| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 16 es  (Прочетена 10357 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: Правец 16 es
« Отговор #105 -: 14 Август, 2019, 11:02:41 »
azop_v, колега минахме перипетиитес дискетите и зареждането, сега проблемът е с хард диска
Колкото до 720К и версиите на DOS вече сто пъти написах, че на ХТта макса ,който можеш да подкараш е DOS 6.22 и дискета форматирана на 720К всичко отвъд това не тръгна на 8088/8086 процесори ! 1.44М и DOS 7.x 8.0 не работят  :disk:

totti2016, А главата на харда чуваш ли я да мърда и там виждаш ли някакъв механизъм да се движи (принципът е като на големите флопита със стъпков мотор и една тънка ламаринка, а по модерните големи и всички малки флопита са със стъпков мотор и винт)
Може да му е трудно да я раздвижи, ето едно клипче как смазват лагерчето  на голямо флопи, тук би трябвало също да е приложимо
/>

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 260
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
« Отговор #106 -: 14 Август, 2019, 11:13:59 »
azop_v, колега минахме перипетиитес дискетите и зареждането, сега проблемът е с хард диска
Че аз да не му пиша за марули...
Пита момчето как да разбере има ли диск, или не... Казвам му!
Timeo Danaos et dona ferentes...

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
« Отговор #107 -: 14 Август, 2019, 11:38:32 »
С фдиск не стана нищо не го отвори...
А това не се върти а гледах клип в които се върти по шринцип

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #108 -: 14 Август, 2019, 11:45:15 »
Че аз да не му пиша за марули...
Пита момчето как да разбере има ли диск, или не... Казвам му!

За жалост май харда му е заминал, а дори да не беше дори твойте съвети не биха помогнали, не и преди форматирането му на ниско ниво

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #109 -: 14 Август, 2019, 11:48:48 »
С фдиск не стана нищо не го отвори...
А това не се върти а гледах клип в които се върти по шринцип
лошо верно май е заминал, виж ако му демонтораш платката и извадиш продухаш конекторите и ги върнеш, но се съмнявам,д а има ефект.
Аз имам един Български CM5508 дето е някакъв клонинг на SEGATE на същият принцип е с такъв стъпоков мотор и сиптомите са му като при тебе, въртят се плочите , но главата не прави нищо и също както при тебе не мога да го форматирам на ниско ниво и FDISKa ми дава същото "No fixed disk present"  тоя надпис го вади когато няма диск или е повреден  :(

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #110 -: 14 Август, 2019, 12:07:48 »
 Ясно трябва да лекувам диска

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #111 -: 14 Август, 2019, 13:17:27 »
Цитат
azop_v, колега минахме перипетиитес дискетите и зареждането.....

FAMICOM-е, виждаш ли какво е да обясняваш нещо, а човека отсреща да си знае неговото ??? И обърни внимание, че почти всичко, което съм писал в предните постове са потвърждава, дори и това, че диска най-вероятно е дал фира, за съжаление :(

totti2016, като гледам до тук с какво желание и упоритост се бориш с ХТ-то, реших да поровя из кашоните и най-накрая измъкнах и моето mini-скръбче :). Естествено беше "залепнало" след 15-годишен престой, но с малко побутване тук-там завъртя (дано не съм го уморил, че са доста крехки). За съжаление не можах да си намеря интерфейсните кабели, та сега го пуснах само на захранване. Шпиндела се чува съвсем ясно как плавно развърта и след достигане на необходимите обороти (3600) стъпковото двигателче отстрани започва да се движи за да позиционира четящите глави. След малко спира на едно място (стъпковия мотор). Откачи двата кабела на твоя диск и виж дали се държи по подобен начин. Ако стъпковия мотор не се движи, при изключено захранване, можеш да опиташ МНОГО ВНИМАТЕЛНО да завъртиш оста. Може да са се спекли лагерите с времето. Освен това дискчето се прави на умно и понякога мига с определена последователност светодиода - може да се види в сервизното описание каква грешка дава, ако има такава, разбира се.

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #112 -: 14 Август, 2019, 13:23:26 »
Аз вече бях решил да го отварям

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #113 -: 14 Август, 2019, 14:09:16 »
Така този хард го броим аут така ли? И да го отворя най вероятно няма пак да тръгне.
Каква ялтернатива имам какъв друг хард мога да закача?

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #114 -: 14 Август, 2019, 14:42:32 »
Добре де, но не разбрах опита ли лекичко да завъртиш оста на моторчето, там където е закрепена металната пластинка за датчика за 0-ва пътечка. Сега погледнах и клипчетата, които си качил, да шпиндела се върти, малко по-шумно е от нормалното, но това може да е и от микрофона.

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #115 -: 14 Август, 2019, 14:55:30 »
Да опитах леко но не подава... Гледах един маже с машинно масло  ама тука маи няма да помогне

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #116 -: 14 Август, 2019, 15:30:49 »
Значи има някакъв шанс, пробвай със спрей WD40, като го оставиш да подейства 4-5 минути.Но задължително покрий добре оптрона (онова черното пластмасово с прореза), за да не се напълни със смазка, че най-вероятно ще спре да работи.
Някой от колегите с по-голям опит в механичните работи може да сподели опит.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #117 -: 14 Август, 2019, 18:06:52 »
Отдавна следя темата и научих доста неща.Предлагам на админите да я направим важна.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #118 -: 14 Август, 2019, 18:45:03 »
totti2016, помъчи го още не се предавай, щото ако се откажеш и го отвориш вече  няма да има шанс за подкарване  :master2:

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 260
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
« Отговор #119 -: 14 Август, 2019, 19:49:55 »
За жалост май харда му е заминал, а дори да не беше дори твойте съвети не биха помогнали, не и преди форматирането му на ниско ниво
От това, което си написал, става ясно, че командата - fdisk изобщо не ти е ясна!

Format е след fdisk, ако нямаш нищо напреки де...
Timeo Danaos et dona ferentes...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |