| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Търся индуктор за аудио филтър  (Прочетена 1888 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Търся индуктор за аудио филтър
« -: 14 Януари, 2019, 17:36:38 »
Здравейте, бихте ли ме насочили от къде мога да намеря добър аналог на подобен индуктор. Индукторът е с окъсили изводи и е за високо-честотен говорител. С три извода е двата крайни са окъсили. На здравия нямам съпротивление на двата крайни, а на останалите имам 0.3 ома.

http://.............................премахнато

http://.............................премахнато
« Последна редакция: 14 Януари, 2019, 17:43:04 от lz2xl »
JVC AX-1100 I love u

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
Re: Търся индуктор за аудио филтър
« Отговор #1 -: 14 Януари, 2019, 17:41:33 »
Хвърли едно око на правилата на форума...........снимки само с бутона "Прикачи" Линкове към външни файлоносители в този форум са забранени!
Качвам снимките тук........

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 14 Януари, 2019, 18:14:39 »
Не ми позволи да ги кача тук, около 10 пъти опитах, файловете бяха с нормален размер, незнам защо така се получи.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #3 -: 14 Януари, 2019, 19:04:24 »
Предполагам ламелите се разглобяват. Просто разглоби и пренавий с нов проводник.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 14 Януари, 2019, 19:21:33 »
Това като го гледам е нещо като автотрансформатор.Бобина със извод някъде по средата.В каква схема е свързан тоя "индуктор" Как да се разбере от къде,дай някаква схема къде и как го ползват.С тая дебелата тел,пренавиването му ще отнеме малко време.Колко извода има това чудо.Виждат се три на снимките.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 14 Януари, 2019, 19:29:40 »
Схема не намерих никъде. Незнаех дали да го пиша /индуктор, бобина, трансофрматор, дросел.../ защото и аз не знам какво е. Филтърът е този https://www.ebay.com/itm/1-FILTRE-CABASSE-FILT-BISQUINE-BISQUINE-505961-2-disponibles/273653785565?hash=item3fb70963dd:g:XS4AAOSwL49b9vLZ:rk:28:pf:0

Изводите са три на брой, като между 1-ви и 2-ри извод съпротивлението е 0.3 ома, между 2-ри и 3-ти също 0.3 ома, а между 1-ви и 3-ти никакво съпротивление (това е на здравия), на повредения на всички изводи 0.3 ома. Високо честотния е с магнит, затова мисля, че няма да е трафче този елемент.
Започнах да разплитам намотката..., трябва да измеря дължината на разплетената и да навия същата дължина ли?
JVC AX-1100 I love u

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #6 -: 14 Януари, 2019, 19:40:33 »
Изводите са три на брой, като между 1-ви и 2-ри извод съпротивлението е 0.3 ома, между 2-ри и 3-ти също 0.3 ома, а между 1-ви и 3-ти никакво съпротивление (това е на здравия), на повредения на всички изводи 0.3 ома. Високо честотния е с магнит, затова мисля, че няма да е трафче този елемент.
Започнах да разплитам намотката..., трябва да измеря дължината на разплетената и да навия същата дължина ли?

??? Това ми се струва физически невъзможно!  ???

Измери по-внимателно, като добре почистиш изводите. Избързваш с развиването на намотките.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 14 Януари, 2019, 20:02:58 »
И аз си мислих че е невъзможно. Два дни ги меря и не искам да повярвам, почистих изводите, батерията на уреда смених, при разплитането се вижда ясно как самия лак на проводника не е добре, предполагам някъде намотките се допират. Даже металната част (ферита) беше черна от нагар. Високочестотният говорител също беше прекъснал.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
« Отговор #8 -: 14 Януари, 2019, 20:24:44 »
Мисля, че разбрах. Това от снимката трябва да е здравият дросел.
Ако е така, следва пренавиване. Трябва проводникът да е същият, както и броят на навивките.

Въпреки всичко резултатите от измерването пак ми се струват нелогични. Здравият не би трябвало да показва такива резултати.
« Последна редакция: 14 Януари, 2019, 20:34:56 от BatKoce »

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 14 Януари, 2019, 21:39:09 »
Преместих здравия на мястото на дефектиралия и всичко се оправи. Относно ппроводника, какъв точно трябва да използвам и как да разбера дебелината, в елимекс имат ли подобни продукти или от интернет да гледам. Ако ползвам проводник от друг филтър, който имам има ли смисъл?
JVC AX-1100 I love u

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 14 Януари, 2019, 22:23:24 »
Не се занимавай с глупости да развиваш от другаде.Измери с микрометър колко е проводника заедно с изолацията и напиши тук.Ще намерим проводник,надявам се.Те там не са много намотки.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
« Отговор #11 -: 14 Януари, 2019, 22:25:41 »
За такова количество проводник най-добре да отидеш при някой бобиньор. Вземи парче от стария.
Другия начин е да развиеш от нещо старо, но трябва да е запазен. По магазините не съм виждал.

Неактивен Петър Драганов

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 15 Януари, 2019, 11:15:25 »
Сложих бобина от двулентови тонколони кантон и се чува нормално, с разликата, че тази която поставих е с два извода. Убеден съм, че така се губят може би много свойства на високочестотния в момента. Абсурд е аз да успея да навия проводник в този малък корпус и да е с такава прецизност както е в оригинала. Тонколоните ще ги слушам така или иначе тихо, ще се надявам да не се повредят от новата бобинка. Благодаря на всички, които се отзоваха. Имам един въпрос, така без схема, някой може ли поне да каже, как се нарича този елемент, който ми е повреден, бобина ли е?
JVC AX-1100 I love u

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #13 -: 15 Януари, 2019, 12:16:40 »
Елемента е дросел.Съпротивлението е нормално да е 0.3 ома защото проводника е сравнително дебел като гледам поне 0.6 и малко навивки.Предназначение честотен филтър за озвучително тяло с повече от 1 говорител вч и нч.Няма логика да е свързан с вч говорителя.Служи да ограничи вч съставните към нч говорителя.Като гледам няма проблеми.До сега повреден не съм виждал защото първо изгаря говоритела.Ако греша моля да бъда поправен.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
« Отговор #14 -: 15 Януари, 2019, 12:48:18 »
Този елемент обикновено се нарича дросел. Друго по-общо название е индуктивна бобина. Основният параметър на този дросел е индуктивност.

Като си заменил този дросел, трябвало е поне да измериш индуктивността. Сега има достатъчно уреди за тази цел и са на достъпни цени. Освен индуктивност дроселите имат и други важни параметри. Потърси малко теория по въпроса и прочети.

Каква е причината да не може този дросел да се пренавие? Като гледам снимката навивките са малко и проводникът е дебел.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |