от дългото стоене , може да се раздвижи ама там вече работата бая сложна ако оста на мотора не се вижда отвън.

« Последна редакция: 08 Август, 2019, 01:14:13 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #53 -: 09 Август, 2019, 07:14:14 »
Много съм кьорав! Чак сега забелязах в предните снимки на контролерът за харда и за жалост ще те разочаровам с лошата новина че НЯМА BIOS !!! Някой го е краднал  :negative:  :batt: сокета е празен  :( С други думи битката за харда е изгубена

Неактивен hricava

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 45
  • Населено място: Ловечь
« Отговор #54 -: 09 Август, 2019, 10:01:16 »
Чак сега забелязах в предните снимки на контролерът за харда и за жалост ще те разочаровам с лошата новина че НЯМА BIOS
Ако имаш предвид жълтия контролер HX100/101, /че не се вижда от лепенката кой е/ мисля, че там чип няма, че и цокъл даже не са слагали в някои версии, но трябва да проверя моя довечера.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #55 -: 09 Август, 2019, 14:41:03 »
Цитат
Много съм кьорав! Чак сега забелязах в предните снимки на контролерът за харда и за жалост ще те разочаровам с лошата новина че НЯМА BIOS !!!

FAMICOM-е, за пореден път пишеш глупости! Този тип контролери НИКОГА на са имали външен биос. Самият факт, че компютъра изписва грешка 1701 показва, че най-вероятно контролера работи. Но наистина лошата новина е, че тази грешка в 99% от случаите означава "умрял" контролер на харда (платката на диска, не този който се боде в слота). Пичагата е прав, при дълго стоене, особено на влажно, залепват главите на харда за плочите и не може да развърти и не може да ги мести по пътечките. В резултат на което, при опит за ръчно раздвижване на механиката, главите се ОТЛЕПВАТ и всичко става за скрап само. Така, че нито debug, нито fdisk ще помогнат в случая. Пожелавам все пак успех на колегата, има макар и малък шанс за подкарване на добичето.
Довечера, ако не ме домързи от количеството изпита бира ще снимам работещ такъв контролер. Стартирана му е форматиращата програма, без да е вързан диск.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #56 -: 10 Август, 2019, 08:19:33 »
Точно тези MFM контролери на 8 битова ISA шина са задължително с ROM BIOS предназначени зa ХТ системи, а онези на 16 битова нямат, те се ръководят от този на дъното и са предназначени за АТ машини! Предимството на 8 битовите е че вървят на всичко ,но разпознават само по 5 , 10 или 20 МБ гардове, зависи от модела

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: Варна
« Отговор #57 -: 10 Август, 2019, 11:28:20 »
На този контролер BIOS-a предполагам се маха ако се ползва в АТ машина. За XT все някъде трябва да има БИОС разширение.
https://www.ebay.com/itm/254306286418
http://minuszerodegrees.net/manuals/Western%20Digital/WD1002-27X%20-%20INFO%201.TXT
Тук пише, че е несъвместимост с версията на БИОС. т.е явно липсват функциите на ниско ниво за работа с диска.
Погледни този блог, човека е имал същият проблем или поне същата грешка.
https://www.classic-computers.org.nz/blog/2010-11-04-restoring-an-IBM-xt.htm
До колкото разбрах се оказало проблем с кабела. Но на неговият контролер има допълнителен БИОС. Не мога да видя от снимката дали е WD и до колко номерът на грешката дефакто е същата грешка.
Поздрави.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #58 -: 10 Август, 2019, 11:37:27 »
Дано някъде из нета го има дъмпнат рома на въпросният BIOS за този модел уестърн диджитъл  ,тук някой с програматор и ром чипове би ти го изпържил, поне имаш сокета, че иначе щеше и пене да ти се наложи  :master2:

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #59 -: 10 Август, 2019, 14:27:27 »
FAMICOM-е, успокой се и спри да даваш глупави съвети. Като не вярваш на това което ти се говори, погледни в нета има ли поне една снимка на този модел контролер WDC HX-101 с EPROM чип на него? Отивам да правя фото сесия на моя контролер, че ме изнервяш вече  :drinks:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |