| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпроси около трансформатор.  (Прочетена 6995 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 69
  • Населено място: с.Житен близо до София
Въпроси около трансформатор.
« -: 02 Април, 2019, 04:44:15 »
Спретнах един мощен траф, Ш ламели 32х95 е центъра, вторична с 6 квадрата ПВА-1 10 навивки 7 волта без малко. Та меря му тока на празен ход и 0.95А много но пък не загрява цял час стоя, натоваих го с 2 крушки от кола, къси и дълги всичко заедно напрежението падна с около 0.5 волта тока отиде на почти ампер. Сетих се и пробвах с кондер паралелно на първичната 6 микро тока падна на 0.55А с 10 микро тока стана 0.190А с 14 микро пак се дигна на 0.46А. Та явно съм уцелил резонанса, дали ще му е проблем така да работи по 5-8 часа. С кондензатора няма разлика във вторичното напрежение само тока в първичната спада драстично дори и с товар. Какво ви е мнението, утре ще го оставя включен под наблюдение.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Въпроси около трансформатор.
« Отговор #1 -: 02 Април, 2019, 07:24:32 »
Подобряваш косинус фи и резултата е на лице. При мощен индуктивен товар е нормално да е така. Ти си направил траф, който нормално трябва да дава 50 тина ампера. Нали някой трябва да подмагнити сърцевината за това.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен bogi1954

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 17
  • Населено място: Бургас
« Отговор #2 -: 02 Април, 2019, 20:09:32 »
Според мен направи теста с максималния товар за трансформатора,предвиден за целта.Важно е също за какво напрежение си изчислил първината намотка/220,230,235v Трасформаторите си греят по малко/топлинни загуби/няма начин.

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #3 -: 03 Април, 2019, 20:43:51 »
 какво искаш да постигнеш с подобряване на  косинос фи

Неактивен Ивайло

• Квантов електрон
  • Публикации: 147
  • Населено място: Троян
« Отговор #4 -: 03 Април, 2019, 22:14:40 »
Щом пада тока на празен ход , отговора е ясен. Не знам само какво се случва с активна реактивна енергия ? Ако е оразмерен правилно не би трябвало да загрява , аз ползвам един руски калкулатор за трафове и до сега не ме е подвеждал . Много зависи и какво е желязото на трафа , ако е от микровълнова ще грее задължително даже и без товар и ток на празен ход около 120ма. Но пък виж не съм го пробвал с кондензатор как ще е !

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #5 -: 03 Април, 2019, 23:58:26 »
Не е от микровълнова от Японски автотрансформатор е. Тая вечер ще го пусна на товар, че до сега не успях да го пусна под наблюдение. Първичната има изводи за 220 и 240 волта не съм я навивал аз, но така грубо като ги броя навивките са към 355. Интересно че си беше заварен точно като МОТ.

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #6 -: 04 Април, 2019, 10:39:32 »
 с "C" паралелно ще запазиш реактивната
енергия.Тя няма да се върне по мрежата.Остава
в веригата първична - "С"
Загряването на трансформатора идват основно
от магнитопровода От какъв материал как е набран
ако има въздушни междини.От Магнитната  проницаемост

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #7 -: 04 Април, 2019, 10:55:43 »
Интересно че си беше заварен точно като МОТ.
Значи си го отрязъл за да го пренавиеш. Да не би да имаш магнитно късо.

Неактивен Ивайло

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 04 Април, 2019, 14:05:10 »
Значи си го отрязъл за да го пренавиеш. Да не би да имаш магнитно късо.
.                      И аз ги режа с тънък диск , но после им редя ламелите като на траф а не като на дросел , както са оригинално ! От какво се получава магнитно късо ? Няколко съм навил по този метод и си греят до към 40гр. Даже добавям по 20тина намотки в първичната за да го разтоваря като е смятан за 230v . Това е само за трафове от микровълнова. При всички други не се наблюдават такива температури .                 Сега си мисля че даже в самата печка са смятани да работят поне по 45мин. И са наредени като дросел , но пък там имаме активно охлаждане ? Явно желязото си е обикновена ламарина или де да знам и аз ?

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #9 -: 04 Април, 2019, 14:23:21 »
Да, не се знае състава на желязото и от там излизат грешни и сметките. Когато го режеш и разглобиш, трябва ламелите всяка по отделно да минеш с шабър където е рязаното, за да няма остри ръбове. Те надират повърхноста на ламелата и дават магнитно късо. Малко е абстрактно. Макар че заварени работят. А може би именно от това, че е нарушена сглобката “заварката” е възможно и сърцевината да се държи различно. Много причини са и са свързани с магнитната проницаемост на сърцевината.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #10 -: 04 Април, 2019, 16:39:36 »
Просто не му стига индуктивността и тече голям реактивен ток. Нормално е много мощни трансформатори да са оразмерени така. Идеята е на ПХ да има половината от загубите при работа под максимален товар. С кондензатор олекотяваш работата на ел. мрежата си, но с нищо не подобряваш картинката за трафчето. Ако при това положение след дълъг престой загрява неприемливо за теб - трябва да се донавие първичната, ако пък си е добре - ползваш го така.
Късо между ламелите не е абстрактно, и не се нарича магнитно късо, а си е електрическо късо което води до повишени загуби от вихрови токове. Магнитно късо са по-скоро шунтовете които се набиват между първична и вторична намотка на микровълновите трафове и целят да увеличат индуктивността на разсейване и да се получи търсената падаща волт-амперна характеристика. Но те нямат отношение към тока на ПХ на трафа, само от къде се затваря магнитното поле на първичната. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 05 Април, 2019, 00:16:31 »
Ламелите са наредени като на дросел и освен че са заварени с цял шев са заварени ии долу на металната планка която се явява крепеж на целия траф. Снощи бръмча цяла нощ, въпреки 4 шплики 6мм с които е стегнат пак бръмчи, загря едвам до към 40-45 градуса и то много помогна греца щото го завинтих с термо паста за тая метална планка на която са заварени ламелите.

Неактивен Ивайло

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 05 Април, 2019, 00:47:20 »
Явно щом е заварен траф ще грее , но 45гр. си е нормално. Има нещо в тия заварени трафове дето не ясно ама айде де , някой запознат да обясни ?

Неактивен rosen_36a

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
  • Населено място: Кюстендил
« Отговор #13 -: 05 Април, 2019, 07:58:05 »
Когато трафа е бил заваряван ,след това пак го събирам по същия начин и заварка.Ламелите ги оставям така както са били.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #14 -: 05 Април, 2019, 09:45:50 »
Бръмченето на трафа го оправям като челата ги намазвам с разтворено карбонилно желязо.Използваше се в старите сърцевини на трептящи кръгове.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |