| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: въпрос за токоизправител с два трафа  (Прочетена 9646 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
Re: въпрос за токоизправител с два трафа
« Отговор #30 -: 21 Март, 2019, 07:53:48 »
Или си определи началата на намотките. И краищата съответно. С една батерийка и стрелкови прибор. Ако трафовете се еднотипни, просто си заплюваш по едно начало на всяка намотка и толкова- изводите им няма как да бъдат разбъркани.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 69
  • Населено място: с.Житен близо до София
« Отговор #31 -: 21 Март, 2019, 08:52:27 »
Компютърни захранвания спокойно се връзват последователно, имам в момента така работещи въртят едни перки.

Неактивен vtc

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
  • Населено място: София
« Отговор #32 -: 21 Март, 2019, 10:00:51 »
По начертаната схема на BatKoce по-горе могат да се опростят още нещата.
Става още по-просто с два диода вместо с греца - единния диод към +С за положителното напрежение и другия диод противофазно на първия към -С за отрицателното напрежение.

Неактивен liebnitz

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
  • Населено място: Bulgaria,Sofia
« Отговор #33 -: 21 Март, 2019, 10:58:39 »
Цитат
Иначе на въпроса - за какво ми трябва тази постановка  - трябва ми  +-12в или 0-24в за захранване на  радиостанция Р123. Имам 2 бр. и трябва да им измисля захранване .При пробите ползвах два акумулатора свързани последователно и радиостанцията "харчеше" около3-5 ампера в приемен режими 7-8 в предавателен.
Венци, здравей,
Имам същата радиостанция. Обръщам внимание че захранването иска 26V, и не иска средна точка.
Станцията успешно я захранвам с импулсно захранване на PHOENIX CONTACT - 24V; 10A.
Ако искаш повече инфо ще пиша кой е модела, но предварително уточнявам че това е скъпо захранване.
Мисля че е най-добре да си направиш едно читаво външно захранване с един трансформатор ако възнамеряваш да я ползваш
дълго време
« Последна редакция: 21 Март, 2019, 11:19:15 от liebnitz »

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #34 -: 21 Март, 2019, 11:31:03 »
За еднополярно напрежение - това:

Неактивен liebnitz

• Квантов електрон
« Отговор #35 -: 21 Март, 2019, 13:54:38 »
Схемата на BatKoce си е добре - 24V ще има на изхода.  :good: :good:
Следва въпроса двата трансформатора могат ли да работят с номинален ток какъвто се иска ?
И е съвсем редно да сложим няколко (2 примерно  :D :D) предпазителя за тези трафа...
Също е добре в паралел на електролитния кондензатор да има и светодиод с резистор.....
Евентуално един ключ от страна 220V AC , може би и защита от пренапрежение
Ама какво ли разбирам от мухата слон стана - ще се опитам да не го правя повече ;)
« Последна редакция: 21 Март, 2019, 14:31:05 от liebnitz »

Неактивен liebnitz

• Квантов електрон
« Отговор #36 -: 21 Март, 2019, 13:58:38 »
Цитат
От мухата - слон
:) Е когато трансформаторите са чужди мухи много,ако обаче вземат че изгорят следва въпроса "Кой плаща ?"
и що се отнася до мен , аз имам чистата съвест че съм дал правилен съвет...

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #37 -: 21 Март, 2019, 19:09:27 »
То остави трансформаторите, ами да не вземе да изгори станцията...
Нали знаете, че ако трансформаторите са за 12В, на празен ход ще дадат малко повече... След изправянето може се получи докъм 40В на входа на станцията ако не и са включени силовите стъпала, дали ще издържи? При натоварване ще падне малко, но колко - трябва да се пробва...
То питащият май не е съвсем наясно - 4А при 24В за си 100Вата. Значи трансформаторите трябва да са поне по 60 Вата единия. И ако станцията не носи на голямо напрежение, ще трябва да се направи някакъв стабилизатор след греца и филтъра. С голям радиатор...

Неактивен liebnitz

• Квантов електрон
« Отговор #38 -: 21 Март, 2019, 19:29:23 »
Цитат
То остави трансформаторите, ами да не вземе да изгори станцията...
Нали знаете, че ако трансформаторите са за 12В, на празен ход ще дадат малко повече... След изправянето може се получи докъм 40В на входа
Абе не знам; На мен това не ми случва..Айде  :drinks:
"Мощни" трябва са трафата като цяло към 0,12кVA на трафче....
И накрая стигаме до там че на изхода на захранването виси станция  :master2: , или
защо не трябва да се препоръчват "не-изпипани" в детайли схеми... :writer:
« Последна редакция: 21 Март, 2019, 19:46:39 от liebnitz »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #39 -: 21 Март, 2019, 20:40:35 »
@Fisher

Едно АТХ захранване + тоя модул

https://www.zahranvane.com/%D0%97%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B8/DC-DC-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B8/boost-12-19V-QSKJ

и си готов! Връзваш го на 12в и му врътваш врътката докато стигнеш 24в на изхода. Тока не му е малък хич.

Ако импулсни те устройват. Иначе за преработка само на АТХ захранване трябва да пренавиеш импулсния траф и да излъжеш следящата схема на всички напрежения

Преди да излязат тия модули за без преарботка на трафа, сливахме 12 и 5 в с бързи мощни диоди ама хич не си е работа
« Последна редакция: 21 Март, 2019, 20:49:28 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #40 -: 21 Март, 2019, 21:11:17 »
Щом ще е радиостанция, варианта с импулсно отпада. Така ще шуми, че нищо няма да се чува с тая станция. Специалните захранвания за радиостанции са много скъпи. Траф, грец и голям филтриращ поне 10000Мф. А напрежението ще си дойде в норма тая станция харчи на приемане бая.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #41 -: 21 Март, 2019, 21:19:43 »
Те такова трябва.

Неактивен liebnitz

• Квантов електрон
« Отговор #42 -: 21 Март, 2019, 21:30:44 »
Цитат
Те такова трябва.
:good: :bravo:

Неактивен Vaklin

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Козлодуй, Враца, София
« Отговор #43 -: 21 Март, 2019, 21:32:36 »
Щом ще е радиостанция, варианта с импулсно отпада. Така ще шуми, че нищо няма да се чува с тая станция. Специалните захранвания за радиостанции са много скъпи. Траф, грец и голям филтриращ поне 10000Мф. А напрежението ще си дойде в норма тая станция харчи на приемане бая.

По каква причина едно добре изпълнено импулсно захранване ще има по-висок коефициент на пулсации от едно параметрично такова? Има лабораторни захранвания, които са със спектрална чистота на генерираното напрежение, по-висока от чистотата на качествена батерия. В общия случай батериите не са чак толкова "тихи" източници.

Докато напрежението дойде в норма, да не се отвори тема "Помагайте с ремонта на Р123"? ;)

Ако станцията е ценност за питащия, то да помоли някого, срещу някакви стотинки, да му сглоби едно качествено импулсно захранване и да се приключва със сагата. Иначе темата е занимателна, повече такива дискусии са нужни.
73 de LZ2VL

Неактивен liebnitz

• Квантов електрон
« Отговор #44 -: 21 Март, 2019, 21:34:22 »
Цитат
Така ще шуми, че нищо няма да се чува с тая станция. Специалните захранвания за радиостанции са много скъпи.
Ето ту ще споменем че оригиналното захранване на Р123 фактически е автономен инвертор
доколкото си спомням(мързи ме да го отварям) и е много "застраховано" от "външен импулсен шум"
С проходни танталови кондензатори за изходните групи напрежения

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |