Регетерирането е отличен метод и почти задължителен за дълготрайно възстановяване на лампа, замислил съм едно такова устройство да направя, не е трудно и би трябвало да е достатъчно мощно за да нагрее пръстена с гетер достатъчно за ново изпаряване:
https://www.instructables.com/id/DIY-Induction-Heater/Обаче за съжаление, това е само стъпка, а не метод за въстановяване. Точно както си упоменал, проблема не е в липса на емисия, а в покриване на луминофора с някакво химично съединение - наричат го амалгама обикновено. Та в случая битката е да бъде премахната тази амалгама от луминофора. Регетерирането ще предотврати повторното ѝ образуване, но няма как да премахне вече образувалата се.
Вече въпроса с премахването е много сложен. Не разполагаме с кой знае какви механизми за нейното почистване. Първия вариант е с активно бомбардиране с електрони - увеличаване на отоплението на лампата с 50 - 100% и пускането на кратки импулси ток към екрана. Това теоретично следва да изчисти амалгамата. Разбира се метода е много рискован за лампата, защото може да доведе до продухване на активния слой на катода или прекъсване на отоплението. Може и други щети да се нанесат ако се допусне прегряване на лампата.
Евентуално може да се помисли, дали не съществува и друг метод за почистване - в статиите на руснаците за възстановяване на кинескопи имаше предложен един уред работещ на коренно различен принцип. Работеше се с високо напрежение 4-5 киловолта приложено между някои от електродите в шийката на кинескопа, като при това вътре възниква синьо сияние, отделно се използваше и намотка с импулси около шийката с която тази плазма в шийката да променя геометрията си. По този начин твърдяха, че за 4-5 часа се почистват катодите много ефективно. Та устройството не съм го пробвал (макар, че съм приготвил 3-4 кинескопа) но звучи много логично и обнадеждаващо спрямо стандартния метод на „продухване“. Та си мисля, че е възможно някакъв такъв метод да се пробва и тук при окото, като се пробва вместо катода, да се продуха екрана. Разбира се, това определено не е метод ти да си оправиш твоето око, а по-скоро метод който да се изследва с безнадеждни лампи и евентуално ако стане, да ти послужи и на теб.