| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Пружина за стар механичен грамофон  (Прочетена 3235 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен savi_90

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 10
  • Населено място: Пловдив
Пружина за стар механичен грамофон
« -: 25 Декември, 2018, 12:33:31 »
Здравейте на всички и Честита Коледа! Проблема ми е следния: захванах се да реставрирам един стар механичен грамофон който да ми остане личен спомен но стигнах до проблем който не мога да реша сам. Пружината му е скъсана. Аз намерих здрава от друг такъв който купих на части само но няма как да я подменя защото оста и въобще механиката е различна. Пружината е еднаква за това въпроса ми е дали някой може да ме насочи кой от Пловдив може да ми я подмени или пък да занити скъсаната която си е вътре. Благодаря ви предварително за помощта. Вариант е и да ми продадете здрава такава пружина с барабана която вече ще мога да си подменя и сам.
« Последна редакция: 26 Декември, 2018, 19:37:00 от Gabo »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
Re: стар механичен грамофон
« Отговор #1 -: 25 Декември, 2018, 14:03:32 »
Здрасти и честита коледа,
Няма как някой да ти даде смислен съвет без някоя снимка. Не е добре да се занитва счупена пружина, особено ако имаш друга здрава, с подходящи размери. Най-важният размер на пружината е дебелината на лентата, от нея въртящият момент зависи на 3та степен.

Неактивен savi_90

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 25 Декември, 2018, 15:01:39 »
Ето и снимки от дясно е старата пружина. новата беше от механизъм който е с два барабана но пружината изглежда същата.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #3 -: 25 Декември, 2018, 17:26:01 »
Значи просто трябва да се смени. Трябва старата да се извади от барабана, новата да се извади от нейния барабан, да се сложи новата в стария барабан и накрая - да се извади вала и да се сложи оригиналния.  Добре е след изваждането пружината да се почисти от старата смазка и да се намаже пестеливо с графитна грес. Понеже става въпрос за много силни пружини, които при малка грешка могат да откъснат пръсти и да извадят очи, препоръчвам да отидете при някой часовникар, от ония, които все още ремонтират стенни часовници.

Неактивен savi_90

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: 25 Декември, 2018, 17:33:15 »
Да ами то това ми е въпроса да ми кажете ако някой знае към кого да се обърна за град Пловдив защото ходих при един двама часовникари и ми отказаха.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 25 Декември, 2018, 20:17:53 »
В Пловдив  е може би единствения в България човек, който произвежда цели механизми и реплики на такива грамофони с ръчка и пружина. Имаше преди обяви по базар и ОЛХ, но реално на място в града му видях рекламата един път като ходих преди няколко години. За съжаление не съм запомнил нито име нито нищо
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 25 Декември, 2018, 21:16:33 »
Аз мога да препоръчам един от Варна - казва се Невен Бекриев - 0885985209. Може да се изпратят нещата  и да се получат обратно по Еконт...

Неактивен savi_90

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #7 -: 26 Декември, 2018, 17:50:54 »
А като си ходил до Пловдив къде горе долу е било, можеш ли с нещо да ме ориентираш.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Пружина за стар механичен грамофон
« Отговор #8 -: 27 Декември, 2018, 01:56:29 »
Някъде  по историческата част на хълма към амфитеатъра... Беше много отдавна, разпитай там  антикварите, 100% го знаят.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен savi_90

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #9 -: 27 Декември, 2018, 17:28:02 »
Благодаря много ще проверя! :)

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #10 -: 27 Декември, 2018, 17:45:36 »
Аз мога да препоръчам един от Варна - казва се Невен Бекриев - 0885985209. Може да се изпратят нещата  и да се получат обратно по Еконт...
Според мен, това предложение е по-добро.
 :drinks:

Неактивен sdjonov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 14
  • Населено място: Велико Търново
  • LZ2SPJ
« Отговор #11 -: 27 Декември, 2018, 20:49:23 »
Здравей Слави!

Ако ти се занимава на този адрес можеш да намериш отговори: http://oldpatefon.profiforum.ru/
И тук: http://www.restore-a-gram.co.uk/
Е, евентуално....
Пружина нямам. Не мога да продам.
Успех!
« Последна редакция: 27 Декември, 2018, 21:12:38 от sdjonov »

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #12 -: 27 Декември, 2018, 21:42:08 »
Опа, колега аз съм Слави, а човека с проблема  а Сави (поне така  го разбирам ). Но нищо, такива  да са ни проблемите. Иначе, темата е интересна, борил съм се и с пружини (по принцип по -неприятна работа в механиката май няма, те са като "живи" и трябва много майсторлък и находчивост, за да ги излъжеш). В заключение, бих препоръчал на колегата да се свърже с някои от споменатите майстори, като той самия няма опит. Иначе, без да се хваля, не бих търсил помощ за такъв проблем, но да беше някакво мое устройство. Точно с такава пружина не съм имал работа и не бих се наел да се пробвам на чужд гръб, дори да ми плащат...
0888981645, 072365106

Неактивен sdjonov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 14
  • Населено място: Велико Търново
  • LZ2SPJ
« Отговор #13 -: 27 Декември, 2018, 22:06:31 »
Да, прав сте!
Извинете ме. Май трябва да купувам риза. :-)))  :drinks:
Сави сам преценява.
« Последна редакция: 27 Декември, 2018, 22:13:13 от sdjonov »

Неактивен savi_90

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #14 -: 28 Декември, 2018, 08:33:21 »
Сави, точно така се казвам. Заради това се обърнах към форума защото и аз не бих се наел. Нито имам нужните инструменти нито за занитване, нито за пробиване, иска откаляване и прочие неща. Свързах се на няколко места да видим какво ще излезе, още чакам отговори.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |