Здравейте!
Преди Коледа м.г. писах в специална тема, че търся схемата на касетофон UHER cr1601. Някои колеги се опитаха да помогнат, но и те, както и аз не намериха, нито платена, нито безплатна. Просто я няма и това е. По Коледа, като ми гостува моят син с внучките го помолих да напише писмо, молба до някои от сервизите в Германия, които се занимават с Ухер. И чудо, веднага след Коледа от единия ми пратиха схемата и платката и! Вярно, на схемата липсваше един ъгъл (към 20%) и имаше разминавания между нея и платката, но пак беше нещо и то, безплатно! Защото от друг сервиз първо ми пратиха фактура за 21 и нещо евро и която се направих, че не съм получил...
Но смятам, че продължението трябва да е тук, при другите машинки от колекцията?
Да, тази модификация се оказа изключително рядка. Излязла е някъде 1988, когато собственици вече са Харман и до някъде това обяснява липсата на публикации? Но, интерсното в нея е, че е някакъв хибрид м/у cr16, cr160 и cr1600, но особеното е, че е моно, с три скорости (4,7; 2,4 и 1,2 см/сек.), не е реверс и има вгаден "акустомат"! Значи, не е бил "за масова консумация", а пък ме впечатли и цената, в щатите например е струвал над 2200 долара!
Независимо, продавача от който го взех, го предлагаше "за части", т.е. беше на поносима цена. Явно, не му трябвал или не е искал да плаща на сервиз? Едно отклонение, ако ви е любопитно, мога да покажа фактура от немски сервиз за ремонта на един от същата серия (cr 240) - части и консумативи за 50 евро, труд - 150! И то, без ДДС!
Както и да е, след почистване, смазване, смяна ремъци, настройки на механиката, смяна на три кондензатора и не знам още какво, тръгна! Кондензаторите са във веригата на изтеглящата намока (че има и задържаща) на електромагнита задвижващ притискащата ролка. А пък това, че един път задържи, повечето не, причината беше повече от елементарна, но докато не я видях. Едно ширмовано кабелче се беше така подгънало, че гърбицата му ту докосва, ту не лостчетата между ел.магнита и ролката, но това не се виждаше от пръв поглед..
С една дума, оживя! Единствено остана,че не мога да се оправя със записа, пише много тихо? Сигурно ще търся "жокери"?! А пък, за сега, побързах да се похвля: