| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Как да гледаме DVD на стар телевизор без вход за видео  (Прочетена 30990 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
На повечето DVD не може през антенния вход ! Поради простата причина , че нямат изход по висока честота. За разлика от почти всички видеота. Как може да се гледа на по-стар телевизор - тъй като няма предвиден изход ( било "СКАРТ" или с чинчове) , да му се изведе такъв( има и отделма такава тема , написана от Origo във форума как става) - картината е без забележки ;  или преобразуването  в висока честота - намаля се качеството на картината вследствие двойното преобразуване.

[size=150]ПРЕДАВАНЕ ПО ВИСОКА ЧЕСТОТА[/size] 

Вариянт е чрез използване на устройство, което преобразува и предава сигнала по висока честота  - например старите ТВ игри вършат идеална работа като безжичен предавател :

Ето входовете и изходите:

Кое каде се включва : 1вляво - загранване +- 9V;     2 -ри - вход аудио;  3 - вход видео ;   4- издод антена - (предава се там сигнала)

Ето на самата реализация  от мен като съм използвал само платката на предавателната част:

Може и чрез високочестотен модулатор ( ТВ сендер ) , взет от някой старо видео . Недостатък е може би, че  предаването постава чрез клоакс. кабел а предимството - по-добро качеството на картината спрямо горния метод. Ето какво открих в форума за ТВ сендерите, написано от <chronometer > :

С интерес изчетох писаното в темата "ТВ сендер" viewtopic.php?f=8&t=1157 като особено ми беше интересна развихрилата се полемика. Да не очакваш, че един такъв бръмбазък ще развихри толкова страстите. Тъй като темата за модулирането на нискочестотен сигнал и приемането му през антенния вход очевидно по обясними причини вълнува много от участниците във форума, то и аз реших да дам една идея в тази насока.
При последното ми посещение в Конрад Електроник в Пловдив ми направи впечатление, че предлагат като готово устройство RF модулатор със собствено захранване. Цената е под 10 лева и това, както и наличието на два отлично работещи сандъка София 81 на вилата ми ме мотивираха да закупя устройството. Ето какви са впечатленията ми от него: като модулатор е безупречно, дава доста добро изображение. Работи в метровия обхват, което прави възможен гъдела човек да си пусне филм на някой вехт сандък само с метров обхват. Устройството държи честотата на модулация стабилно, докато при някои сендери ми се е налагало по време на филма да донастройвам честотата - явно са температурно нестабилни. Като минус трябва да се отбележи, че не е направено нищо за потискане на паразитните хармонични на модулатора - освен на метровия, сигналът, силно влошен и с изкривявания се приема и на дециметровия обхват, което може да заблуди потребителя, че това е честотата на модулация и че модулаторът е неизправен. Друг недостатък е липсата на връзка между антената и изхода на устройството, въпреки че технологичният замисъл е бил точно такъв - устройството си има вход за антена, за да не се налага да се превключват буксите в антенния вход на телевизора. Проверката обаче показа, че този вход не е свързан - на платката следва да има прехвърлящ кондензатор, който не е поставен. Очевидно антената е товарила изхода на модулатора, и вместо да търсят подходящо техническо решение, добрите китайци просто са прекъснали връзката с антената. Считам, че този недостатък може да се избегне с едно просто комутаторче - ключ, който да превключва към изхода или сигнала от модулатора, или от антената. И последно, макар и аудио входовете да са два - за ляв и десен канал, то на платката те са събрани и по-нататък се обработват като един моно звуков канал. Това не е болка за умиралка, като се има предвид, че много рядко някой стар телевизор е със стерео звук, пък и в повечето случаи при гледането на филм от DVD телевизорът не се ползва за озвучаване - за тази цел си има усилвател или ресивър и тонколони.
Не давам снимка на модулатора, тъй като сега той не е при мене, но всеки от вас може да го види в Конрад - предполагам, че го има във всички магазини от веригата.
Да добавя, че с посочения модулатор сигналът не се излъчва в ефир, заедно с проблемите и неудобствата, които поражда излъчването, а се приема по кабел. Също така, отпада необходимостта да се търсят кутия и захранване при използването на модулатор от видеомагнетофон, а и търсенето на схема за свързване на модулатора.

[size=150]ДИРЕКТНО ПРЕДАВАНЕ:[/size]
Най простия и елементарен начин е да се закачи директно видео изхода  с кабел към платката с видеоусилватела на телевизора, по-точно на входа на видеосигхнала Недостатък - разкача се входа от МЧУ-то при всяко свързване (или се превключва телевизора в режим "AV" както аз правя ). Естествено всичко това е за картината , за звука  нещата се правят отделно аналогично по същия начин (Аз вместо да си играя всеки път да ппревключвам звука съм си разрешил много неизискан начин пороблема като спирам звука от дист. и подавам звук от DVD-то чрез портенциометър , като съм поставил потенциометъра на достъпно място за регулиране).Сега ако ми се наложи никога не бих правил свързванията по толкова елементарен начин, защото налетях на много схеми, лесни за реализация с автоматични превключвания по електронен начин. Където става превключването много по естетично и изискано.

Как става по НЧ при телевизори Електрон 380Д или подобни с Електронско шаси (ЗУСЦТ):

Как става пои НЧ при телевизори от рода на В. Търново , Респром , Пирин , Плиска ,Средец, София 21 и др.... -  повечето телевизори Българско производство , независимо дали е Респром , Велико Търново  или дори Опера и Пирин имат галванична връзка на шасито с входното напрежение - 220В. И в зависимост от положението на щепсъла в контакта 50% шанс да се  офази шасито ! От там - и всички маси, защото шасито има връзка с масата.Което е много опасно при извеждане на такива изводи. За разрешаване на проблема:
 I) разделяне на галваничното сфързване с мрежата:  - чрез съгласуваш трансформатор - вход 220в. и вторична - 220в.
  - при телевизори с импулсно захранване поставяне на друго импулсно в което има галванично разделяне ( например от Електрон380Д, на което повечето от изходните напрежения отговарят с тези за Респром с импулснои и В. Търново)
 II) Отстраняване на шанса от 50%  в зависимост от положението на щепсъла да попадне фазата на шасито. Използва се факта , че в контактите тип "Шуко" . В зависимост от положението на щепсъла , изпозват се само контакти тип Шуко (в друг телевизора няма да тръгне) зануляването е свързвано с "0" - лата вътре в самоте връзки на ел. инсталацията . И в зависимост от положението на щепсъла телевизора ще се включи или не:
   -  чрез смяна и поставяне  на щепсъл задължително от тип "Шуко"  на самия телевизор. За целта независимо какъв е щепсъла на самия телевизор трябва да се изреже и постави други задължително тип "Шуко" , да се махне вдиния от двата извода (клема) на щепсъла . Първо се правят измервания по кабела  , на кой проводник е гаваничната връзка спрямо шасито - най - важното нещо от цялата работа ! Точно този проводник се свързва с останалия извод на щепсъла, а другия към заземлението (винта по средата), където има връзка със страничните пластини на щепсъла.
После задължително първоначална проверка с фазомер  на шасито и при двете положения на щепсъла !!! - не трябва да има офдазяване.
Изпробван е този метод лично от мен и така си гледам DVD- на Велико Търново  5117 без да сменям имп. захранване с Електронско, което сега вече като имам повече опит се оказва почти също толкова елементарно защото изходните напрежения са същите и много по естетически издържано без да се заменя щепсъла на телевизора и на 50% да се включва в зависимост от положението и на 50 %- не! 

А сега ето и малко снимки:

Отстраняване на опасността от офазяване по този начин:

Да не забравите после след като го направите първоначално за заължителната проверка на шасито с фазомнер и при двете положения на щепсала

Потенциометърът е за усилване и намаляне на звука , а ЦК ключа за включване и изключване на видеото

Ето картината , която вади от DVD плеар AKAI ( снимката е правена отдавна на GSM Siemens C65) :

а ето и модела на самия телевизор:

Неактивен denidinev

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 6
  • Населено място: Радомир
Здравейте и от мен.
Имам следния проблем,и ще се радвам,ако може някой да помогне.
Използвах модула от телевизионна игра,както е посочено в предния пост,за да свържа компютъра си към телевизора.
И всичко си става както си трябва,но проблема ,е че предава само черно-бял образ.Какво ли не пробвах,обаче цвят не мога да изкарам.

Благодаря предварително!

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
Може да излъчва на другият цветови стандарт, който не е поддържан от телевизора.

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
  • Населено място: Пловдив
А изключил ли си играта от копчето, защото модулатора остава да работи, когато е изключена, а на играта пак ли черно-бяло предава. А в компютъра да не си я включил в буксата S-video?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Да определено въпросите на колегата преди мен са адекватни и трябва да се проверят. Щом няма цвят проблема търси преди модулатора - т.е. източника на сигнал, защото от него излиза комплексния видеосигнал със съответното кодиране.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен denidinev

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 6
  • Населено място: Радомир
Така ,значи:
-играта съм я изключил от копчето.
-когато играя на нея,си предава цветно изображение.
-буксата,която използвам от видеокартата на компютъра е жълт чинч(забравих как точно се наричаше).

и въпреки това пак си предава черно-бяло.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
От хардуерна гледна точка всичко е 6. Избери от програмата на видеокартата система за цветно кодиране PAL, или изпробвай различните видове PAL или ако случайно има SECAM. Вероятно в момента е настроено на NTSC и за това не приемаш цветно на телевизора, изпробвай различните системи и ще получиш цветно изображение. А може да пробваш и на телевизора дали няма превключване на системите за цветно изображение от менюто ако има такова.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
Аз имам лаптоп с S-Video изход, но не знам от къде да го превключа, пробвах с Fn+F4, но не подава сигнал. От къде се правят тези настройки, щото брат ми едно време го пусна към телевизора и работеше, но не помня как. Дали не е изключена видеокартата от Bios.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Не е от биоса, провай с десен бутон на десктопа ако има някаква опция за настройка на видеокартата, не настройките на честоти, резолюции и скрийнсейвъри а някаква друга опция за видеокартата, при мен е така, вече като се отвори прозореца там разцъкай дай му ако има detect devices и така, ще се оправиш.

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
Има настройки за монитор и адаптер и от properties има отметка use this devise (enable), но за телевизор никъде не откривам.От къде се настройва видеокартата? Fujitsu, Windows XP.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Нямам опит с лаптопи, при мен на стария ми стационарен с видеокарта Nvidia като цъкна с десен бутон на десктопа има Nvidia нещо си и от там се отварят всички специализирани настройки на видеокартата, като това е неин собствен софтуер, към драйвера.

Неактивен peppone1

• Квантов електрон
Както и да е, въпросът е, че картината беше по-зле и от програмите. Не знам на каква резолюция излъчва, но на телевизор нищо не става.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |