| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук  (Прочетена 7759 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ragis

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Здравейте,
От няколко дена се боря с това телевизорче.
Драмата е следната:
В модул СМРК-21 сложих липсващите елементи за да го подкарам по НЧ.
Всичко беше наред, извади си картина и звук при включване на блокировката.
Проблема дойде от запояването на НЧ на модул МРК в куплунга X3(А20).
Не изкара нито звук, нито картина и след връщането на НЧ към СМРК-21 - звукът изчезна.
След обстоятелно проследяване по схемата, достигнах до заключение че УПЧЗ-2 е дефектирал.
Поръчах 2 (уж) нови и след замяната им отново нищо.
С едната им звук но картината се губи, а с другата има картина но в звукът има силен брум и не може отново да се регулира от потенциометърът отпред.
Моля да ме посъветвате как да процедирам и дали няма някакъв аналог на тази микросхема.
Подменил съм всичките кондензатори на СМРК, МК и УСР.
Прикачвам схемата на СМРК за по-добър ориентир.

Неактивен rosen_36a

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
  • Населено място: Кюстендил
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #1 -: 01 Юли, 2019, 15:53:33 »
Търси   в google  телевизор  3усцт.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #2 -: 01 Юли, 2019, 17:09:44 »
Привет, от написаното в друг форум, борбата си я започнал с поставянето на AV вход. Също и с трепкането на картината. По този въпрос има много информация из руските форуми. Ето напр.
http://radio-uchebnik.ru/txt/prakticheskaya-elektronika/9-prakticheskaya-elektronika/99-podklyuchenie-vneshnikh-ustrojstv-k-starym-televizoram
На времето, когато се свързваха видео магнетофони към тези телевизори за да не трепка картината, най отдолу в този линк, е дадено какво да се направи. Другото ти питане за  УПЧЗ-2. Понеже тука не сме гадатели, какви напрежения измери  по изводите на УПЧЗ-2 когато работеше и сега при положение ,че не работи? При запояването на НЧ модул някакви изводи разменял ли си, и какви корекции направи?

Неактивен ragis

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #3 -: 01 Юли, 2019, 18:27:33 »
Здравейте,
Благодаря за отделено време и внимание.
То от борба направо си стана война... Но няма да се откажа докато не го оправя.
Извинявам се, че не съм вписъл измерванията ми на УПЧЗ-2:
1 пин - 0V
2 пин - 0V
3 пин - 0V
4 пин - 8,5V - на схемата е 11,5V
5 пин - 6V - на схемата е 5,7V - смятам е в норма
6 пин - 0V
7 пин - OV
8 пин - 4,5V - на схемата е 3,3V - завишено е.
9 пин - 7V - на схемата е 3,0V - доста високо...

Това с трептенето и УСР ще го погледна - само да го вкарам отново в работен режим.
Бях запоил всичко по статията която посочихте(без корекцията на УСР - не съм я погледнал въобще).
След това проследих схемата и реших, че вместо да запоявам ширмования кабел за AV на СМРК - може да се запои на МРК директно на куплунг X3(A20).Но по погрешка съм запоил всичко на немаркиран куплунг който е над X3 но на същите пинове:
Видео на 1 пин
Маса(GND) на 3 пин
Аудио на 5 пин
Блокировка съответно на 6 и с ключе към 12 пин.
При включването се появиха смущения откъм изображението и картина не излезе, нито звук.
Реших да си сменя кондензаторите на МК и след това отново запоих ширмованият кабел на пинове 1, 4, 7 и блокировката на 6 и 10.
И от тогава няма звук, но има картина.
След доста търсене в google видях една статия в която имаше диагностика на проблемите.
В нея пишеше че ако няма звук а има изображение - трябва да се тества първо УПЗЧ като се постави върхът на плоска отвертка върху пин 3 на куплунг X9 на МРК - резултатът беше силен брум.Значи говорителят си е здрав, а потенциометърът няма как да се е развалил защото си стоеше в средно положение от самото начало на всичките тези операции от моя страна...
След смяната на УПЗЧ-2 се появи перфектна картина но с тих звук и голям брум.
След смяната на 2рата УПЗЧ-2 - вече имаше картина и звук, но той не можеше да се регулира.
Останалите потенциометри отпред за контраст, яркост и цвят си работят.
След това вече върнах оригиналната УПЗЧ-2, но тя въобще не работи - притрепва черно бяла картина и едвам се виждат някакви силуети а звукът си липсва.
Явно 2-те УПЗЧ-та които поръчах са сдали и те багажа, но и високите напрежения са съмнителни.
Очаквам вашите идеи - благодаря !

/off topic
За борбата от предният форум - явно там колегите не са много ок с любителите и аматьорите, за това дълго се колебах но реших да поискам помощ от тук.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #4 -: 01 Юли, 2019, 19:38:53 »
За да не се мъчиш и бориш, закачи осцилоскоп и бързо ще проследиш къде ти се губят нещата. Много неща може да са се случили, глупаво е да се гадае трябва да се проследи и види.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен ragis

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #5 -: 01 Юли, 2019, 19:51:35 »
Здравейте,
Лошото е че нямам осцилоскоп под ръка...

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
« Отговор #6 -: 01 Юли, 2019, 20:51:08 »
Спокойно, всичко ще се нареди. По твоята схема не са дадени всичките напрежения по изводите на  УПЧЗ-2. Ето една допълнителна схема на УПЧЗ-2 да се видят.
1 пин - 1.9V
2 пин - 0V
3 пин - 5,4V
4 пин - 11V
5 пин - 5,7V
6 пин - 0V
7 пин - 3,3V
8 пин - 4,1V
9 пин - 3V
Като цяло, всичките напрежения освен 4 pin, може да варират.  Когато е извадена УПЧЗ-2 (махната от платката), картината трябва да е супер. Звук не трябва да се чува, да няма брум и пращене. Пусни си едно търсене тук във форума за  УПЧЗ-2. Колегите са отзивчиви, може и цяла платка да излезе.

Неактивен KVM

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 43
  • Населено място: България
« Отговор #7 -: 01 Юли, 2019, 21:32:58 »
Колега, това модулче УПЧЗ е в няколко разновидности. Ако е в метален корпус залят отдолу със смола просто внимателно се опитай го разглобиш /да извадиш металнота кожухче/. Вътре има мини платка със интегрална схема от типа на А220 или А223. Там е проблемът ти в тая схема. Ако пък е от по-новият модел със изцяло бакелитов корпус, трябва да се замени целият модул УПЧЗ. Отдавна вече не се занимавам, но помня че бяха няколко модела УПЧЗ.

Неактивен ragis

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #8 -: 01 Юли, 2019, 21:45:09 »
Здравейте, благодаря за отделеното внимание.
След премахването на УПЧЗ-2 от СМРК - ТВ е в същото положение.
Прикачвам снимки без активна блокировка и с.
Но мисля че блокировката няма как да работи заради липсата на УПЧЗ..
и странното е че изгуби всякаква картина откъм НЧ след подмяната на 2рата УПЧЗ и слагането на 3-та...
Измерените напрежения са след спирането на звука на оригиналната поставена УПЧЗ.
Няма как и какво да съм дал на късо и да изгори, защото погрешният куплунг над X3 на който бях запоил ширмованият кабел и ключето за блокировка е с мостове които не са фабрично поставени.

без блокировка - https://a.radikal.ru/a23/1907/aa/f361e03a7a27.jpg

с блокировка - https://d.radikal.ru/d16/1907/73/75d8195d40f5.jpg

до KVM:
УПЧЗ-2 е от новите с бакелитения корпус - вътре има кристал.

Неактивен KVM

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 43
  • Населено място: България
« Отговор #9 -: 02 Юли, 2019, 20:36:48 »
Ами те в бакелитовия корпус са два модела. Внимавай какво точно слагаш да е здрав и да отговаря точно до буквичка, че иначе много лесно може да "оперкаш" и интегралната схема КР... или каквато е там на модула, имал съм случай даже и входният транзистор да сдаде багажа И тогава по-изгодно е да се смени целият модул.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #10 -: 03 Юли, 2019, 07:49:38 »
Чакай бе, момче...
Първо, това, което се опитваш да направиш е просто, колкото да свариш яйце. Ама явно нямаш никакъв опит и понятие...
Виж сега как работи всичко.
В Електрон380 няма пълноценен  АV вход. По-точно, не е пълноценен за видеосигнала, а за звука си е пълноценен. В режим на блокировка на СМРК се изключва собствения видеосигнал и става възможно подаването на външен, но  при липса на сигнал за блокировка, вътрешният и външният видеосигнали ще са в конфликт, затова не трябва да бъде подаван външен видеосигнал при липса на блокировка.
Модулът УПЧЗ е МЧУ за втората междинна честота на звука, детектор и регулатор на силата на звука. Освен това, има допълнителен вход за външен източник на звук и един крак, на който се подава сигнал за избор на вътрешен/външен звук. На този крак се подава сигналът за блокирока за да певключи източниците на звук, освен блокирането на собствения видеосигнал....
Този модул УПЧЗ не е по никакъв начин свързан с видеосигнала. 'Блокировката'  на видеосигнала работи както с него, така и без него. Отговаря само за звука и регулирането на усилването.
Това, че ти изчезва картината при някакви манипулации с модула за звука е странно и по-скоро идва да покаже, че си свързал кабелите на външното аудио и видео кой знае къде... Я вземи да направиш снимки и ги покажи тук, че така никога няма да разберем какво правиш!
Освен това, вземи да пробваш източника си на AV сигнал на някой изправен телевизор, че след тези опити май ще се окаже, че си го убил...

Още нещо, всъщност какъв резултат искаш да постигнеш? Понеже вече няма аналогова телевизия, вероятно искаш да превърнеш телевизора в монитор, към който може да включваш примерно приемник за цифрова телевизия. Ако е така, тогава не ти трябва изобщо платката СМРК, но силата на звука няма да може да се регулира от телевизора, а само от дистанционното на приемника. Ако държиш на регулирането на звука, може да не търсиш нов УПЧЗ модул, а да свържеш на неговото място няколко крака на чипа TBA120U или TBA120T, за да използваш от него входа за външен звук и регулирането. Ама, като гледам как се справяш до тук, няма да ми е лесно да ти обясня как да го направиш...
Това с трепкането на картината - има го само когато източникът на сигнал е видеокасетофон. Да не би да използваш такова животно??? Ако да, трябва да се свърже към земя крака на модула за синхронизация, който превключва времеконстантата на PLL на хоризонталния генератор. Обаче, не е правилно да работи така телевизорът от нормален източник на сигнал. Не че се вижда някаква разлика, но става малко тромава синхронизацията по редове..

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #11 -: 03 Юли, 2019, 08:56:02 »
PS

...
След смяната на 2рата УПЗЧ-2 - вече имаше картина и звук, но той не можеше да се регулира.
Останалите потенциометри отпред за контраст, яркост и цвят си работят.
...

Тези модули УПЧЗ имат отвратително качество и много се отличават по параметри един от друг. Затова има един тример R11, последователно на сигнала за регулиране силата на звука. Той трябва да се регулира така, че при намален докрай потенциометър за сила на звука, звукът  наистина да намалее до край. Това се прави при всяка подмяна на УПЧЗ. Може би е било нужно просто да се нагласи положението на този тример...

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 630
« Отговор #12 -: 03 Юли, 2019, 10:15:40 »
Ако кинескопа е руски,не знам защо въобще се занимаваш с него.Намери начин за транспорт и ще ти изпратя един телевизор БЕКО,работещ без пари.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #13 -: 03 Юли, 2019, 10:46:25 »
То май от името на форума идва идеята да се занимава с такива работи. Тези телевизори според мен са изключително сполучливи и стабилни, а модулната структура ги прави изключително подходящи за занимания от страна на начинаещи според мен. Та за какво му е Беко, като той иска да се занимава с Електрон-а. На времето съм правил видео вход на такъв телевизор, като за блокировката се изисква добавяне на два диода и още няколко елемента. Тогава бях 9-ти клас и се справих със задачата с лекота, наистина не мисля, че има нещо толкова сложно в СМРК, като цяло си работи доста стабилно. Тук обаче не знам в хода на нещата какъв проблем е възникнал вече, щом се е изгубило и изображението. Наистина най-адекватното нещо ще бъде да си вземеш нов модул, според мен трябва да се намери от някъде, не може някой колега от форума да няма останала тази платка.
Иначе за превръщането в монитор - вярно е, модула не трябва, но аз лично не бих предпочел да "скопя" телевизора като изгубя функцията му да получава ВЧ сигнал, може някъде да го свърже към кабелна телевизия, знае ли човек.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #14 -: 03 Юли, 2019, 12:37:49 »
Вярно е, че тези телевизори са много стабилни. То ако не беше руският кинескоп и кондензатори, и транзисторите на видеоусилвателите, и всичките руски чипове-ненадеждни аналози на европейските, щеше вероятно да е най-надеждният изобщо.

Работата е там, че като гледам снимките от последното съобщение на автора, си има снежинки, значи TDA2541 и емитерният повторител на видеосигнала след нея си работят. Не е нормален видеосигналът при блокиран радиоканал, от AV входа. Аз затова го карам да провери дали източникът на видеосигнал е още жив...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |