| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 16 es  (Прочетена 10379 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
Правец 16 es
« -: 03 Август, 2019, 19:17:12 »
Здравейте попадна ми еди правец 16 и реших да го монтира и да видя има ли нещо работещо във този доста стар комп. Свързах включих монитора светна захранването тръгна даде звуков сигнал показа ми проверка на паметта и до там после един мигащ маркер.... Ако някой помогне ще съм много благодарен да под карам тази възрастна машинка :D

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
Re: Правец 16 es
« Отговор #1 -: 03 Август, 2019, 22:27:37 »
Явно си работи. Трябва ти дискета със DOS, после, ще трябва да му търсиш софтуер подходящ за него.
Предполагам твърд диск няма, та и това.
Имаше колега от форума който беше приспособил флашка да върви и на по-старите компютри, та ако решиш да го преправиш да влезе в крак с новото...
Някъде по форума имаше и програмен раздел, със програми от едно време, ама, нека специалистите кажат.
Омраз!

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 04 Август, 2019, 09:17:13 »
Хадиск има и индикатор ата лапичка мигаше като че се мъчи да чете ама нз... Можели операционната система да се скапе от стоене?

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 651
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #3 -: 04 Август, 2019, 12:34:53 »
Щом мига маркера, значи е заредил ОС
пиши DIR и натисни Enter :)

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 04 Август, 2019, 12:54:42 »
Ами аз знам някоя друга команда на дос но не като натискам клавиатурата не излизат букви и след няколко натискания почва да пощи. Аз направих клип но е малко голям ще го срежа на няколко места и ще кача

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 04 Август, 2019, 13:17:06 »
Не можах да кача видео ето няколко снимки

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 207
  • Населено място: SF
« Отговор #6 -: 04 Август, 2019, 13:29:30 »
На първата картинка пише 1701 - това е грешка при инициализацията на HDD контролера. ТУК можеш да видиш, за какво става дума...

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
« Отговор #7 -: 04 Август, 2019, 13:40:20 »
мож ли линк към клипа и снимки от вътре :) Дано го реставрираш, че горкият е в окаяно състояние  :flag_of_truce:
Мога да ти помогна със  подкарването му :)

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 04 Август, 2019, 14:16:17 »
Доста е изстрадал горския нз от колко време е стоял в мазето но не е по малко от 20 г. Иначе в момента е в насипно състояние защото реших че ще го по чистя и по оправя  :)... Ще кача снимки.върху дъното е разлива но нещо каточели
https://drive.google.com/file/d/1J1u1wt2LJSdv8s7J_kmBbhKPMf3ynopv/view?usp=drivesdk

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 04 Август, 2019, 16:04:21 »
ще се радвам да го видя как блести :)
Иначе дъното ти е българско копие на някакво тайванско без ROM BASIC.
Дано харда бачка, можеш ли да напишеш моделуът да видим дали е 10 или 20МБ и с какви параметри е (тоест цилиндри сектори глави)
Също така контролерът какъв е , да се види чрез кой адрес  се извиква SETUP на вграденият му BIOS за форматиране на ниско ниво (сигурно ще се наложи)
Бях писал подробно коментар как се прави в една тукашна тема ,но не я намирам ,като я намеря ще ти метна линк или ще напиша на ново тук акк става, щом стигнеш до този етап :)
Стискам палци , подготви си малки дислети и флопи (3.5") че ще е по-лесно и удобно  :master2:

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 04 Август, 2019, 17:22:25 »
Мисля че е 20гб... Контролер? Малко да ме насочите че не съм хептен в час  :reader:

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 04 Август, 2019, 17:36:44 »
Това ли е кадето беше закачен харда?

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #12 -: 04 Август, 2019, 21:28:47 »
Диска е 20MB не 20GB, объркал си се с няколко порядъка  :D  Тук има инфо за него:

https://stason.org/TULARC/pc/hard-drives-hdd/miniscribe/M8425-21MB-3-5-HH-MFM-ST506.html

Неактивен totti2016

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 04 Август, 2019, 21:54:53 »
Офффф да бе ???

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #14 -: 05 Август, 2019, 00:17:41 »
Супер дано работи, значи прикачвам ти имидж на 720кб дискета дето съм го направил с всичко нужно - ще обясня :)

Взимаш една 3.5"  :disk: и й залепваш тиксо на прозорчето ,което не е за райт протект а другото, то ще излъже че дискетата е 720 а не 1.44, освен ако не ти се намират истински 720ки, в което се съмнявам.
Форматираш я съответно на 720кб
Ще ти трябва DOS 3.0 и нагоре или Windows до 98SE
Можеш и от ХР нагоре чак до 10, но трябва с тази команда в CMD
FORMAT A: /T:80 /N:9
щото имаш само опция за 1.44 в графичният интерфейс за формат на дискети на Windows

Ето ти и другите формати дискети ,ако на някогго му е нужно да форматира такива през новите Windows и

FORMAT A: /T:40 /N:9   за 360K
FORMAT A: /T:80 /N:9   за 720K
FORMAT A: /T:80 /N:15  за 1.2M
FORMAT A: /T:80 /N:18  за 1.44M

Следните програми са ти важните

Debug.com - iизвикване на BIOSа на контролера за формат на ниско ниво с командата G=C800:5 (алтернативни адреси, ако този не сработи са: G=CА00:5 G=CC00:5  G=CE00:5)
Всеки контролер си е със свое меню и по-добре снимай да покажеш, да ти помогнем с опциите, но поне нямаш на харда таблица с фабрични лоши сектори за въвеждане, тоест си извадил късмет, че не е дпшъл харда с фабрични дефекти, което на времето си е било практика и са давали таблица със съответните сектори, да ги въведеш ,за да знае контролерът да ги пропуска при формат.
Fdisk.com   - създаване на дял на харда, като го стартираш имаш менюта с опции, виж клипове в нета, ако не си работил с FDISK
format.com - нормален формат на файловата система, предполагам знаеш как се работи с него
sys.com      - пишеш SYS A: C:  За да направиш диска системен и копираш Command.com на него за да бултва сам от DOS.
chkdsk.com - с ключ /F  за поправка и поправяне на грешки

това е и поредността на процедурата

Прати снимки за още помощ като стигнеш до някаъде, и ако имаш въпроси , че с малко сложно ако го правиш за пръв път.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |