Здравейте до сега не съм писал в форума,но и за това дойде време.Закупих радио концерт и реших да го възтоновя.
На първо време извадих шасито,почистих го внимателно,както и лампите, огледах за разпоени елементи и кабели и последва включване.
Радиото заработи, пробвах го,чрез входния сигнал за магнетофон и подадох сигнал от гсм апарат. Дойде и звука и му се наслаждавах,около три-четри дни,докато не риших да превключа честотите от клавишите за да видя,дали ще хване нещо на укв,защото приятел ми каза,че се е хващала една честота на местно радио.
И проблема на радиото започна от там!
Изкара ковти сигнал лампата на главния трав EZ81 започна да искри и леко да пуши трафа.Разбира се веднага го изгасих,но в последващите пусканя на радиото проблема си остана. Чрез питане тук-там се риших да го отремонтирам. На първо време смених двойния кондензатор 2х 50мкф. И лампата Ez81 бе заместена от два диода 4007.
Сега радиото работи,но пак с проблем леко грее трафа и първата EL84 не ми харесва как грее и заграва.Значи има още някъде проблем.
Другия праблем,е че не мога да намеря цветна схема за кабелите на изходния трав.
Говорителите бяха свалени и аз чрез замерване открих на кои има сигнал.Лошото е че на белия кабел който върви в снопа за говорителите дава 274волта право напрежение и близо 600волта променливо.
Зеления си има сигнал, черния е маса, а на синия нама никой.
Надявам се някой да даде съвет ,как и какво да направя за да мога да го оправя това радио.