| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Схема на звънчево-домофонна уредба?  (Прочетена 17190 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ССТАНЕВ

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 79
В блока, в който живея има домофона уредба- във всяко жилише домофон, по който да се с говори с хората на входа на блока (на улицата). Има и копчета, с които да се звъни до всяко жилище (те работят).

Като се нанесох преди няколко години, от домофона чувах какво става на улицата, но мен не ме чуваха.
Явно нещо се доскапа и вече не се чува и на улицата какво става.

Изнамерихме една кутия, прикачил съм й снимката.
Явно е и звънчев трансформатор и домофонна уредба (звънците работят, на изхода за 8 волта излизат 10).
В таблото с копчетата за звънците има телефонни капсули (микрофон и слушалка), които са свързани към изводи 0, Ф и 2 на платката (горе вляво).
Изводите долу вдясно нямам представа за какво са (Мт, Т и т.н.)
На изводите 0, Ф и 2 никакво напрежение не открих. Предполагам, че трябва да излиза право напрежение, но и грец не виждам, само един скромен диод се мъдри?

Схема или насоки как да оправя нещата ще са добре дошли.
Мисля първо да сменя капсулите в таблото със звънците, но май такива вече не се намират лесно по магазините.

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
Re: Схема на звънчево-домофонна уредба?
« Отговор #1 -: 30 Май, 2019, 11:19:47 »
В блока, в който живея има домофона уредба- във всяко жилише домофон, по който да се с говори с хората на входа на блока (на улицата). Има и копчета, с които да се звъни до всяко жилище (те работят).

Като се нанесох преди няколко години, от домофона чувах какво става на улицата, но мен не ме чуваха.
Явно нещо се доскапа и вече не се чува и на улицата какво става.

Изнамерихме една кутия, прикачил съм й снимката.
Явно е и звънчев трансформатор и домофонна уредба (звънците работят, на изхода за 8 волта излизат 10).
В таблото с копчетата за звънците има телефонни капсули (микрофон и слушалка), които са свързани към изводи 0, Ф и 2 на платката (горе вляво).
Изводите долу вдясно нямам представа за какво са (Мт, Т и т.н.)
На изводите 0, Ф и 2 никакво напрежение не открих. Предполагам, че трябва да излиза право напрежение, но и грец не виждам, само един скромен диод се мъдри?

Схема или насоки как да оправя нещата ще са добре дошли.
Мисля първо да сменя капсулите в таблото със звънците, но май такива вече не се намират лесно по магазините.
Капсули да искаш . Тук има доста хора който предлагаха такива неща .

Неактивен ССТАНЕВ

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #2 -: 02 Юни, 2019, 18:13:29 »
Едни съседи намериха стар телефон, още един да се намери и ще почна проби. Май ми трябва всичко на всичко източник на около 8 волта.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 03 Юни, 2019, 00:22:44 »
Здравейте ето ви схемата. Написал съм "моята" защото имам същата работеща платка, като на снимката. Имам и капсули. Ако ви трябва нещо пишете на лични. Другите схеми съм ги свалял от нета, ако могат с нещо да ви помогнат.
« Последна редакция: 03 Юни, 2019, 00:43:06 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
« Отговор #4 -: 03 Юни, 2019, 21:44:03 »
Трябва да имаш едни 8(12) волта променливо, то е за звънците - имаш един кабел на етажа, и един който ти идва отдолу от бутониерата. Намери си първо захранването на етажа и провери звънците дали ти работят. На етажа има кутия с клеми (обикновено са черни и сини кабелите).
 Стъпка 2) Провери централата дали все още работи. Трябва да дава 12 волта прав ток, ако е изправна - трябва да си откриеш жиците на разговорното у-во. Обикновено са син-черен-кафяв усукани, виждал съм и със варианти зелен-бял червен, има и други комбинации - различни са. В апартамента трябва да имаш общо 5 кабела. Бутонът за отключване на насрещника обикновено дава накъсо слушалката на домофона, другите 3 е според вида на централата и апарата.(трябва да си погледнеш схемата за конкретния случай). Друго... ами няма. Ако има нещо - ще помагам и аз .
Успех!
Омраз!

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #5 -: 04 Юни, 2019, 01:54:55 »
 По нагоре си написал че ще ползваш слушалка от телефон. Слушалката от телефон е 40 ома. Домофонната слушалка е 260 ома! Има много по прост начин за прозвъняване. Свържи единия край на слушалката с един кабел към обща клема "МТ" на платката, на другия край сложи пробно острие и търси например в кутията на първия етаж, като чуеш уличен шум значи си на "м" тоест на микрофона от входното табло. После отвори един етажен домофон и кажи на някой да се обажда, така ще намериш магистралния проводник "1" който влиза във входа на усилвателя, после прехвърли пробното острие на клема "Т" телефон, тоест изхода на усилвателя и си готов. Там където чуеш брум значи си на кабел за променлив ток.
« Последна редакция: 04 Юни, 2019, 02:04:45 от GRIDLIC »

Неактивен ССТАНЕВ

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #6 -: 09 Юни, 2019, 20:35:33 »
Здравейте ето ви схемата...
Благодаря! Днес пак се балтавих с тая кутия, че интернетаджиите нешо ръчкали и откачили и звънците, и насрещника.
Звънци отново имаме, насрещникът ще чака...
Съсед ми донесе още един телефон, та вече имам две двойки капсули!

Цитат на: regreed
Трябва да имаш едни 8(12) волта променливо, то е за звънците - имаш един кабел на етажа, и един който ти идва отдолу от бутониерата. Намери си първо захранването на етажа и провери звънците дали ти работят. На етажа има кутия с клеми (обикновено са черни и сини кабелите).
Звънците работят, променливото го има.

Стъпка 2) ...
12 волта право не измерих никъде, още не съм по гледал схемите къде да ги меря, но към домофоните отиват уж само С; Ф и 2.
То и на схемата не видях грец, може би заради еднодиодното изправяне цялата тая работа (когато работеше) бръмчеше та се късаше...

В апартамента трябва да имаш общо 5 кабела. Бутонът за отключване на насрещника обикновено дава накъсо слушалката на домофона, другите 3 е според вида на централата и апарата.(трябва да си погледнеш схемата за конкретния случай)
Точно 5 кабела са. Два са за насрещника и са си съвсем отделно от цялата домофония, още нямам представа на колко волта работи и дали взема нещо от "централата".
Копчето за отваряне НЕ окъсява слупалкта- едно време си се чуваше жуженето на насрещника.

Слушалката от телефон е 40 ома. Домофонната слушалка е 260 ома!
А микрофоните дали са различни?
За слушалките надали ще има грижи- преди да си купя домофон пробвах точно с телефонна слушалка, чуваше се, та си купих домофон Nippon, орязах му схематата, слушалката му работеше.

Мдр, един от съседите каза "Ми то едно време баба ми живееше тук, като й идвах на гости тя ме чуваше, аз не чувах...."  8)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #7 -: 10 Юни, 2019, 10:24:01 »
Почти 100% съм сигурен, че импеданса и на домофонните и на телефонните капсули е 260 ома, поне телефонните капсули от едно време. Та нали класическите домофонни инсталации в посока от долу нагоре са си чист телефон - последователно свързани въгленов микрофон и телефонен капсул. В по-новите домофонни инсталации бутона за отваряне на вратата окъсява МИКРОФОНА, а ти продължаваш да си чуваш. Проблемите на старите домофонни централи в посока отгоре надолу най-често е изгорял един транзистор в централата. Съветвам след като се проследи внимателно окабеляването дали е наред, да демонтираш централата и да и направиш пълна профилактика. Може да има нужда от нови електролитни кондензатори някъде, да се види какво е изгоряло и да се възстанови. Може да се помисли за заместител на оригиналния транзистор, евентуално за по-добра надеждност. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #8 -: 10 Юни, 2019, 14:38:09 »
Здравей извадих слушалката-капсула от черния телефон на Сталин, меря я с цифров мултимер и ми показва 53 ома. А иначе слушалката си работи. Извадих слушалката на един домофон на нея е гравирано 260 ома.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #9 -: 10 Юни, 2019, 16:33:58 »
Очевидно има различни стандарти, в момента нямам под ръка средностатистически български телефонен апарат, но ето какво се предлага, има всякакви импеданси налични явно:
https://www.pentod.com/category/234/telefonni-kapsuli.html
То няма да навреди на домофонната инсталация поставянето и на 50 омов капсул предполагам, но мисля, че лесно ще се намери 260 ома.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #10 -: 10 Юни, 2019, 17:02:47 »
Може непосредственно след войната и така да е било. И след това да са ги стандартизирали на 260 ома. Влязох в един апартамент на един възрастен човек и там видях домофонен апарат от 50те. на "Ворошилов" със същата сталинска слушалка. Сега като отида отново ще я измеря да видя колко ома е. В този линк няма такъв модел, тя е метална с широки отвори отпред а отзад е черна бакелитова.

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #11 -: 10 Юни, 2019, 17:36:49 »
Повечето български телефони и домофони от социализма са с телефонен капсул 260 ома. Ако има нещо друго, то по скоро е изключение...

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #12 -: 10 Юни, 2019, 23:58:19 »
По точно от началото на Социализма. Не е възможно да го нямате в колекцията този телефон.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
« Отговор #13 -: 11 Юни, 2019, 01:17:25 »
Видях че го имате на няколко места във вашата колекция измерете слушалката да видите че е 50 ома. Това е телефон масово използван през 50те години. Не е изключение.

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #14 -: 11 Юни, 2019, 09:31:57 »
Направих измервания на капсулите, които са по моите апарати.
Ето какви са резултатите:

КТД-1 ___ 260 ома
КТД-5В-М ___ 260 ома
КТ-2 МБ ___ 260 ома
Т-КТ-2 ЦБ ___ 50 ома

На снимките капсули с номера 1, 2, и 3 са 50 ома. Останалите са 260 ома.
Най масово се използва капсул КТД-1. Той има и вариант, при който липсват присъединителните болтчета. Това, очевидно е направено, за да може да се заменят старите, бакелитови капсули. Капсул №3 вероятно е съветски и е 50 ома.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |