| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Ретро телефон?  (Прочетена 5353 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bagain

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 24
  • Населено място: Ruse
Ретро телефон?
« -: 24 Март, 2019, 18:24:38 »
Здравейте,
Наскоро ми попадна тоя звяр. Корпусът е дървен,масивен, сигурен съм че е че е български. Чудя се от коя година е. Възможно ли е да е от Царство България, макар да смятам че е ранен соц. Няма табела с име, производител и прочие. Благодаря.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
Re: Ретро телефон?
« Отговор #1 -: 24 Март, 2019, 20:15:52 »
Пробен апарат за телефонни линии.Даже не е ранен соц, полистирол в шайбата и МТГ. Освен това най-вероятно е изкормен-ако няма друго в шкафа освен това на снимките.Първоначално се произвежда в ТТ фабрика в София, последно в ЗТА Банско.

Неактивен yooo

• Квантов електрон
  • Публикации: 182
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 24 Март, 2019, 20:21:53 »
Здравей колега .  :hi: Много интересна придобивка . Отдава ти се възможност да станеш конкуренция на "А1"  :D .Предполагам ,че е наше производство , от ранния соц. Ако беше внос надписите нямаше да са на български . Измерителната система е или наша или руска . Под стрелката се подава издайнически петолъчка . Шайбата и слушалката са подменени и са от по късен етап на производство . Телефоните от 60те или 70те год. изглеждаха така .В началото на соца са правени от бакелит .Но това мисля , че няма никакво значение . Находката си е супер . Очаква да я реставрираш .

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #3 -: 24 Март, 2019, 21:06:23 »
Тестова система . Вървеше като комплект с АТЦ , тип " Кроспойнд " . От соц . периода е .
Чудесна придобивка . Рядка вече , щото при подмяната на  стария тип АТЦ , просто изхвърлиха на боклука всичко .

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #4 -: 24 Март, 2019, 22:16:35 »
Това не е телефонен апарат, а "Малък измерителен шкаф", бат Коце също беше писал за него в негова тема. Използваше се при малки селищни централи тип А29 (декадно -стъпкови) не ми е известно да са използвани при КРС централите МКС-Многократен координатен съединител и 99 на сто съм сигурен, че не са използвани при Кроспойнт, както колегата по горе е написал и неправилно накрая с "д" - Кроспойнд. Така де , малка система за измерване на абонатните линии и съоръженията навътре към централата с ограничени възможности. От късен соц.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #5 -: 24 Март, 2019, 22:34:27 »
Една заводска централа "Кроспойнт" беше оборудвана с такъв апарат...

Според мен lager е прав - не са от ранния соц.
« Последна редакция: 24 Март, 2019, 22:39:40 от BatKoce »

Неактивен радиото

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 24 Март, 2019, 22:34:51 »
Това не е телефонен апарат, а "Малък измерителен шкаф", бат Коце също беше писал за него в негова тема. Използваше се при малки селищни централи тип А29 (декадно -стъпкови) не ми е известно да са използвани при КРС централите МКС-Многократен координатен съединител и 99 на сто съм сигурен, че не са използвани при Кроспойнт, както колегата по горе е написал и неправилно накрая с "д" - Кроспойнд. Така де , малка система за измерване на абонатните линии и съоръженията навътре към централата с ограничени възможности. От късен соц.
А 29 , найстина . Пак обърках нещата ..  Там дето работех , беще кроспойнт , с такъв шкаф .,но колегата май твърдеше че е останало от А29 .  Аз такова нещо съм виждал в село Баня , имаше фабрика там май . И точно тип  КроспойнТ правеха , избирачите .
« Последна редакция: 24 Март, 2019, 22:41:16 от радиото »

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #7 -: 24 Март, 2019, 22:42:58 »
Измервателната система е българско производство със сигурност.

Неактивен радиото

• Квантов генератор
« Отговор #8 -: 24 Март, 2019, 22:56:44 »
Измервателната система е българско производство със сигурност.
Цялата кутия е българска сглобка .   Нашо,  родно пройзводство .  Двете системи дето споменахме , са  просто системи . И понеже " кутията " е за замерване на линии , са оборудвали  И двата типа централи с тях . Това през соца , му казваха УНИФИКАЦИЯ .

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #9 -: 24 Март, 2019, 23:03:26 »
Да, така е. Комутационните елементи и
номеронабирателната шайба също изглежда
са българско производство.

Неактивен bagain

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #10 -: 24 Март, 2019, 23:48:17 »
Благодаря на всички за отговорите. Мисля че всички части са си на място защото апаратът е сравнително тежък. Ще го отворя и ще снимам тези дни...

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #11 -: 25 Март, 2019, 01:14:36 »
слушалката е доста модерна, раните дървени са по различна като отливка слушалки, и с отделен изход за микрофона с фуния закрепен за постоянно на кутията отпред. Този е късен соц със сигурност. Въпреки това си заслужава да се запази или да отиде при колекционер.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #12 -: 25 Март, 2019, 14:40:46 »
С този уред се проверява състоянието на линиите и наистина може да бъде комплект към всякакъв тип централа.Повредите по телефонните линии са няколко : прекъсване на А проводник,прекъсване на В проводник, земя по А или В, утечка по А или В и сплитане .В казармата преди да ме преместят в радиоработилницата бях телефонист на 60 линеен номератор и от там ги зная.Ходил съм пеш десетки километри докато открия мястото на повредата. През седемдесетте години внесоха специален измерител от Унгария-имаше десетина моста -Уитстон, Фарли ,другите съм забравил.С него се определя и мястото на повредата.Този когото обсъждаме има оммер и волтмер и може да определи само повредите, които изброих по-горе. Дървената част е правена в дърводелския цех на битовия комбинат в Банско, след това в Телефонния завод направиха дърводелница. За мен не е кой знае колко интересен, защото съм го гледал , гледал та ми е омръзнал.Давали сме го за изработване като дипломна работа на завършващи Съобщителна техника в техникума , където съм работил.   

Неактивен bagain

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #13 -: 27 Март, 2019, 12:53:25 »
Здравейте,
Чудя се какъв е този уред, доста е стар, вероятно е измервателен, получих го заедно с телефонният апарат/централа...

Неактивен bagain

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #14 -: 29 Март, 2019, 00:46:18 »
Това е вътрешността на малкия измервателен уред сниман по-горе.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |