В старият форум имаше една такава подобна тема, за регенериране на индикаторни лампи. Един колега тогава, Станислав Запрянов мисля, беше направил някакво електронно устройство което даваше много добри резултати. Не знам къде изчезна този човек, ника му беше "Sofia-netz" ако не греша, много точен колега беше тогава във форума.
Познавам се добре със Станислав Запрянов, преди малко разговарях с него и той ми съобщи, че устройството, което е правил е за регенериране на катодите на КИНЕСКОПИ.
Аз вече написах по-горе за гетера, но на Ориго, който определя мнението ми за гетера като "само мое", демек, може и да не е така, ще кажа следното -
1. Всичко за лампите, от теорията до опаковачното отделение в завода производител на лампи, е описано в учебника за "Висшия Електротехнически Институт" - "Електронни и Полупроводникови Прибори (ЕПП), от Й. Боянов, а и в десетките учебници за ЕПП за техникумите (виж в гугъл). Там всичко е написано.
2. Посещавал съм в Унгария един от заводите на фирмата "Тунгсрам", която произвеждаше лампи и съм наблюдавал целия етап на създаване, от "А" до "Ъ", включително и момента на изпаряването на гетера. Задавал съм множество въпроси, на които моя унгарски колега ми е отговарял подробно и много приятелски. Гетера в лигенчето се изпарява на 100 % още на конвейра. Лигенчето остава празно и служи само за спомен, че и то, легенчето, е свършило някаква работа.
Просто не мога да повярвам, че има хора, които "разработват" цели теории и апаратури за "възстановяване" на лампите "око", а и на другите видове лампи. И ако все пак има такива, то учудващото е, че има и такива, които се ловят на "темата". Не само очите, въобще лампите не са кинескопи. При лампите електроните атакуват метал (анод . . .), от който се изкъртват и излитат метални йони и те развалят вакуума, а при кинескопите, електронния лъч атакува луминифор, който не е метален. При това, в кинескопите си има и йоноуловителни електроди. При лампите йоноуловител е САМО ГЕТЕРА, и неговия "живот" определя и живота на лампата. При лампите първата слабост не са катодите, а запълването на вакуума с метални йони, получени от атаката на електроните върху аноди, решетки и други препятствия. Вакуума постепенно става НЕВАКУУМ и това прави лампата за изхвърляне ! ! ! Катода е на втора позиция. Който има хиляден опит с лампите знае много добре, че неработещите лампи над 90 % са с добър катод ! ! ! В този аспект, считам темата за приятен приятелски разговор, който обаче няма никакъв научно - практически смисъл. Няма такъв човек на земята, който да е "регенерирал" ЛАМПА !