| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем със зъбно колелце, Philips N2235  (Прочетена 5713 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен AsenchoPetrov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
  • Населено място: София
Проблем със зъбно колелце, Philips N2235
« -: 04 Февруари, 2019, 10:47:46 »
Здравейте колеги, имам горенаписаният касетофон, купих го скоро в перфектен външен вид, след почистване и настройка стана супер. Но уви дори и една касета не бях изслушал и се прецака нещо.... Отворих го, и видях, че едното зъбно колелце което предава усилието от мотора към фрикцията на ролката, са му се изронили зъбчетата.... :-[ :bad: . Та въпроса ми е, има ли някой, който се занимава с тия работи, да ми разглоби механиката и да го извади, аз ще дам да ми направят ново. То е мега меко, станало като от восък от годините... много ме хвана яд. Даже налрая се счупи на две части. Ще приложа няколко снимки. От София съм по принцип, но може и да го пратя някъде, ако има специалист по страната, дедазнам и аз....

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 260
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
Re: Проблем със зъбно колелце, Philips N2235
« Отговор #1 -: 04 Февруари, 2019, 13:18:44 »
И гадното е в това, че едните зъби са под наклон.
Имам 3 броя такива, които се чудя как ще ги правя... За сега отлежават.
Мисля да ги отлея от епоксидна смола. "Матрицата" почти съм я измислил как да се направи, но и аз нямам опит с такива "техники".

Това "Филипс"-ите са го направили нарочно, иначе няма да се купуват.

Сваля се лесно!

Timeo Danaos et dona ferentes...

Неактивен azop_v

• Квантов електрон
  • Публикации: 260
  • Населено място: Ст.Загора
  • очаквай неочакваното...
« Отговор #2 -: 04 Февруари, 2019, 14:52:24 »
И гадното е в това, че едните зъби са под наклон.
Имам 3 броя такива, които се чудя как ще ги правя... За сега отлежават.
Мисля да ги отлея от епоксидна смола. "Матрицата" почти съм я измислил как да се направи, но и аз нямам опит с такива "техники".

Това "Филипс"-ите са го направили нарочно, иначе няма да се купуват.

Сваля се лесно!
Timeo Danaos et dona ferentes...

Неактивен Niakoi

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 29
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #3 -: 04 Февруари, 2019, 16:43:40 »
Имам един братовчед, който някога правеше зъбни колела за касетофони и видеа. Гаджето му работеше като зъботехник и брат'чеда ги отливаше от онова, от което се правят ченета...

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #4 -: 04 Февруари, 2019, 17:23:58 »
Този проблем съм го имал, само че с механика на Грундиг. Тази тема някъде я дъвкахме преди време. Оригиналната пластмаса за около 30 години се разпада, не е случайна, но едва ли тогава са мислили за толкова години напред (то пък за сегашната техника какво да кажем). Направена е от този мек, еластичен материал за обезшумяване на механиката. Проблема се решава с 3D принтер, но пластмасите с които работят е по-твърда и механиката шуми. Компромис е, но е жива. Но проектирането, като цена може да е съизмерима с тази на касетофона...
0888981645, 072365106

Неактивен kristov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 70
  • Населено място: Polski Trymbesh
« Отговор #5 -: 04 Февруари, 2019, 18:13:50 »
Кеф цена няма, на мен две такива ми излязоха почти 20лв. (15лв. плюс куриер) от човек.
Това им е болното място на тия механики. Но както казаха по горе надали някой е мислел, че ще са в употреба след 25- 30г.
Ето ги и моите как бяха.

Неактивен cmdj7

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Плевен
« Отговор #6 -: 04 Февруари, 2019, 18:55:11 »
Този проблем съм го имал, само че с механика на Грундиг. Тази тема някъде я дъвкахме преди време. Оригиналната пластмаса за около 30 години се разпада, не е случайна, но едва ли тогава са мислили за толкова години напред (то пък за сегашната техника какво да кажем). Направена е от този мек, еластичен материал за обезшумяване на механиката. Проблема се решава с 3D принтер, но пластмасите с които работят е по-твърда и механиката шуми. Компромис е, но е жива. Но проектирането, като цена може да е съизмерима с тази на касетофона...

:good:

Батко Слави е прав !
Предлагат се изработени на 3D принтер, но цената хич не е ниска, а и материала не съответства на оригиналната задумка !
И мене ми се е свила буца на гърлото, че един от най-любимите ми големи "дръжкофони" ( PHILIPS D8733 - снимката му е от Нета ), който бях придобил от човек, който го е купувал нов и реално и колоните не му бе свалял до по-миналата година, пазил го винаги под каренце и далеч от източници на топлина или разнасяне извън дома си, преди Коледа изщрака и в двете си механики и ни ядене, ни пиене, ни веселие от мъка като го отворих - нов-новиничък, но с натрошени на парчета идентични зъбни колелца и в двете механики  ???
Работеше коректно, но не бях го пускал над година  :o и старостта на материала си каза думата ...
Само сниманото е по-голямо - другите парченца са в пликче събрани и мънички !
Мъка, но решима срещу 20 евро и доставка  - в E-bay се предлагат ( неоригинални, бели и правени на принтер ) ... ще го правя, но като има време  :good:

Неактивен cmdj7

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Плевен
« Отговор #7 -: 04 Февруари, 2019, 19:11:11 »
.... а ето и друга PHILIPS-ова болежка на CDM-9 и CDM-4, която преди доста години ни мъчеше в трея на плеарите им, но "братята" от Китай умело са решили  :good:
Пак бе огромен идентичен проблем в резултат от стареенето на този тип пластика !
Но за съжаление за касетофонни механики не предлагат нищо  :-[

Неактивен kristov

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #8 -: 04 Февруари, 2019, 19:40:28 »
Тоя касетофон https://bazar.bg/obiava-23356002/star-radiokasetofon-action  трябва да е с подобна механика и ако работи  има две от тия зъбчатки.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #9 -: 04 Февруари, 2019, 23:23:38 »
Той ще ги има, но ще са на същото дередже!Поне десетина такива машини в перфектен вид са минали през ръцете ми със същия проблем. Даже мисля, че и у нас нейде сглобяваха подобни PHILIPS-и.... Ако ги има в eBay, това е решение. Скъпо-евтино- това е. Мислили са ги колелетата такива изчанчени за по-нисък шум. И не са мислили за после.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Ivo8710

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 3
  • Населено място: Добрич
« Отговор #10 -: 24 Ноември, 2020, 12:42:22 »
Здравейте.Някой знае ли от къде могат да се намерят въпросните зъбни колелета за philips d8733,понеже така са се разпаднали,че и размера не мога да разбера.

Неактивен kristov

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 24 Ноември, 2020, 12:52:15 »
Всички Philips страдат от тия колела, дори и да се купи стар касетофон няма гаранция че неговите са здрави. Самата пластмаса е такава че със стоенето почват да се ронят зъбите. На мен преди години в друг форум ми продадоха два оригинални ремонтни комплекта на philips (въпросното зъбчато колело плюс два ремъка) по 25лв. комплекта.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #12 -: 24 Ноември, 2020, 13:36:21 »
Имам двойна механика с такива колела, купена за резервни части и неизползвана.Опитвал съм поне два пъти да я продам тук, никой не забеляза обявите.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: България
« Отговор #13 -: 24 Ноември, 2020, 13:58:53 »
Не е е само от стареенето.   Всъщност по скоро не стареенето на пластмасата е причина да се изронват зъбците. Изронването се получава понеже с времето фрикцията във водещия вал се увеличава. Фрикцията наподобява съединителите при автомобилите и служи да коригира разминаването в количеството магнитна лента преминало под вала и прибраното количество в ролката.  При смяна с ново зъбно колело непременно трябва да се разглоби прибиращата ролка да се почисти кечето(феродовия диск) и да се скъси пружинката примерно с два - три оборота. Но се иска опит . Ако е слаба фрикцията мотае ленти.  Това го знаят и могат само добрите майстори :)

Неактивен Nprod

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 82
  • Населено място: София
« Отговор #14 -: 24 Ноември, 2020, 14:13:53 »
Преди месец-два правих копия на тези с наклонените зъби за колегата azop_v на 3д принтер, мога да пробвам и тези за D8733. Имаше малко напред-назад докато докараме диаметъра на отворите както трябва, но в крайна сметка паснаха. За да се направи модел е нужна мостра в що-годе запазено състояние от която да се вземат мерки.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
1 Отговора
4726 Прегледи
Последна публикация 06 Август, 2013, 11:13:24
от Pichaga933
1 Отговора
3631 Прегледи
Последна публикация 14 Април, 2016, 10:20:10
от origo
7 Отговора
4360 Прегледи
Последна публикация 23 Декември, 2018, 16:24:03
от GRIDLIC
51 Отговора
9001 Прегледи
Последна публикация 19 Декември, 2018, 23:18:47
от ivcho1996
6 Отговора
3071 Прегледи
Последна публикация 18 Януари, 2019, 00:01:18
от 136

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |