| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпроси около трансформатор.  (Прочетена 6999 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
  • Населено място: Пловдив
Re: Въпроси около трансформатор.
« Отговор #15 -: 05 Април, 2019, 11:12:21 »
 Заварката се прави с специални електроди
да се получе по голямо магнитно съпротивление
на самата заварка .В противен случай ламелите
стават на късо. Тока на фуко се увеличава и целия
магнитопровод загрява

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #16 -: 05 Април, 2019, 16:25:52 »
Заварката се прави с специални електроди
да се получе по голямо магнитно съпротивление
на самата заварка .В противен случай ламелите
стават на късо. Тока на фуко се увеличава и целия
магнитопровод загрява
Това имах в предвид под магнитно късо. Термина може и да не съм оцелил. Също когато ламелите са ръждясали се получава същия ефект.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
« Отговор #17 -: 05 Април, 2019, 17:33:22 »
 да така е
Цитат
Явно щом е заварен траф ще грее , но 45гр. си е нормално. Има нещо в тия заварени трафове дето не ясно ама айде де , някой запознат да обясни ?
Това пише колегата Ивайло затова одговорих

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 69
  • Населено място: с.Житен близо до София
« Отговор #18 -: 05 Април, 2019, 22:39:51 »
Мислех на телоподаващо да го заваря ма щом са специални електродите май няма да го заварявам, да си бръмчи по-добре отколкото да загрява.

Неактивен Ивайло

• Квантов електрон
  • Публикации: 147
  • Населено място: Троян
« Отговор #19 -: 05 Април, 2019, 22:51:42 »
Еееее не защо ? Има толкова възможности да го накараш да спре да бръмчи . Аз моите ги варя в парафин и млъкват като риби , но може и здраво стягане със шпилки и планки или скоби за водно съединение ! Също и епоксидна смола или лак , но казват че възпрепятства охлаждането , не знам до колко е вярно ?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #20 -: 06 Април, 2019, 11:52:17 »
Щом не е заварен това е проблема, ако се съвпадне добре магнитопровода и иднуктивността ще се вдигне и ще намалее тока на покой.
Заварката не пречи на работата, макар че е късо. Нейният обем обаче е малък и възникващите вътре токове на фуко не са от особено значение - да, ще се отделя малко топлина вътре, но не е кой знае какво. Помислете си колко силови линии ще пресичат тъничкия заваръчен шев.
Почти съм сигурен, че ръжда по контактните повърхности на ламелите влошава електрическия контакт между тях и неминуемо подобрява работата на трафа. Е, стига всички ламели да не са се превърнали в чиста ръжда... че магнитните свойства на ръждата не са подходящи за магнитопровод на траф :).
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #21 -: 09 Април, 2019, 00:53:36 »
И още един въпрос свързан с трафа. Мисля да намотая вторичната с двоен плосък проводник, двата в паралел за повечко ток, но се чудя дали да са един върху друг или един до друг, в първия случай горния ще е по-дълък и може да има по-високо напрежение намотката което ще е проблем като я запаралеля с долния кабел. Какво ще ме посъветвате. Имам подобен траф дава разлика само 0.25 волта между намотките и като ги запаралеля след 2-3 часа вече е позагрял, та за това ми е чуденето как да разположа проводниците.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #22 -: 09 Април, 2019, 09:26:11 »
но се чудя дали да са един върху друг или един до друг, в първия случай горния ще е по-дълък и може да има по-високо напрежение намотката което ще е проблем като я запаралеля с долния кабел.

Дължината на проводника в намотката НЕ определя напрежението, а броя навивки!
Всичко друго е приказки на Шехерезада :)
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #23 -: 09 Април, 2019, 20:59:14 »
Благодаря
Това много ме улеснява.

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #24 -: 05 Май, 2019, 23:08:51 »
Я да питам, защо някои трафове имат няква екранираща намотка между първичната и вторичните и на тая намотка е изведен само единя край, други трафове я нямат. За какво е и трябва ли да слагам такава.

Неактивен goldib

• Квантов електрон
  • Публикации: 244
« Отговор #25 -: 05 Май, 2019, 23:44:49 »
И този изведен край се заземява. Прави се така, че ако пробие изолацията между двете намотки, високото  напрежение да отиде на екранната намотка, от там на земя и да изгори предпазителя  та да не изгори нещо или някой  :D

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #26 -: 06 Май, 2019, 00:30:07 »
Ясно.
Много благодаря. :drinks:

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #27 -: 06 Май, 2019, 07:04:05 »
Екраниращата намотка намалява капацитета между първичната и вторичната намотки, като по този начин потиска прехвърлянето на по-високочестотни сигнали и в двете посоки - от мрежата към устройството и обратно.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен mgbagera

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 17
  • Населено място: Монтана
« Отговор #28 -: 18 Април, 2020, 09:56:20 »
Здравейте!

Взех един траф от микровълнова и му пренавих вторичната така че да изкарам 19,5v. Целта ми беше да го ползвам като зарядно но от множеството теми в форума разбрах че това не е възможно с този траф.
След две минути товар с авто крушки (с обща консумация около 50w) първичната се е загряла до 30С. Вторипната и магнитопровода са студени.

Имам ли някакви варианти?
Примерно да го охлаждам с вентилатора от микровълновата или да донавия първичната.

П.п: и аз го отворих с флекса но после го залепих с епоксидна смола и е почти безшумен.

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #29 -: 18 Април, 2020, 11:11:59 »
Здравейте!

Взех един траф от микровълнова и му пренавих вторичната така че да изкарам 19,5v. Целта ми беше да го ползвам като зарядно но от множеството теми в форума разбрах че това не е възможно с този траф.
След две минути товар с авто крушки (с обща консумация около 50w) първичната се е загряла до 30С. Вторипната и магнитопровода са студени.

Имам ли някакви варианти?
Примерно да го охлаждам с вентилатора от микровълновата или да донавия първичната.

П.п: и аз го отворих с флекса но после го залепих с епоксидна смола и е почти безшумен.

Желязото на трафа  не е  подходящо за продължителна работа .  Няма да може да зареждаш с него .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |