С този уред се проверява състоянието на линиите и наистина може да бъде комплект към всякакъв тип централа.Повредите по телефонните линии са няколко : прекъсване на А проводник,прекъсване на В проводник, земя по А или В, утечка по А или В и сплитане .В казармата преди да ме преместят в радиоработилницата бях телефонист на 60 линеен номератор и от там ги зная.Ходил съм пеш десетки километри докато открия мястото на повредата. През седемдесетте години внесоха специален измерител от Унгария-имаше десетина моста -Уитстон, Фарли ,другите съм забравил.С него се определя и мястото на повредата.Този когото обсъждаме има оммер и волтмер и може да определи само повредите, които изброих по-горе. Дървената част е правена в дърводелския цех на битовия комбинат в Банско, след това в Телефонния завод направиха дърводелница. За мен не е кой знае колко интересен, защото съм го гледал , гледал та ми е омръзнал.Давали сме го за изработване като дипломна работа на завършващи Съобщителна техника в техникума , където съм работил.