| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Информация за контролер за принтер.  (Прочетена 3467 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Re: Информация за контролер за принтер.
« Отговор #15 -: 17 Май, 2021, 21:19:02 »
А пинаута от страната на принтера имаш ли го?

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #16 -: 08 Юни, 2021, 22:18:00 »
Нямам го , но ще почака , че сега се занимавам с един 8м , и с ромкарти.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #17 -: 14 Юли, 2021, 20:35:02 »
Въпросния контролер,за който е темата може ли да управлява принтер РОБОТРОН?Има същата букса-немски стандарт.Имам и фабричен кабел с две еднакви такива букси,но ме е страх да ги свържа докато не се консултирам тyк във форума.Който се е занимавал по-онова време с тия техники ще знае.Единствения здрaв роботрон който намерих в склада в болницата.Всички други бяха изкормени от великите скрабаджии.Доста заводи и учереждения са работили по онова време с такива принтери май? Щото на доста места вече виждам такива и то с обрани платки!Не мога да разбера какво толкова ценно има в една немска платка?
« Последна редакция: 14 Юли, 2021, 20:54:54 от lopesbroko »

Неактивен sve

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 42
  • Населено място: Sofia
« Отговор #18 -: 14 Юли, 2021, 21:56:00 »
Кратък отговор - НЕ може!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #19 -: 14 Юли, 2021, 22:27:09 »
Благодаря за бързата намеса!Ще го заменя с някой ,за друг койо потдържа центроникс.Ако има някой идея за замяна да сподели , на лични.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #20 -: 14 Юли, 2021, 22:31:38 »
Принтера 8313 или 8314 е от комплектацията на ГДР-ските компютри  Robotron EC 1834.Там нищо не беше като хората,в смисъл не като при другите 16 битови компютри.Кабела е за контролер който не е Centronics,самият оригинален контролер дори и да се намери не може да работи на слот,този компютър няма слотове,всичко е на "бодливи" дълги куплунзи.Хубавото е беше с оригинален Intel 8086 и копроцесор 8087,обаче с памет цели 640 кб.Две флопита 720 кб и диск 40 мб.EGA видео с 640Х400 монохромен монитор.Даже клавиатурата беше с канон 9.Ролсройс за своето време!Давам информацията само за да стане ясно за какво става дума.Принтера да го пуснеш с нещо друго е невъзможно само с правене на кабел.Забрави.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #21 -: 17 Юли, 2021, 13:29:42 »
Интерфейсната платка на РОБОТРОНА одзад е на слот и може да се подменя с друг модел за да пасва на различни контролери!Има няколко вида интерфейсни платки с различни букси!За сега съм попаднал на три вида.

Неактивен pizza

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 91
  • Населено място: Русе
« Отговор #22 -: 17 Юли, 2021, 15:13:20 »
За роботрна и аз потвърждавам че интерфейса е на слот, имам 3 такива принтера с центроникс...

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 17 Юли, 2021, 15:47:41 »
Възможно при вас да е така,на дъното има един единствен нормален слот.При мен е някаква платка на дълъг щифтов на цокъл като на другите платки.За съжаление в момента не мога да направя фото.Отдавна е някъде на вилата на тавана.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #24 -: 17 Юли, 2021, 16:45:51 »
Цитат
Възможно при вас да е така

Колегите мисля имат в предвид, че вътре в принтера има интерфейсна платка (на слот към дънната на принтера), като при смяна се получават принтери с различен интерфейс. Иначе това "дърво" компютърът наистина е с евросъединители DIN-нещо си бяха и имаше само 1-2 нормални слота за стандартни ISA контролери. Навремето в завода имахме няколко такива за да тестваме съвместимостта им с родното производство на лентови устройства. И да най-интересното е че е с процесор 8086 - много рядко срещан при XT машините  ???

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #25 -: 17 Юли, 2021, 20:34:49 »
Възможно Robotron да са доставяли за нас ограничени количества конфигурации.Това което попадна при мен беше след безславното ликвидиране на един завод във Варна.Имаше в комплектацията EGA монитор и принтер с маргаритка който така и не можах да подкарам.Печатащата мергаритка беше повредена.Моят има само един ISA слот.На него нямаше нищо сложено.Аз го ползвах за модем на Packet radio.Преди години беше модерно,но модема искаше ISA слот.После монитора се скапа,тук тия които имат такова чудо моля да обърнат внимание на видеокуплунга,външно метален и прилича на канон 8,обаче вътре два коаксиални съединителя.Не съм виждал такова нещо на друг компютър.Монохромен монитор EGA обаче странен.Другите слотове бодливи куплунзи.Процесора там е оригинален Intel 8086.Ако не греша е първия 16 битов процесор.

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
« Отговор #26 -: 17 Юли, 2021, 20:50:19 »
аз преди време си купих от един човек от базара платка на  "robotron 1715" той е с такива куплунзи

но не знам дали става за този принтер де

аз още не съм я подкарал  .... по думите на човека ... преди да бракуват компютрите някой (може би той) е извадил платките  (дънна платка и флопи контролер) от кутията и са бракували  кутиите .....

продаваше няколко бройки , може и някой от вас да си я купил другите бройки ...

за клавиатура съм намерил схема от PS2 към robotron 1715  ...

скоро ще го подкарам ... може би :))

такива ГДР конектори продават ли се още някъде ?  и по малки от тези също ми трябват 
Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 17 Юли, 2021, 20:54:29 »
Така изглежда оригиналната платка на принтерния контролер DIN куплунг.Снимката от тук https://ru.pc-history.com/robotron-ec-1834.html

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #28 -: 18 Юли, 2021, 08:23:27 »
Имам няколко бройки различни,на два,три реда,дето съм вадил от медецински апарати и съм ги запазил!Ше ти ги подаря,докато не съм ги изхвърлил!Даже и две платки от роботрон имам,по тях също има и малки и големи куплунги.Ще ти пратя и тях.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #29 -: 27 Юли, 2021, 11:16:21 »
Ето я въпросната интерфейсна платка,оформена като допълнителен мидул,който се пъха в принтера.Явно преобразува за центроникс-стандарт?Има и друг вид който има само шини от едната към другата букса!
Намерих и едни фабрични кабели.Тия дни ще ги снимам за информация!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |