| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Нов сандъкчия със старо радио (AEG)  (Прочетена 13122 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Узунов

• Квантов електрон
  • Публикации: 225
  • Населено място: София
  • +-
Нов сандъкчия със старо радио (AEG)
« -: 30 Януари, 2019, 14:34:31 »
Преди време се регистрирах във форума, четох това онова...
Нещо явно съм поостарял или поумнял или "заразил" и реших да си потърся и аз някоя вехтавиня  :D която да подкарам и да и се радвам.
Има нещо в тия стари апарати, може да гледаш едно старо радио дълго време все едно е нов телевизор.
2000-та завърших Попов паралелка Радио и Телевизия, като от малко след това та до ден днешен се занимавам с ремонт на компютърна техника.
Но стига за мен, да поговорим/пишем за Него  :crazy:
Колегата ми каза "отиваме и си го взимаш от мазето" така и стана.
На снимките се вижда какво е. Скъсана корда, един кондензатор избил, една лампа е подменена с нещо си, но като цяло мисля че можеше и по-зле да е.
Подготвих корда и след малко щя я "нанижа" и ще подменя няколко кабела защото се разпада изолацията им и тн...
Ще се радвам да ме насочите/ориентирате как с какво от къде и тн като имам питания.
Искам и платът пред говорителите да подменя но си нямам и идея от къде да намеря.
Абе даваите идеи и тн как да стане по-добре...  :D
"направи за да се научиш, купи за да си имаш"

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1957
  • Населено място: Пловдив
Re: Нов сандъкчия със старо радио (AEG)
« Отговор #1 -: 30 Януари, 2019, 14:43:31 »
Добре дошъл,
Като първа насока те съветвам да намериш схема, после да се проверят всички кондензатори, които имат връзка с анодното и чак тогава пускане през крушка.
Ако на някой кондензатор му е избил асфалта не означава че е заминал, просто е изтекъл асвалта.
Най важно е първо да се направят измерванията, после пускането

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
« Отговор #2 -: 30 Януари, 2019, 15:18:24 »
Ето ти две схеми на апарата взети от тук:

https://www.qrz.ru/schemes/list/218.html

Крайната лампа EL12  е подменена с присадка на цокъл и лампа EL84. За сега може да караш спокойно с нея за тестовете и ремонта, като завършиш реставрацията може да забодеш оригинална лампа.

Относно почистване на кутията- фурнира  ти препоръчвам Меглио- продават го във фантастико и магазините за перилни препарати.

Пръскаш на сухо по много директно върху фурнира и оставаш да се стече. Вади даже прахоляка от порите на боята  и после много лесно се вижда какво е останало от фурнира и къде трябва да прелакираш.   След напръскване може да забършеш със влажна и суха микрофибърна кърап и си готов.

Тука ми изглежда че може частично репаратуено само някой места д апрелакираш без да сваляш стария лак с четка за рисуване и лупа.

НЕ ползвай вода в големи количества само леко влажна кърпа след като се стече меглиото със целия прахоляк. Ефекта е забележителен.

С меглиото може да измиеш патината от всички контактори и цокли по шасито - иделано сваля патината от всякакви повърхности без търкане!!! Много е удобно за почистване на бутонни контактори и цокли... Аз директно си прускам цялото шаси  с изключение на  Междучесттоните филтри дето са в кутии отгоре и трафовете...

Също така е съпер за почистване на разни копчета и врътки от бакелит или пластмаса, просто ги слагаш в една чашака с меглио да постоят и като ги извадиш всичката мръсотия е излязла...

Текстилни кабели може да купиш от тук

Имат магазини на опълченска на раковска и на николай хайтов

https://www.electrostyle.bg/%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+pvc+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8-browse-197.htm

Цените са нормални и качеството добро.

Относно плата, На женския пазар магазини за платове бол, търсиш Едноцветен тънък плат, малко е трудно щото повечето са щампи, ама аз лично си намерих  бежов супер тънък плат без никакви щампи и рисунки за 2 квадратни метра ми излезе нещо от сорта на 3лева...

Препоръчвам ти всички Електролитни и неполярни кондензатори да ги смениш

Доbър магазин където няма ментета е Komet. Централата е в Дружба2. Имат и магазин на 5 те кюшета в центъра. Ако поръчваш нещо от централата може да ти го доставят до магазина. Работят и с еконт.
https://www.comet.bg/
За Електролитни ти препоръчвам Fujicon, за неполярни Wima.
« Последна редакция: 30 Януари, 2019, 21:22:23 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1579
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 30 Януари, 2019, 15:29:07 »
Добре дошъл и от мен! Радиото изглежда доста чисто, но ако не си го измил, е добре да се направи, хем няма да се цапаш, хем да не дишаш 70-80 годишни прахоляци. За първо радио е доста сложно, внимавай с бобините да не скъсаш някой извод, особено ако е вътрешен...
Аз сменям всички хартиени кондензатори и електролити, независимо от състоянието им.

Неактивен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
« Отговор #4 -: 30 Януари, 2019, 16:18:04 »
Ухаа.. Схема е качил колега. Доста ще е полезна!
Сега се хванах да му чистя ключетата че са много зле.
Подмених му и кордите
Лека полека ще се гласи, след малко ако нещо не се обърка ще реновирам захранващия кабел.
Копчетата му се чудя от къде ще се намерят и плата пред говорителите  ::)

Неактивен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
« Отговор #5 -: 30 Януари, 2019, 16:34:25 »
Изхвърлили са ми платнения кабел  :nea:  бил стар...
За днес се стопира производството.

Неактивен PDM

• Квантов електрон
  • Публикации: 395
  • Населено място: Велико Търново
  • LZ2PDM
« Отговор #6 -: 30 Януари, 2019, 17:23:24 »
Добре дошъл и от мен! Още един заразен от вируса на любовта към старите радиоапарати. Този вирус е слабо заразен, но ако те хване е практически нелечим.Първият експонат е доста сериозна машина от среден клас. Успех с ремонта!

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 632
« Отговор #7 -: 30 Януари, 2019, 17:48:06 »
Късметлия си,сега почна а направо на АЕГ!Моя съвет е все още да не го пипаш тоя красавец защото не заслужава да му се нанасят големи ремонти.Нямаш ли някой възрастен радиомайстор ,който да те насочи.Само не започвай с безразборна подмяна на елементи.Търси логиката.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1957
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #8 -: 30 Януари, 2019, 17:53:07 »
Няколко човека препоръчват смяна на всички кондензатори.
Има техника за прикриване на нови кондензатори в корпусите на старите.
За мен е много важно радиото да изглежда така както е произведено, а смяната на части го отдалечава от оригинала.
Моето мнение е, че щом ще сменяме всички кондензатори, после да сменим и съпротивленията и .... И направо да извадим шасито и да сложим китайски приемник с отделно захранванве.
Не ми се сърдете, това са си мои виждания.

Неактивен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
« Отговор #9 -: 30 Януари, 2019, 20:20:07 »
Няколко човека препоръчват смяна на всички кондензатори.
Има техника за прикриване на нови кондензатори в корпусите на старите.
За мен е много важно радиото да изглежда така както е произведено, а смяната на части го отдалечава от оригинала.
Моето мнение е, че щом ще сменяме всички кондензатори, после да сменим и съпротивленията и .... И направо да извадим шасито и да сложим китайски приемник с отделно захранванве.
Не ми се сърдете, това са си мои виждания.

Разгледах аз шасито и веднага видях някои "новости" по него.
Някои е сменял кондензатори (електролити) и е сложил руски такива.
Мерих ги и се оказа че са в безупречно работно състояние!!
Разпоих доста капацитети и тн и замервах... Мисля да не сменям на тоя етап части, само за да са сменени с нови такива. Искам да се запази колкото се може повече и като вид и като чаркове!

На лампата върху трафа цокъла и играе (отлепил се е) а редом с това жичката която излиза от балона и трябва да е запоена в металния пин си играе свободно вътре в него. Изолацията на кабел които отива от ключа към трафа само при лек допир се разпада и тн... 

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1700
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #10 -: 30 Януари, 2019, 20:42:55 »
Кондензаторите освен на капацитет се проверяват и за утечка при напрежение поне 300V=. При 9V, каквато е на "всичкомера" тя не е реална. Как се прави тая проверка е коментирано многократно във форума, само трябва да се потърси.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
« Отговор #11 -: 30 Януари, 2019, 20:54:36 »
Това със старите майстори съм много против, Извини ме chav_chav, ама какви лайна съм виждал натворени от такива колеги...

Във форума има достатъчно доказали се реставратори и майстори, които  могат да му помогнат ако желае.

Ако пък е решил почва реставрация сам, за измерване на кондензаторите- свалени и разредени с окъсяване на изводите естествено  препоръчвам като минимум:

Един мултиметър:
http://www.elimex.bg/product/131844/ured-multitset-ut33c.html

Един Капацитетомер/Всичкомер  LCR метър LCR-T3 Mega328:
https://bazar.bg/obiava-16339969/testeri-programatori-ostsiloskop-prehodnitsi
Показанията може да са относителни, ама сериозно избягал капацитет и утечка си ги хваща и си показва кой кондензатор е за смяна.

Тия 28uf на 20uf показват проблем от всякъде - увеличение на стойността с 40%-та! Руските електролитни кондензатори са пословично зле.  Та просто хвани и ги смени 2 та-няма да е грешка. Високоволтови фуджикони има в Комет на по 400волта са.

На крайната лампа (по схема ЕЛ12, при теб ЕЛ84 на преходник) катодния и електролитен кондензатор от 100uf със сигурност е заминал и е за смяна.

Неполярните също ги провери.

В общи линии всичко което е в Нано категорията не полярни кондензатори е добре да смениш. Тия които са в Пико е доста малко вероятно да имаш проблеми при тях, не е лошо да се измерят ама е добре да се внимава при свалянето че старата керамика лесно се чупи.

А в края на тази тема може да вижиш как колегата е скрил новите кондензатори в корпусите на старите:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=12540.0
За заливане на тръбичката в 2-та края може да ползваш оцветена епоксидна смола или черен силикон

2 та кондензатора дето са по 5 нано до кенотрона на схемата със сигурност са с утечки вече- може спокойно да ги смениш с 4,7 нано  съвременни за 400в

Всъщност тука за някви ремонти говориме....

Чу ли му гласа, щото той може да си работи ?

Жичката дето се разхожда в крачето се запоява по следния начин 60-80вата поялник. Капваш вътре в крачето течен флюс и го нагряваш с поялника горе по ръба крачето, като флюса почне да кипи подаваш малко тинол вътре  и си готов.

« Последна редакция: 30 Януари, 2019, 21:19:29 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
« Отговор #12 -: 30 Януари, 2019, 21:21:00 »
В общи линии всичко което е в Нано категорията не полярни кондензатори е добре да смениш. Тия които са в Пико е доста малко вероятно да имаш проблеми при тях, не е лошо да се измерят ама е добре да се внимава при свалянето че старата керамика лесно се чупи.

Всъщност тука за някви ремонти говориме....

Чу ли му гласа, щото той може да си работи ?  :D

Нещо ме награбихте всички  :D  В радиото може и да има поизвехтели капацитети (примерно) но в никакъв случаи не са тотално скапани и според мен би трябвало да заработи и с тях.
Тея големите ще ги подменя принципно, мисля че дори имам налични.
И едно фото на една част от играчките. Другите са зад мен (4-5 мултицета и тн)

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1700
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #13 -: 30 Януари, 2019, 21:22:16 »
За да е сигурно, че един стар, дълго време не работил кондензатор е изправен, то той трябва да е бил оставен да работи с близко до работното си напрежение (или както аз процедирам - около 300V) през съответно защитно съпротивление в продължение поне на 24 часа. Утечката на старите кондензатори може да не се прояви веднага, а след десетки часове работа - доказано от практиката. :master2: Другият вариант както казва колегата "Стършел" е тоталната замяна с нови. Практиката също показва, че едновремешните кондензатори стареят с годините от датата на производството им, а не с часовете работа.  :)

Неактивен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
« Отговор #14 -: 30 Януари, 2019, 21:30:23 »
За да е сигурно, че един стар, дълго време не работил кондензатор е изправен, то той трябва да е бил оставен да работи с близко до работното си напрежение (или както аз процедирам - около 300V) през съответно защитно съпротивление в продължение поне на 24 часа. Утечката на старите кондензатори може да не се прояви веднага, а след десетки часове работа - доказано от практиката. :master2: Другият вариант както казва колегата "Стършел" е тоталната замяна с нови. Практиката също показва, че едновремешните кондензатори стареят с годините от датата на производството им, а не с часовете работа.  :)

Решено е. Електролитите ще си идат за по-малките е на кантар положението.

И един въпрос, в стаята където го човъркам дали принципно ще се хване радио!?! Там на Фм обхвата половината не се хващат...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |